BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ergin kardeşlerin müthiş itirafı!

Sabancı suikasti sanığını öldüren Karagümrük Çetesi Lideri Ergin kardeşler, cinayetten bir yıl sonra bunu itiraf etmiş.

Abone ol Afyon Cezaevi'nde, Sabancı suikasti sanığı Mustafa Duyar'ı 1999'da infaz eden Karagümrük Çetesi Lideri Nuri Ergin ile kardeşi Vedat Ergin'in, cinayetten tam bir yıl sonra bunu itiraf ettikleri ortaya çıktı.

Bu tarihi itiraf, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e gönderilen bir ihbar mektubuyla ortaya çıktı.

Gönderilen bu mektupta bir CD vardı. CD'nin içinde de, Ekim 2000'de, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin Uşak Cezaevi'nde çıkardığı isyanın şuana kadar hiçbir yerde yayınlanmayan görüntüleri yer alıyordu.

DEVLET İÇİN ÖLDÜRDÜK

İddianamede içeriğinden bahsedilen ancak kendisine yer verilmeyen o görüntüler önceki gün FOX TV tarafından yayınlandı.

1 dakika 47 saniyeden oluşan CD'de Nuri Ergin ile Vedat Ergin kardeşlerin Ekim 2000'de, kaldıkları Uşak Cezaevi'nde çıkardıkları isyan anında çekilen görüntüler yer alıyor.

Nuri ve Vedat Ergin, Afyon Cezaevi'nde yatarken 15 şubat 1999'da aynı cezaevinde yatan Sabancı Suikasti sanığı Mustafa Duyar'ı öldürmüşlerdi. Duyar'la aynı odada kalan dolandırıcı Selçuk Parsadan da ağır yaralanmıştı.

Bunun üzerine Kartal Cezaevi'ne, ardından da Uşak Cezaevi'ne nakledilmişlerdi.

Kavgalı oldukları mafya lideri Alaattin Çakıcı'nın adamları da bu cezaevine nakledilince Nuri ve Vedat Ergin kardeşler isyan çıkarmıştı. Ergin kardeşlerin aynı cezaevinde yatan yaklaşık çete elemanlarıyla birlikte çıkardıkları isyanda 118 kişi rehin alınmış, 5 kişi de bıçaklanıp, gözleri oyularak öldürülmüştü.

İşte bu isyan anından çekilen görüntülerde ilk olarak pencereden atılan iki mahkum göze çarpıyor. Mahkumlardan ilki yüzü peçeli Karagümrük Çetesi üyeleri tarafından atıldıktan hemen sonra pencereye, üzerinde sadece iç çamaşırı olan ikinci bir mahkum çıkarılıyor. Ve bu mahkum aşağı atılmadan önce yüzü peçeli biri tarafından göğüs kısmından 6 kez bıçaklanıyor. Bıçak darbeleriyle dengesini kaybeden mahkum daha sonra aşağı atılıyor.

Duvarları kiremit rengine boyanmış hapishane penceresinden bu kez Nuri Ergin çıkıyor. Ergin, sağ elini havaya kaldırarak, "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü. Ben öldürttüm. Şimdi canlı söylüyorum" diye bağırıyor.

VELİ KÜÇÜK'E SELAM

Hemen ardından da başka bir pencerede, çevresinde beş-altı yüzü peçeli mahkumla görülen Vedat Ergin ise elinde tabanca ile önce iki kez "Bak" diyor, ardından da, "Veli abiyi ara, Veli Küçük'ü ara. Beni sor. Başka da birşey söylemiyorum. Allah'a emanet olun" diyor. Hem Nuri Ergin hem de Vedat Ergin, bu açıklamayı kendilerini çeken kameraya bu sözleri söylüyor.

Fakat kamera görüntülerini kimin hangi amaçla çektiğine dair herhangi bir ipucu görünmüyor. Ekim 2000'de çıkarılan o isyan sırasında bütün televizyon kameraları tepesinde duman tüten cezaevi binasını uzaktan çekebilmişlerdi. Ve hiçkimse cezaevi yakınına sokturulmamıştı.

Fakat Savcı Öz'e gönderilen bu görüntüler cezaevinin bahçesinden çekilmiş izlenimi veriyor.

VELİ KÜÇÜK AZMETTİRMİŞ

Bu görüntüleri izleyen Savcı Öz, daha sonra Nuri Ergin ile kardeşi Vedat Ergin'i tanık sıfatıyla Beşiktaş'taki Adliye'ye çağırdı. Ve CD'de Nuri ve Vedat Ergin tarafından yüksek sesle dile getirilen iddiaları bir kez daha bu kez kendilerine sordu.

Ardından da, hem bu görüntüleri hem de aldığı ifadelerden hareketle iddianamesine bu konuyu da ekledi. İlk bölümde CD'nin içeriği ile ilgili değerlendirmelere yer veren Savcı Öz iddinamaye şunları yazdı: "Soruşturma sırasında c. başsavcılığımıza gelen ihbar mektubu içerisindeki cd'deki görüntülerde nuri ve vedat ergin'in mustafa duyar'ın öldürülmesi olayını veli küçük'ün azmettirdiği yönünde ifadelerin yer aldığı görülmüştür. Hatta nuri ve vedat ergin kardeşlerin mustafa duyar'ın öldürülmesi olayını devlet adına gerçekleştirdiklerini zannettikleri anlaşılmaktadır"

HEM PLANLADI HEM AZMETTİRDİ

İddianamede aynı bölümün ikinci paragrafında da şu ifadelere yer verildi: "Nurişler çetesinin Mustafa Duyar'ı öldürmek için haklı bir nedenlerinin olmadığı, aldıkları talimat gereği bu eylemi gerçekleştirdikleri, cezaevi isyanındaki görüntülerden de Mustafa Duyar'ın öldürülmesi olayını Veli Küçük'ün talimatı ile yaptıkları, eylemin Duyar'ın konuşmasını önlemek için yapıldığı, dolayısıyla eylemi planlayan ve azmettirici olduğu anlaşılan Veli Küçük'ün hem DHKP-C terör örgütü hem de Nurişler çetesi ile koordinasyonu sağladığı anlaşılmaktadır."

DHKP-C ÖLDÜRDÜ

Sabancı Center'ın 25. katında 9 Ocak 1996 günü Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota - Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Başkanlık Sekreteri Nilgün Hasefe, DHKP - C üyesi Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü.

Olaydan sonra uzun süre aranan üç katilden Mustafa Duyar, 6 Ocak 1997'de olaydan tam bir yıl sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim oldu. Türkiye'ye getirilen Duyar yargılandıktan sonra Afyon Cezaevi'nde 15 şubat 1999'da Karagümrük Çetesi tarafından silahla vurularak öldürüldü.

Fehriye Erdal ile İsmail Akkol, Avrupa'ya kaçtı. Sabancı Ailesi, 15 Şubat 2001'de Belçika'da gözaltında bulunan Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması amacıyla dava açtı.