BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,55
ALTIN 2.382,05
HABER /  GÜNCEL

Esad'a son çağrısını İstanbul'dan yaptı

Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ortak basın toplantısı yaptı

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa'da birçok bölgede son dönemlerde yükselen, aşırıcılık şeklinde kendini gösteren ve şiddete dönüşen yabancı düşmanlığının herkesin dikkate alması gereken önemli bir trend olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Suriye lideri Esad'a son çağrısını İstanbul'dan yaptı:

“Esad iktidarı bırakıp ülkeyi terk etmeli”

Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi'nin Conrad Otel'deki toplantısının ardından eşbaşkanlar Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ortak basın toplantısı yaptı.

Davutoğlu, basın toplantısında yaptığı açıklamada, bugün terörle mücadeleye küresel boyutta yeni bir perspektiften bakılması gerektiğini belirterek, insanlığın, terörün her türlüsüne din ve milliyet ayrımı ve referansı yapmaksızın bir bütün olarak karşı çıkması gerektiğini söyledi.

Bu çerçevede uluslararası terörizm dışında iki olguya daha dikkati çekmek istediğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle ülkemizin yaklaşık 30 yıldır teröre karşı verdiği mücadele çerçevesinde PKK terörüyle mücadelede uluslararası toplumdan da dayanışma bekliyoruz. Bu konuda Türkiye'nin de edindiği tecrübeler var. Terör örgütünün nasıl bir suç örgütü halinde bütün insanlığı tehdit eder bir hale geldiğinin, kaçakçılık yoluyla, uyuşturucu trafiği yoluyla, en çarpıcı örneklerinden biridir PKK terör örgütünün yürüttüğü faaliyetler. Buna karşı etkin mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız."

Öte yandan son dönemde özellikle gelişkin demokrasilerin olduğu ülkelerde dahi terör tehdidinin demokrasiden bağımsız olarak ortaya çıkabileceğinin çok çarpıcı örneklerinin görüldüğüne işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Norveç'te Breivik'in yaptığı terör sonucunda masum gençlerin katledilmiş olması bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Ayrıca, Avrupa'da birçok bölgede son dönemlerde yükselen, aşırıcılık şeklinde kendini gösteren ve şiddete dönüşen yabancı düşmanlığı hepimizin dikkate alması gereken önemli bir trenddir. Türkiye, doğrudan ilgi alanına giren bu konuda da bu forum çerçevesinde çalışma yapmayı hedeflemektedir. Birlikte bu konuyu ele aldık."

PKK'YA KARŞI ORTAK MÜCADELE

ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğine vurgu yapan Clinton, “Türkiye’nin PKK’yla mücadele olan mücadelesinde yanındadır, desteklemektedir” diye konuştu. Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı bırakarak ülkeyi terk etmesini istedi. Clinton, şu ifadeleri kullandı:

“Bence herkes için gayet açık ki, Suriye’de şiddet devam ediyor. Daha da kötüleşiyor. Henüz başarılı olamadık. Kesinlikle birlikte olduğumuzun altını çizmek ve diğer uluslara mesaj vermek gerekmektedir. Esad’ı destekleyen ülkelere de mesaj vermeliyiz. Biz daha fazlasını yapmamız gerekenin farkındayız. Türkiye’nin muhalefetle bir toplantı yapacağını söyledim. Suriye’deki muhaliflerin ülke dışında bir toplantıya katılmaları zor. Kofi Annan ve planına son desteği vermemiz gerekiyor. İran’ın dahil edilebilecek bir katılımcı olduğunu düşünmüyorum. Esad’ın destekçilerine karşı diplomasiyi kullanmalıyız."