BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,60
ALTIN 2.388,53
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon savcıları değişecek mi?

Ankara'da bir süredir konuşulan senaryolar bugün kesinlik kazanacak. Ergenekon savcılarının kaderi belli olacak

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bu yılki atamalarında gözler Ergenekon savcılarının üzerinde... Ergenekon soruşturmasının çok tartışılması bu yılki kararnameye 'adil yargılama kriteri'ni de getirdi. HSYK, bu kriteri de göze alarak atamaları yapacak. Buna göre Ergenekon savcılarının değişip değişmeyeceği bugün belli olacak.

Son dakika gelişmesine göre HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, yaz kararnamesinin bugün çokmasının zor olduğunu belirterek "Çok hassas bir gündemimiz var. bugüne yetişmez" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) günlerdir hakim ve savcıların atamalarını görüşüyor. Aslında bu kararname her yıl çıkıyor. Ancak Ergenekon davası ve davayla ilgili tartışmalar nedeniyle dikkatler bu yıl İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon davasına bakan savcılar ve mahkeme heyeti üzerinde.

ADİL YARGILAMA KRİTERİ ATAMAYI ETKİLEYECEK

Bu yıl atama kararnamesi hazırlanırken yargı bağımsızlığının yanı sıra "adil yargılama" prensibi de atama kriteri olarak gözetilecek.

Kurul, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bakacak, sözleşmenin altıncı maddesinde "herkes bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini istemek hakkına sahiptir.

Herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır. İddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek, savunma tanıklarının da iddia tanıklarıyla aynı koşullar altında çağırılmasının ve dinlenmesinin sağlanmasını istemek. Herkesin hakkıdır" ifadeleri yer alıyor.

Atama kararları bugün açıklanacak ve bir süredir Ankara'da konuşulan senaryoların ne kadarı gerçek, ne kadarı komplo ortaya çıkmış olacak.