BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ermeni tasarısı için Türk vekiller ne oy verdi?

Almanya'da oylanan Ermeni soykırımı tasarısına Türk vekiller ne oy verdi? Almanya'da Federal Meclis, Türkiye’nin karşı çıktığı tartışmalı sözde ‘Ermeni soykırım tasarısı’nı, neredeyse oybirliğiyle onayladı.

Abone ol

ALMANYA'da dün oylamaya sunulanm 'Ermeni soykırımı tasarısı' kabul edildi. Peki Türk vekiller ne oy verdi? 631 üyeli Alman Parlamentosu’ndan tasarıya karşı sadece 1 hayır, 1 de çekimser oy çıktı.

Tek ret oyunu Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinden Betina Kudla verdi. Çekimser oy ise bir diğer CDU milletvekili Oliver Wittke'den geldi. Wittke, “Türkiye’nin geleceğini Türkiye’yi karşımıza alarak değil ancak Türkiye ile şekillendirebiliriz” dedi.

Alman parlamentosundaki 11 Türkiye kökenli milletvekilinden SPD’li milletvekilleri Gülistan Yüksel ve Mahmut Özdemir oylamaya katılmadı.

Türkiye kökenli vekillerden en az 7’sinin tasarı lehine oy verdiği öğrenildi. Tasarıya Alman kabinesinde Türkiye’den tek bakan olan Aydan Özoğuz da destek verdi.

Oturuma Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier dahil birçok bakan da katılmadı.

"ÜÇTE BİRİNİN KATILMAMASI DİKKAT ÇEKİCİ"

Çekimser oy kulanan Wittke, meclis kararının geleceğe değil geçmişe odaklandığını, günümüz sorunlarının aşılmasına katkı sağlamayacağını söyledi.



Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan Wittke, kendisi gibi düşünen birçok milletvekili arkadaşının oylamaya katılmadığını belirterek, “Bu denli önemli bir konuda 631 milletvekilinden sadece benim tahminime göre 400 milletvekilinin katılması yani üçte birinin katılmaması dikkat çekici” dedi.