BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,29
HABER /  DÜNYA

Ermeniler Kozan'ı almak için harekete geçti!

Lübnan'daki Ermeni Diasporası'nın Adana'nın Kozan ilçesindeki mülklerini almak için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapacağı ortaya çıktı.

Abone ol

Ermenilerin iki büyük kilisesinden birisi olan Lübnan'daki Kilikya Katolikosluğu, Adana'nın Kozan ilçesinde kendi ait olduğunu iddia ettiği mülkleri için düğmeye bastı. Kilisenin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmak için çalışma başlatıldığı ortaya çıktı.

ÇALIŞMA BAŞLATTILAR

Agos gazetesinden Emre Can Dağlıoğlu'nun haberine göre, Kilikya Katolikosu I. Aram’ın V. Ermenistan-Diaspora Kongresi’nde yaptığı açıklamada, 1293’ten 1930’a kadar merkezinin bulunduğu Kozan'daki mülklerin iadesi için Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Konuyla ilgili olarak Türkiye’de hukuki çalışmaların bir yandan yürütülmekte olduğu öğrenildi.

AYM OLMAZSA AİHM'YE GİDECEKLER

Türkiye’den olumlu sonuç çıkmaması halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söyleyen I. Aram, “Eğer davayı kazanırsak, bu onur ve zafer ulusumuza ve kilisemize ait olacak. Davayı kaybedersek de, bu yine bizim zaferimiz olacak, çünkü davamızı savunurken, faillere ve uluslararası kamuoyuna Ermeni ulusunun soykırımın üzerinden geçen yılların çokluğuna bakmaksızın hakkını aramaya devam ettiğini göstermiş olacağız” dedi.

1293’te Urfa'dan Adana'nın Kozan ilçesine taşınan Katolikosluk’un Türkiye’deki varlığı, 1915 olaylarından sonra Ermenilerinin büyük kısmının tehcir edilmesinin ardından son bulmuştu.