BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,97
HABER /  GÜNCEL

Esad: Suriye 'bölgedeki tek oyuncu değil'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, olası bir yabancı askeri müdahale konusunda uyarılarda bulundu. "Bölgedeki tek oyuncu olmadıklarını" vurgulayan Esad, "terörizmin yayılabileceğini" vurguladı.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD'nin ülkesine yönelik olası bir saldırısı durumunda "her şeyin beklenebileceği" uyarısında bulunuyor.

Amerikan yayın kuruluşu PBS'e konuşan Esad, olası bir saldırının bölgede istikrarsızlığı artıracağını ve bölgede terörizmin yayılmasına yol açacağını söylüyor.

Esad ayrıca, Suriye hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına ilişkin herhangi bir kanıt olmadığını savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Esad rejimine karşı hiçbir harekette bulunmamanın, saldırıda bulunmamaktan daha riskli olduğunu" .

'Orta Doğu patlamanın eşiğinde'

Kerry, Suriye'ye yönelik olası bir müdahaleye destek sağlamak için Avrupalı ve Arap mevkidaşlarıyla görüşmelerini sürdürüyor.

Amerikan yönetimi Esad'ı 21 Ağustos günü Şam civarında kimyasal silah kullanarak aralarında 400'den fazla çocuğun olduğu 1429 kişiyi öldürmekle .

Suriye hükümeti ise saldırıdan, iki buçuk yıldır rejime karşı silahlı mücadele yürüten muhalifleri sorumlu tutuyor.

Beşar Esad, PBS'de yayımlanan röportajında "Orta Doğu'nun patlamanın eşiğinde olduğunu" söyleyerek şöyle konuştu:

"Eğer teröristlerle baş etmekte mahir değilseniz bunun bedelini ödersiniz. Bunun yankıları olacaktır."

"Her şeyi beklemelisiniz. Hükümetimiz bu bölgedeki tek oyuncu değil. Farklı taraflar, farklı gruplar, farklı ideolojiler var."

Esad, bu sözleriyle müttefiği olan Lübnan'daki Hizbullah hareketinin misilleme saldırıları düzenleyebileceğini ima edip etmediğine açıklık getirmedi.

Suriye'deki silahlı isyan içinde El Kaide örgütü bağlantılı oldukları söylenen El Nusra Cephesi gibi gruplar da yer alıyor. Esad'ın PBS röportajında bu grupların güç kazanma ihtimaline gönderme yaptığı sanılıyor.

Esad ayrıca, hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı iddiasını bir kez daha kesin dille yalanladı.

Beyaz Saray'dan buna yanıt gecikmedi. Sözcü Bernadette Meehan, "Aralarında çocuklarında olduğu, kendi halkından binlerce kişiyi zehirli gazla öldüren bir kişinin bunun hakkında yalan söylemesi bizi şaşırtmıyor" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise "dünyanın Esad'a itibar gösterme tuzağına düşmemesi gerektiğini" söyledi.

Temsilciler Meclisi'nde kafalar karışık

ABD Kongresi'nin bu hafta içinde Başkan Barack Obama'ya, Suriye'ye askeri müdahale yetki verip vermemeyi tartışması bekleniyor. Senato'daki oylamanın en erken Çarşamba günü yapılabileceği ancak gelecek haftaya sarkabileceği belirtiliyor. Önergenin Temsilciler Meclisi'nde ne zaman görüşüleceği ise henüz belli değil.

ABD ve BBC tarafından Temsilciler Meclisi üyeleri arasında yapılan ankette, 433 milletvekilinin 230'dan fazlasının olası bir saldırıya karşı veya karşı çıkma eğiliminde olduğu belirlendi.

Olası bir saldırıyı destekleyeceğini söyleyen ABD'li milletvekillerinin sayısı 44'te kalırken, Meclis üyelerinin önemli bir bölümünün kararsız olduğu görüldü.

ABD ile birlikte olası bir saldırıda yer almakta istekli gözüken hükümetlerin yönettiği İngiltere ve Fransa'da milletvekillerinin gözü öncelikle BM silah denetçilerinin bulgularını içeren raporda. Raporun bu hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor.

Türkiye hükümeti, Suriye'ye olası bir müdahalenin sınırlı değil, Esad rejimini devirecek güçte olması gerektiğini öne sürüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Rusya ve Çin ise BM kararı olmadan yapılacak bir müdahalenin hukuk dışı olacağını savunuyor.