BIST 9.560
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.471,45
HABER /  DÜNYA

Esad'tan BM'ye yumuşama sinyali

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Caferi, Annan'ın 6 maddelik barış planına ilişkin misyonuna bağlı olduklarını açıkladı...

Abone ol

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, Suriye hükümetinin Kofi Annan'ın 6 maddelik barış planına ilişkin misyonuna bağlı olduğunu belirterek, "Hükümetim bu misyonun başarılı olabilmesi için elinden geleni yapmaktadır" dedi.

Caferi, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) verdiği brifingin ardından basına açıklamalarda bulundu.

"Hükümetim Kofi Annan'ın misyonuna bağlıdır ve bu misyonun başarılı olabilmesi için elinden geleni yapmaktadır" diyen Caferi, Annan'ın Suriye makamlarıyla düzenli olarak temasta olduğunu belirtti.

Caferi, Annan'ın sunduğu 6 maddelik barış planının "Suriye egemenliğine saygı içinde" uygulanmasında "en iyi mekanizmanın" bulunması konusunda Annan'la beraber çalıştıklarını söyledi.

"10 Nisan'ı kim önerdi?" sorusu üzerine Caferi, bu tarihin Annan ile Suriye dışişleri bakanının mutabakatı olduğunu belirtti.

Suriye hükümetinin, ülkesinin egemenliğine saygı duyularak 6 maddelik planın uygulanması yönünde taahhütte bulunduğunu yineleyen Caferi, şöyle konuştu:

"Ancak Sayın Kofi Annan'dan ve BMGK'nın bazı üye ülkelerinden, diğer taraftan da (Suriyeli muhalefet) de bizim gösterdiğimiz taahhüde karşı aynı taahhütte bulunmasını sağlamalarını istiyoruz. Herkes bu planı uygulamaya yönünde taahhütte bulunmazsa plan uygulanamaz. Şiddetin durması için Kofi Annan'dan silahlı gruplara sponsorluk eden ve silah veren diğer taraflarla da temasa geçmesini istiyoruz."

Caferi, 6 maddelik planın uygulanması yönünde ön koşul ileri sürüp sürmediklerinin sorulması üzerine, ön koşul ileri sürmediklerini, sadece herkesin iyi niyet içinde hareket etmesini istediklerini söyledi.

Caferi, "Şu anda BMGK'yı temsil eden BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan ile yüksek düzeyde diplomatik müzakerelerde bulunuyoruz. Diplomatik müzakerelerde masaya oturursunuz, endişelerinizi dile getirirsiniz, açıklık talebinde bulunursunuz ve sonra taahhütte bulunursunuz. Diplomasi ön koşul empoze etmek değil egemenliğinizi muhafaza altına almaktır" dedi.

Bir soru üzerine Kofi Annan'ın planının tek madde değil 6 plan olduğunu anımsatan Caferi, "Sayın Annan'la ve onun teknik ekibiyle tüm 6 maddeyi çalışıyoruz" dedi.