BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.418,15
HABER /  GÜNCEL

Ermenek'te endişeli bekleyiş sürüyor

Kömür ocağında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. İşçi yakınlarının madenin etrafında endişeli bekleyişi sürüyor.

Abone ol

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için kurtarma çalışmaları devam ediyor, işçi yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor.

Doğan Haber Ajansı (DHA), işçi yakınlarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e tepki gösterdiğini yazdı.

Ajans, geçmiş olsun demeye gelen bakanların tepkiyle karşılaştığını bildirdi.

Buna göre, ocaktan sağ kurtulan ve çevre maden ocaklarında çalışan işçilerin Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını önlem alınsaydı, Böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasası'nda çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi, Bu yaşanmazdı" diyerek tepki gösterdi.

'Su seviyesi düşmeye başladı'

Kaza mahallinde basına açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, maden ocağına dolan su seviyesinin düşmeye başladığını söyledi.

Yıldız, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" şeklinde konuştu.

Enerji Bakanı daha önce yaptığı açıklamada, madenin içinde yaklaşık 10 metreküp olduğunu söylemişti.

Yıldız madenin altının suyla dolduğunu vurgulamış ve bu nedenle kaza yerine dalgıç ve pompaların getirildiğini belirtmişti.

Maden daha önce kapatılmış

Taner Yıldız, ayrıca Ermenek madeninin daha önce bazı eksikliklerin tespiti nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Bakan, geçen Haziran madene eksiklerin giderilmesi için bir süre tanındığını ve yaklaşık üç ay sonra madenin yeniden açıldığını belirtti.

Enerji Bakanı Yıldız, suyun dolmasına neyin sebep olduğunun bilinmediğini belirterek, "Bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak" şeklinde konuştu.

Soma işçileri Ermenek'e gidiyor

Soma'da maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Ankara'ya protesto yürüyüşü kararı kararı alan maden işçileri Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını haberini alınca, yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek'e yola koyuldu.

Manisa'nın Soma ilçesinde Mayıs ayında 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının meydana geldiği Eynez Maden Ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası Maden Ocağı'nda çalışan yaklaşık 400 işçi bu ayki ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle Ankara'ya doğru yürüyüşe başlamıştı.

Ermenek'teki su baskınını ve mahsur kalan işçileri öğrenen protestocu gruptan bir kısmı Soma'ya geri dönerken diğerleri otobüslere binerek Karaman'a gitme kararı aldı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'nden Cafer Bülbül, "Oradaki işçilere ve ailelere destek olmak istiyoruz. Onların acılarını en iyi biz anlarız" diye konuştu.