BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,53
ALTIN 2.382,35
HABER /  GÜNCEL

Eşcinsel erkeklerde HIV oranı 'düşmedi'

HIV virüsünün yayılmasını engellemeye yönelik çabalardaki artışa rağmen, İngiltere ve Galler'de son on yılda yayılma oranı azalmadı.

Abone ol

Araştırmalar İngiltere ve Galler'de gey ve biseksüellerde HIV virüsünün görülme oranının teşhis ve tedavi alanında kaydedilen tüm gelişmelere rağmen azalmadığına işaret ediyor.

Bilim adamları HIV virüsüne yakalanan kişilerin sayısının 2001 ile 2010 yılları arasında yılda 2300 civarında sabit bir düzeyde kaldığını belirtiyor.

Bu dönemde teşhis ve ilaçlar konusunda yapılan ilerlemeler hastalığın yayılma düzeyini azaltmadı.

Bulgularını Lancet Infectious Diseases adlı dergide yayımlayan bilimadamları, riskli cinsel ilişkilere tekrar bir dönüşün yaşandığını ifade etti.

HIV karşıtı kampanya yürütenler, virüsün engellenmesinin önünde ciddi zorluklar olduğunu belirtiyor.

Sağlık Koruma Ajansı'nın son raporunda HIV'in eşcinsel erkekler arasındaki ilişkilerde tüm zamanların en yüksek oranına yükseldiği belirtilmişti.

Virüsün her yıl ne kadar kişiye bulaştığını tespit etmenin önünde de büyük zorluklar var.

Hastalığa yakalanan kişiler, geç teşhis nedeniyle, virüsün bulaştığından genellikle daha geç haberdar oluyor.

Cambridge'deki Medical Research Council Biostatistics Unit'teki araştırmacılar, insanların virüse yakalandığını bağışıklık sistemlerinin durumundan tahmin ediyorlar.

Bu araştırmaların sonucuna göre, 2001 ile 2010 arasında HIV virüsünün yayılma hızında ciddi bir fark yaşanmadı.

Araştırmacılardan Dr Daniela De Angelis, BBC'ye yaptığı açıklamada hastalığın bulaşma hızının aynı düzeyde seyrettiğini ve bir düşüş olduğuna dair delil bulunmadığını söyledi.

Bu süre içinde kliniklerde testlere tabi tutulan gey ya da biseksüel erkeklerin sayısı yılda 16 binden 59 bine çıkmıştı.

Dr De Angelis'e göre artan bu çabaların, hastalığın yayılma hızını engelleyememesinin nedeni, güvensiz cinsel ilişkiye girme oranının tekrar yükselmesi ve klinik testlerin hedefe odaklı olmaması olabilir.