BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.417,87
HABER /  GÜNCEL

Ermenek ocağında ‘umut’ bekleyişi sürüyor

18 işçinin mahsur kaldığı Karaman'a bağlı Ermenek kömür madenine giden Sinan Onuş, kaza mahallinden son durumu aktarıyor.

Abone ol

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 18 işçinin mahsur kaldığı kazada, ocak içinde biriken suyun tahliyesi için çalışmalar devam ediyor.

Madende 11 bin metreküp su biriktiği belirtiliyor.

Ocak ağzına arka arkaya gelen kamyonlarda sürekli su tahliye borularının taşınması dikkat çekiyor. Bu borular ocak girişinde, çevre madenlerden gelen işçiler ve kurtarma ekiplerince oluşturulan düzeneklerle birbirine eklenerek madenin içine salınıyor.

Madene inmek için düz bir hat üzerinden ilerlenmiyor. Genişliği 2,5 metrelik bir kuyuya iniliyor. Ocak ağzından bakıldığında, kuyunun içinde sağa sola hareket eden tepe lambalarının ışığı görülüyor.

Ocak çevresinde ise tahliye motorlarından çıkan ses dışında başka ses işitilmiyor.

Yakınları çalışmaya katılmak istiyor

Mahsur kalan işçilerin yakınları da ocak ağzına yakın yerlere park edilmiş araçlarda bekliyor. Özellikle kadınlar, kimi zaman araçlardan inerek madene yaklaşıyor, çalışmaları biraz izledikten sonra geri dönüyor. İçerde eşi olan bir kadın ise ellerini göğsüne kavuşturmuş, gözlerini dimdik kuyudan hiç ayırmadan ocağın içine bakıyor. Ara ara ocağa inerek kurtarma çalışmalarına katılmak istiyor ama kurtarma ekipleri buna izin vermiyor.

Kurtarmaya katılan ekipler ve işçiler, yakılan ateşlerin başında ısınıp dinlenirken, onların yerine hemen diğer arkadaşları geçiyor. Ocağın içine inenler, elbiseleri ıslanmış olarak ocaktan çıkıp, yine bu ateşlerin kenarında kurumaya çalışıyor.

Maden içinde biriken suyun tahliyesi tamamlanamadığı için başkaca hiçbir müdahalede bulunulamıyor. Akşam saatlerinde getirilen dalgıçlar da suyun çamurlu ve görüş mesafesinin az olması nedeniyle ocağa yakın yerlerde sadece bekliyor.

'Kaçın diyen işçiler mahsur kaldı'

Ateş başında ısınan işçilerle sohbet ediyorum. Sağa sola koşturan kısa boylu bir işçiyi gösteriyorlar. “Kaza sırasında ocağın ağzına yakın olduğu için kurtulan işçilerden” diyorlar. İçerde mahsur kalan işçiler "kaçın" diye bağırmışlar. Gösterdikleri bu işçi ve birkaç arkadaşı kaçarak kurtulmuş. "Kaçın" diye bağırarak arkadaşlarını uyaran işçiler ise madende mahsur kalmış.

Pamuklu köyü yakınlarındaki ocağa, bitmeyen virajlardan geçerek ulaşılıyor. Kazanın meydana geldiği ocak, bölgedeki ocaklardan sadece biri. Ermenek çevresinde başka ocaklar da bulunuyor. Bölgedeki tüm ocaklarda özellikle çevre köylerden gelen işçiler çalışıyor.

Kazanın meydana geldiği ocakta mahsur kalan 18 işçinin de yine çevre köylerden Güneyyurt, Aşağı Çağlayan, Kazancı köylerinden olduğu belirtiliyor.