BIST 9.983
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.431,53
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon savcısına hapis cezası!

Ergenekon soruşturmasında da görev yapan ve özel yetkileri elinden alınan savcı İlimlioğlu'na hapis cezası.

Abone ol

Yargıtay, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu'na ''görevi kötüye kullanma'' suçundan verilen 3 ay 3 gün hapis cezasını onadı.

İlimoğlu hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı görevini yaptığı dönemde, uhdesinde bulunan 541 soruşturma evrakını 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bırakarak, soruşturmaların sürüncemede kalmasına yol açtığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

Birinci sınıf hakim olduğu için Yargıtay 4. Ceza Dairesinde yargılanan İlimoğlu, UYAP sisteminden kaynaklanan sorunlar bulunduğu, zabıt katiplerinin sayı ve nitelik olarak yeterli olmadığı, 16 aylık sürede bin 984 soruşturma evrakını sonuçlandırdığı ve çok titiz çalıştığı yönünde savunma yaptı.

Bu savunmayı yeterli bulmayan Daire, İlimoğlu'nun Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 257. maddesi uyarınca 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza, zincirleme suç hükümleri kapsamında artırılarak 3 ay 22 güne çıkarılırken, sanığın geçmişi, samimi anlatımı nedeniyle 3 ay 3 gün olarak belirlendi. İlimoğlu'na ayrıca, cezasının infazından sonra uygulanmak üzere, 1 ay 16 gün süreyle kamu göreviyle ilgili hak ve yetkilerini kullanmaktan yoksun bırakılma cezası da verildi.

Daire kararında, İlimoğlu'nun iş cetveline göre, kısa bir süre Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görevlendirildiği, bunun dışında genel soruşturma evrakına bakmakla görevlendirildiği belirtilerek, 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde 345 dosyanın duruşmasına çıkıp 76 dosyaya esas hakkında mütalaa verdiği, teftiş dönemi içerisinde 3 bin 317 soruşturma dosyasına bakıp, bin 945'ini sonuçlandırdığı, elinde bin 372 dosya kaldığı, elindeki dosyalardan üçte birinden fazlasını oluşturan 541'inde 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bıraktığı anlatıldı.

Kararda, sanığın bu dosyalarda uzun sürelerle herhangi bir işlem yapılmamasında haklı gösterilecek herhangi bir tarafın bulunmadığı, bu dosyalarda yapılacak işlemlerin sanık gibi tecrübeli bir cumhuriyet savcısı için dakikalarla ifade edilecek zamanı alacağı ifade edildi.

Bakırköy'deki diğer savcılarda da aynı miktarda iş bulunmasına karşın bu savcıların çoğunun bu şekilde bir sıkıntıya yol açmadıkları belirtilen kararda, sanığın savunmasına itibar edilemeyeceği ve adaletin sağlanması için 541 dosyayı geciktirmek suretiyle görevinin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme gösterdiği kaydedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Daire kararını onadı.