BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erken seçimde AK Partili o isimler milletvekili olamayacak

AK Parti CHP arasında gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması erken seçim ihtimalini kuvvetlendirdi. AK Parti'de 3 dönem kuralına takılan isimler erken seçimde aday olacak mı?

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında dün gerçekleştirilen koalisyon görüşmesinden sonuç çıkmadı. Başbakan Davutoğlu erken seçime gidileceğinin sinyalini verdi.

Kasım ayında yapılması planlanan erken seçimden önce AK Parti'nin büyük bir revizyondan geçeceği öne sürüldü. Revizyon sonucunda birçok yeni vekilin aday gösterilmeyeceği belirtildi. Meclis'teki ilk toplantıda uyuyakalan ve sosyal medyada olay olan AK Parti İstanbul Milletvekili Uğur Işılak'ın aday gösterilmeyeceği iddia edildi.

erken-seçimde-o-isimler-milletvekili-olamayacak.jpg

“UYUMAYA GİTMİYORUM” DEMİŞTİ

AK Parti’nin seçim şarkılarına imza atan AK Parti milletvekili Uğur Işılak, Meclis’te uyurken çekilen fotoğraflarıyla gündeme gelmişti. Seçimler öncesi bir gazeteye “Meclis’e uyumaya gitmiyorum” diyen Işılak’ın, Meclis’teki ilk oturumda uyaması sosyal medyada geniş yankı bulmuştu.

3 DÖNEM KURALINA TAKILANLAR GERİ DÖNECEK Mİ?

Alınan erken seçim kararı ile birlikte AK Parti'den 3 dönem kuralına takılan isimlerin Meclis'e dönüp dönmeyeceği sorusu gündeme geldi. AK Parti Tüzüğü'nün 132. maddesine göre üst üste 3 dönem milletvekilliği yapanlar 7 Haziran genel seçiminde milletvekili adayı olamamıştı.  Eğer 5 aylık ‘ara dönem’ 3 dönem kuralına dahil olursa parti içerisindeki dengelerin değişebileceği belirtildi.

erken-seçimde-o-isimler-milletvekili-olamayacak.20150814105544.jpg

7 Haziran seçimlerinde AK Parti'den 70 milletvekili 3 dönem kuralına takıldığı için listelerde yer almamıştı. AK Parti'nin kurucu kadrosu Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Beşir Atalay, Faruk Çelik, Sadullah Ergin, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Binali Yıldırım, Ali Babacan başta olmak üzere 70 milletvekili erken seçim olursa yeniden aday olup TBMM’ye dönebilecek.

"ERKEN SEÇİMDE 3 DÖNEM KURALI ORTADAN KALKAR"

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, erken seçim söz konusu olduğunda üç dönem kuralının ortadan kalkacağını belirtmişti. Erken seçim halinde 20'nin üzerinde milletvekillinin 3 dönem yasaklısı haline geleceği hatırlatılan Çelik, yaptığı açıklamada "Erken seçim söz konusu olursa 3 dönemliklerin, 3 dönem kuralı ortadan kalkmış olur. Bizim için kalkmış olur. Bu sefer diğer arkadaşlarımız için geçerli olur. Sayın Başbakanın dediğine katılıyorum. Eğer bir seçime gidilmesi söz konusu olursa bu ilgili kurullarımızda gündeme gelir. Büyük ihtimalle önümüzde kongremiz var, sonbaharda. Bu kongre esnasında tüzük değişikliği ile bu mesele aşılabilir. Aşılması gerektiğini düşünüyorum. Ben 3 dönem kuralının doğru olmadığını baştan söyledim. Bugün de söylüyorum. Seçim takvimi belirlenirse bunun kaldırılması yönünde ben de gayret gösteren biri olarak bu konuyu Sayın Başbakanın danışmanı olarak Başbakan nezdinde de gündeme getireceğim" şeklinde konuşmuştu.

ERKEN SEÇİMDE 3 DÖNEM KURALINA TAKILACAKLAR

Erken seçimde 30′a yakın AK Parti milletvekili üç dönem kuralına takılacak. Bu isimler arasında Maliye Bakanı Mehmet Şimsek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık gibi isimler önemli isimler bulunuyor.

LİSE SONUÇLARI YERLEŞTİRME E-OKUL SORGULA (Tıklayın)