BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Erken seçim gündeme gelirse şaşırmayın!

Mustafa Ünal, kabine değişikliğini yazdı bugün. Yeni hükumeti zor günler beklediğini, ve Başbakanın herkesi ters köşeye yatırdığını.

Abone ol

Zaman si yazarı Mustafa Ünal, kabine değişikliğini masaya yatırdı bugün. İstifa eden bakanların çok daha önce istifa etmesi gerektiğini yazan yazar, aynı zamanda "Yaşananlar gerçekten sadece komplo veya dış mihrakların işi olsaydı herhalde bu bakanlarla yola devam edilirdi." diyerek de bir anlamda gönderme yaptı. 

AK Parti'nin çok zor günlerden geçtiğini yazan Ünal, yerel seçimlerle birlikte erken seçimin gündeme gelmesi olasılığının da olduğunu belirtti.

TÜRK SİYASET TARİHİ BÖYLE BİR GÜN YAŞAMADI

"Türk siyaset tarihi böyle bir gün yaşamadı. Dünü değil önceki günü kastediyorum. Sabah saatlerinde üç bakan istifa etti. Bir ayrıntı sonra ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifasının işleme konmadığı, görevden alındığı anlaşıldı.Bayraktar en sert çıkışı yapan isimdi.Yolsuzluk operasyonuna adı karışan AB Bakanı Egemen Bağış da kabine dışı kaldı. Bunun bir anlamı var elbette.

BAŞBAKAN İLK GÜN "AKLANIN DA GELİN" DİYEBİLİRDİ

Başbakan her ne kadar operasyon hakkında farklı değerlendirmeler yapsa da o bakanların daha fazla taşınamayacağını gördü. Geciktiği bile söylenebilir. Daha ilk gün Başbakan ‘Aklanın da gelin’ diyebilirdi. Yolsuzluğun iddiası bile yıpratıcıdır çünkü. Hele öznesi veya parçası siyasetçiyse.Söz konusu bakanların hükümet dışı kalması iddiaların ciddiye alındığının göstergesi.

YAŞANANLAR KOMPLO OLSAYDI O BAKANLARLA YOLA DEVAM EDİLİRDİ

Yaşananlar gerçekten sadece komplo veya dış mihrakların işi olsaydı herhalde bu bakanlarla yola devam edilirdi. İstifalar revizyonun da habercisiydi. Üç bakan belediye başkanlığına aday olmuştu. Operasyon revizyonun kapsamını genişletti. Başbakan yeni kabineyi gece geç saatlerde açıklarken şaşırttı. Sürprizlerle doluydu çünkü. AK Parti çevrelerinden teyitli gün boyu bakan toto listesi dolaştı. Numan Kurtulmuş’un adı Ekonomi Bakanı, Mustafa Şentop Adalet Bakanı olarak geçiyordu.

YENİ KABİNE İÇİN BAŞBAKAN TERS KÖŞEYE YATIRDI

Başbakan ters köşeye yatırdı, isabet oranı çok düşük oldu. Acaba Çankaya Köşkü’nde revize mi edildi? Yoksa Başbakan son anda karar mı değiştirdi?Erdoğan’ın Köşk’e çıkışı gecikti. Ve görüşme çok uzun sürdü. Usul, öncesinde Cumhurbaşkanı ile mutabakat sağlanır, görüşme imza ve kısa değerlendirmeyle sınırlı tutulur. Yeni kabinenin oluşmasında henüz cevabını bulmayan soru işaretleri var.

YAŞANANLAR OLAĞANÜSTÜ BİR SÜREÇ

Gelenler gibi gidenler de sürpriz. Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün adı bugüne kadar değişecekler arasında geçmedi.Yeni kabineyi nasıl değerlendirmek lazım? Yaşanan olağan bir süreç deği, olağanüstü.

SAĞLIKLI POLİTİKA YERİNİ ÖFKELİ TEPKİLERE BIRAKTI

AK Parti için zor günler. Bugüne kadar çok badireler atlattı ama böylesiyle ilk kez karşılaşıyor. Sağlıklı politika yerini duygusal ve öfkeli tepkiler aldı. Ani patlamalar durulacak gibi değil. Tabanını oluşturan toplum kesimleriyle kavga ne partiye ne de kamuoyuna izah edilebilmiş değil. Ve önümüz seçim.

EFGAN ALA AK PARTİ İÇİN AVANTAJ OLABİLİR

2014’te iki değil 4 sandığa gebe.Yeni hükümetin isimlendirilmesi bundan sonra izlenecek politikaların işaretini verecekti. İki isim bu açıdan çok önemli: İçişleri Bakanı Efgan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Kabineye siyasetin dışından giren Ala, merdivenin basamaklarını hızlı çıktı, bürokrasinin en tepe noktası Başbakanlık Müsteşarlığı’na kadar yükseldi.Yıllardır aynı koltukta. Kimi siyasi tercihlerde ve özellikle bürokrasi atamalarında çok etkin olduğu kulislerde konuşuldu. Şimdi ‘bakan’ olarak sahnede. O koltuğa oturacak mülkiye kökenli çok sayıda milletvekili dururken bürokrasiden bir ismin atanması dikkat çekici. ‘Özel bir misyonu olduğu’ yorumlarını, savaş kabinesi gibi değerlendirmeleri doğru bulmuyorum. Bürokrasideki tecrübesi bu zor dönemde AK Parti için avantaj olabilir.

YARGI ŞU AN AĞIR BİR KRİZİN İÇİNDE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ aynı şekilde. Bu sürecin kaderini belirleyecek bakan olacak. Yargı şu an ağır bir krizin içinde. Devlet krizi de denebilir. İstanbul’daki soruşturma tıkandı. Dosya savcıdan alındı. Ardından açıklamalar peşpeşe geldi. Bozdağ’dan süreci yönetirken Ankara kriterleri yerine evrensel kriterleri dikkate alması beklenir.

ERKEN SEÇİM GÜNDEME GELİRSE ŞAŞIRMAYIN

Hükümet on bakanlı büyük bir revizyona gitti ama Ankara’nın havasına bakılırsa dalgalı suların durulması pek mümkün görünmüyor. Bundan sonra bütün seçenekler masada. Yerel seçimlerle birlikte erken genel seçim de gündeme gelirse şaşırmayın.