BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,71
ALTIN 2.396,15
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon'da 3 CHP'li vekile ne olacak?

Ergenekon davasında ceza alan milletvekilleri ne olacak? Gözler bundan sonraki hukuki duruma çevrildi.

Abone ol

Ergenekon Davası'nda mahkemenin tahliye ettiği CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, TBMM açıldığı zaman yemin edecek. Ancak İzmir milletvekili Mustafa Balbay'ın tutukluluğu sürecek.

Tutuksuz yargılanan ancak 13 yıl hapis cezası alan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ise hakkında yakalama kararı çıkarılmadığı için vekillik görevini sürdürecek. Yargıtay kararı onarsa her üç ismin milletvekilliği de düşecek.

SİNAN AYGÜN

Tutuksuz yargılanan CHP Ankara milletvekili Sinan Aygün 13 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ancak mahkeme Aygün için yakalama kararı çıkarmadı. Aygün vekillik görevini aldığı cezaya rağmen devam ettirecek. Davanın temyiz aşaması beklenecek. Yargıtay cezayı onarsa, Aygün hapse girecek, milletvekilliği düşecek.

MEHMET HABERAL

Mahkemenin 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı CHP Zonguldak milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ise tahliye edildiği için milletvekilliği görevine başlayacak. Öncesinde ise Meclis Genel Kurulu'nda yemin edecek. Meclis şuanda tatilde olduğundan Haberal'ın yemin etmesi için Ekim ayı beklenecek mi yoksa CHP 110 milletvekilinin imzası ile Meclis'i olağanüstü toplantıya mı çağıracak?

CHP açıklamadı ama Ak Parti Haberal için Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılmasına sıcak bakmıyor. İktidar partisi kurmayları 'Eylül ortası gibi kesinleşmemekle birlikte Meclis'i toplama planlarımız var. O zaman yemin edebilir.' mesajını verdi.

Mahkeme Mehmet Haberal’e 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti. Karar onanırsa Haberal, 9 3 ay olacak. Ancak Haberal yaklaşık 4.5 yıl cezaevinde de bulunduğu için bu süre yattığı süreden düşürülecek. Haberal için 1 yıllık denetimli serbestlik süresi de uygulanacağı göz önünde bulundurulduğu kararında onaylanması halinde Haberal 3 yıl 9 ay daha cezaevinde kalacak.

ergenekon-kararlari-tam-liste.jpg

MUSTAFA BALBAY

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay mahkeme 34 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Tutukluluğu sürecek. Yargıtay'ın kararı onaması halinde karar Meclis'e iletilecek. Ardından genel kurulda kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekilliği düşecek. Çünkü anayasanın 84. maddesine göre kesin hüküm giyme ve kısıtlama halinde kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle milletvekilliğinin düşeceği hükme bağlanıyor.