BIST 10.735
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.527,08
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon'da 26 kişi gözaltında

İzmir'de gözaltına alınan 31 kişiden 5'i serbest bırakılırken 26 kişinin sorguları sürüyor.

Abone ol

İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, Ergenekon sanıklarıyla bağlantılı olduğu belirlenen kişilere, silahlı suç örgütü kurdukları iddiasıyla gerçekleştirdiği operasyonda toplam 31 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 5'i ifadelerinin ardından serbest bırakılırken gözaltındaki 26 kişinin emniyetteki sorguları devam ediyor.

Operasyonun ardından ilginç ayrıntılar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Liderliğini işadamı A.M. ve Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı'ndan emekli astsubay G.A.'nın yaptığı ileri sürülürken, zanlıların alacaklı oldukları bir işadamını, cep telefonu sinyal bilgilerine ulaşarak yerini tespit ettiği ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin, sinyalleri takip ederek ulaştıkları işadamının ailesinin ikametine silahla giderek ailesini rehin aldığı ve kaçırmakla tehdit ettikleri, işadamını yakalamak için kızı ile telefonda görüştürdüğü öğrenildi. Polis, şüphelilerin cep telefonu sinyallerini nasıl takip ettiğini ise araştırıyor.

İddialar arasında suç örgütünün, bazı işadamlarının alacaklarını tahsil etmek için borçlu kişileri takip ederek darp ve tehdit etmek suretiyle kaçırarak suç örgütünün kullandığı ofise götürdükleri, burada silah göstererek tehdit ederek zorla senet imzalattırdıkları da bulunuyor. Ankara'da faaliyet gösteren Ergenekon sanığı Levent Göktaş'ın ortağı olduğu ileri sürülen güvenlik şirketi müdürü İ.G. ve yöneticisi U.S.'nin zengin bir işadamının boşanmak istediği eşini takip etmesi için örgüt lideri A.M. ve G.A.'ya ulaşarak zengin işadamının eşini takip etmesini istedikleri kaydedildi. Bu şekilde zengin işadamının eşinin arkadaşı ile görüntülerinin çekilerek çocukların velayetini almak, nafaka ödememek için santaj amaçlı kulllanıldığı önü sürüldü.

HASTANE İHALERİNDE FESAT İDDİASI

Gözaltındaki şüphelilerin hastane ihalelerini istedikleri firmalara verilmek için yasadışı girişimlerde bulundukları belirlendi.

Örgüt lideri A.M. ve muvazzaf astsubay K.Y.'nin Ege Üniversitesi tarafından yapılan medikal cihazlar alım ihalesini istedikleri firmaya verme konusunda hastane müder vekili N.K. ile anlaştıkları, N.K.'nin K.Y.'ye ihalenin yaklaşık maliyetini bildirdiği, bu bilgiler doğrultusunda H.Z.'ye ait firmayı ihaleye soktukları belirtildi. Şüphelilerin, teknik bir olumsuzluk nedeniyle ihaleye giremediği, bunun üzerine K.Y.'nin hastane müdürü N.K. ile görüşerek ihaleyi iptal ettirerek ihaleye fesat karıştırdıkları belirtildi.

GERÇEĞE AYKIRI RAPOR DÜZENLEDİLER İDDİASI

Örgüt üyelerinin yine Ege Üniversitesi'nde yapılan malzemesiz temizlik alımı ihalesinde de devreye girdiği öğrenildi. İhalenin suç örgütü ile irtibatı bulunmayan başka bir firmaya kalmaması için N.K. ve emekli binmaşı N.Ö.'nün girişimde bulunduğu kaydedildi.

İhaleye giren firma hakkında, PKK'ya yardım yataklık yaptıkları ve Konya Selçuk Üniversitesi rektörünün tutuklandığı operasyonda arandıkları yönünde gerçeğe aykırı rapor tanzim edildiği, bu raporun N.Ö. imzasıyla Ege Üniversitesi rektörüne sunulduğu tespit edildi.

Öte yandan operasyonlarda 2 ruhsatsız tabanca, Kalaşnikof marka tüfeğin iç mekanizması ele geçirildiği, çok sayıda CD ve bilgisayara el konulduğu öğrenildi. Zanlıların sorgularının tamamlanmasının ardından ek gözaltı süresi alınmaması durumunda pazar günü adliyeye sevk edilecekleri belirtildi.