BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,24
HABER /  DÜNYA

Ermenistanda bizim gibi

Ermenistan'da da seçimler öncesi meydanlar mitinglerle sallanıyor. Muhalefet protesto mitinginde.

Abone ol

Ermenistan'da muhalefet partileri başkent Erivan'da düzenledikleri sokak gösterilerinde, hükümetin verdiği tüm teminatlara rağmen hafta sonunda yapılacak olan genel seçimlerin adil ve bağımsız olmayacağını savundular.

Muhalif gruplar ve gençlerden oluşan protestocu hareket, seçimlerin hemen sonrasında büyük gösteriler düzenlemeyi planladıklarını açıkladılar.

Ermenistan’da 2004 yılındaki tartışmalı seçimlerin ardından düzenlenen protesto gösterilerinin herhangi bir kalıcı etkisi olmamıştı.

Muhalefet taraftarlarının sokaklarda dağıttıkları el ilanlarında, ülkenin önde gelen politikacılarının fotoğrafları ve "Hepsini devireceğiz" sloganı yer alıyor.

Ermenistan’da muhalefet, ülke yöneticilerini, iktidarda kaldıkları sürece yolsuzluk ve sahtekârlık yoluyla kendilerini zenginleştirmekle suçluyor. Geçmiş dönemde dışişleri bakanlığı yapmış olan ancak şimdi muhalefet saflarına katılan bir politikacının bu hafta tutuklanmasını da, muhalefetin sesini bastırmaya çalışmalarının bir kanıtı olarak değerlendiriyorlar.

Ermenistan'da kimilerinin umudu, Gürcistan ve Ukrayna gibi eski Sovyet cumhuriyetlerinde olduğu üzere ülkede barışçı devrimler gerçekleştirmek. Ancak Ermenistan muhalefeti, hükümet yanlısı partilerle başa çıkabilmek için bir birlik sağlayamadı.

2003 yılında yapılan ve muhalefetin hile yapıldığını savunduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra düzenlenen protesto gösterileri polis tarafından dağıtılmıştı.

Ermenistan yetkilileri ise, geçmişte yaşanan sorunlara rağmen, hafta sonunda yapılacak seçimin adil ve bağımsız olacağını savunuyorlar.

Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, genel seçimlerde ülkesinin demokratik bir sınav vereceğini söyledi.