BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın S&P kızgınlığı bitmiyor!

Yatırımcılar zirvesinde konuşun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel kriz süresince Türkiye'nin gösterdiği başarıyı anlattı

Abone ol

Başbakan Erdoğan Yatırım Danışma Konseyi toplantısında konuştu. İstanbul'da 7'incisi düzenlenen Yatırım Danışma Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarını verme şeklini eleştirerek objektif olmadıklarını söyledi. Erdoğan, "Kredi kuruluşları objektif olursa bizim de onlara bakışımız değişir" dedi.

ÇİN'DEN SONRA EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yatırımcılar Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin küresel kriz döneminde gösterdiği başarıya değindi. Ekonomimizin yüzde 8 büyüdüğüne işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin ihracatı 2002 yılından şuana hala artış devam ediyor. Son iki yıl içinde istihdamı 3 buçuk kişi olarak arttırmış. 3.500 dolar olan kişi başı milli gelirimiz üç katına çıktı" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına ; "Bu toplantılar ülkemizde yatırım ortamının iyileşmesi ülkemize çok çok fayda sağladı ve ufkumuzu açtı. Türkiye son 9 yılda 110.5 milyar doğrudan yatırım çekti.

2008 yılındaki krizden sonra uluslararası doğrudan yatırımlarda azalma gerçekleşti. Türkiye'de dıoğrudan yatırmlar yüzde 76 oranında artış gösterdi. Türkiye bu alanda 2011 yılında ülkeler arasında 14'üncü sıraya yerleşti. Türkiye sadece doğrudan yatırımların artırmadı. Türkiye ekonomisi 2011 yılında yüzde 8,5 büyüyerek dünyada Çin'den sonra en çok büyüyen ekonomi olmuştur." sözleriyle devam etti.

İŞSİZLİĞİ EN HIZLI DÜŞÜREN ÜLKE

Milli gelir 2011'de 772 milyar dolara yükseldi, kişi başı milli gelir de 10 444 dolar oldu. Satın alma gücü paritesine göre kişi başına milli gelir 2011 yılında 16.5 milyar dolar oldu. ILO'nun verilerine göre Türkiye dünyada işsizliğini en hızlı düşüren ülke olmuştur.

2002'den beri ekonomi ve finans sisteminde olşuturduğumuz sağlam yapı Türkiye'nin rekabet gücünü hızla yükseltiyor. Mali disiplin, istirkar ve güvenden asla taviz vermeden yere sağlam basarak geleceğe ilerleyeceğiz. 9.5 yıldır her seçim ve her halk oylamasında 2011 seçimlerinde de mali disiplinden asla taviz vermedik ve popülist politikalara başvurmadık.

DERECELENDİRME KURULUŞLARINA ELEŞTİRİ

S&P’nin, Türkiye’yle ilgili not kararına sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmeler anlayışla karşılayabileceğimz bir durum değildir. Burada tabi olarak art niyet ararız. Bu kurumların objektif olmayan bu tavırları artık ekonomi çeverelerince ciddi şekilde tartışılmalıdır. Kredi kuruluşları objektif olursa bizim de onlara bakışımız değişir.

Bu derecelendirme kuruluşları ya Türkiye'ye hiç uğramıyorlar ya da sağda solda duyduklarıyla bu tür değerlendirmeler yapıyorlar. Hakkımızda yapılan karalama kampanyalarına aldırmadan yolumuzda ilerleyeceğiz ve 2023 yılında 2 trilyon milli gelirle dünyanın en büyük 10 ülkesi arasında yer alma hedefindeyiz." diye konuştu.

CARİ AÇIK
Başbakan yatırım politikalarına dair de şunları söyledi: Yeni teşvik sistemi cari açığın azaltılmasında katkıda bulunacak. Yatırım ortamını iyileştirmke için yapısal reformlara devam edeceğiz. İstanbul'u 'Bölgesel Yönetim Merkezi' haline getirmek için çalışıyoruz.