BIST 9.768
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.438,00
HABER /  MEDYA

'Erdoğan'ın seçim sonuçlarına cevabı...' NYT yazdı

New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti'nin düşüş gösterdiği seçim sonuçlarına cevaben ülkeyi ‘yeni bir savaş’a sürüklediğini iddia etti.

Abone ol

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) ,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim hazırlıkları doğrultusunda Türkiye’yi yeni bir savaşa süreklediğini ileri sürdü.

Tim Arango ve Ceylan Yeğinsu’nun “Türkiye’nin savaşa itilmesi, Erdoğan’ın siyasi stratejisi olarak görülüyor” başlıklı analizinde Erdoğan’ın ‘başkanlık hayalleri‘ için milliyetçilik kartını oynadığı iddia edildi.

Makalede ayrıca SONAR’ın yayınladığı son ankette AK Parti'nin tek başına iktidarı sağladığına dikkat çekildi.

İşte o makaleden çarpıcı satır başları:

İki sene önce Gezi eylemleriyle karşı karşıya kaldığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert bir polis önlemi emri vermiş, eylemcileri de vatan haini ve ajanlıkla suçlamıştı. Yolsuzluk operasyonuna ise emniyet ve yargıyı ‘temizleyerek‘ yanıt vermişti.

Şimdi herkes, seçimlerde tek başına iktidarı kaybeden ve başkanlık hayalleri suya düşen Erdoğan’ın nasıl bir cevap vereceğini merak ediyordu.

Artık birçok kişi cevabı biliyor: Yeni bir savaş.

Amaç, Kürtlerin siyasi kanadını zayıflatmak

Analizler, Erdoğan’ın erken seçim senaryosunda AKP’nin yeniden tek başına iktidarı sağlayabilmesi için PKK’ya yönelik operasyon başlattığını belirtiyor.

Koalisyon hükümetinin kurulmasının halihazırda gecikmesinin ardından Erdoğan’ın milliyetçi oyları kendi partisine çekmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Kürtlere karşı yapılan askeri operasyonlarla Kürtlerin siyasi kanadı, PKK şiddetiyle ilişkilendirilerek zayıflatılmaya çalışılıyor.

AKP’de vekillik yapmış STRATİM İcra Direktörü Suat Kınıklıoğlu, Erdoğan’ın 7 Haziran’daki tabloyu tersine çevirmeye çalıştığını söylüyor: “AKP operasyonlar sonrasında anket sonuçlarını bekliyor. Araştırma sonuçlarına göre hangi yöne gideceklerine karar verecekler.”

NYT