BIST 9.080
DOLAR 32,47
EURO 35,18
ALTIN 2.326,11
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'ın şartına İsrail'den yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Gazze ablukası son bulmadan İsrail ile normalleşme olmayacak" sözlerine İsrail'den yanıt geldi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yetkililer, "Gazze ablukasının kaldırılması da böyle bir adım atılacağına dair protokol imzalanması da söz konusu değildir" açıklaması yaptı.

Mavi Marmara baskını ile ilgili tazminat görüşmelerinde Türkiye ile İsrail'in anlaşmaya yakın oldukları yönündeki haberlerin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Gazze ablukası son bulmadan İsrail ile normalleşmenin olmayacağını söylemesine İsrail'den cevap geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu adına yapılan açıklamada, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu'nun ofisinden bazı üst düzey yetkililer, Erdoğan'ın açıklamasından bir gün sonra cevap verdi. İsrail Başbakanlık yetkililerinden gelen açıklamada, "Türkler'in sürdüğü ön şart kabul edilemez. Gazze ablukasının kaldırılması da böyle bir adım atılacağına dair protokol imzalanması da söz konusu değildir" denildi.

Başbakan Erdoğan, Mavi Marmara tazminatı konusunda bir ilerleme sağlansa bile Gazze ablukası kaldırılmadan veya İsrail'in Gazze ambargosunun kalkacağı yazılı bir protokole bağlanmadan ilişkilerin normalleşmeyeceğini söylemişti.
 
NETENYAHU SAĞCILARIN TEPKİSİNDEN ÇEKİNİYOR

Öte yandan yine İsrail'de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi, Türk ve İsrailli yetkililerin Mavi Marmara kurbanlarına tazminat ve bunun karşılığında Türkiye'de açılan davaların kapatılması konusunda anlaştıklarını, ancak Netanyahu'nun sağcılardan gelebilecek tepki nedeniyle anlaşmayı imzalamakta ayak sürüdüğünü yazdı.

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün "Gazze ablukası kalkmadan İsrail'le normalleşme olmaz" çıkışının ardında da bu ayak sürümenin yattığını öne sürdü.

Yediot Ahronot'un haberine göre, son olarak geçen hafta Kudüs'te bir araya gelen Türk ve İsrail temsilcileri, Mavi Marmara katliamının kurbanlarına ödenecek tazminatın miktarı ve buna karşılık Türkiye'de açılan davaların kapatılması konusunda uzlaştı.

ANLAŞMAYI ONAYLAMAKTA AYAK SÜRÜYOR

Taraflar ayrıca ilişkilerin normalleştirilmesi için izlenecek bir yol haritası üzerinde de anlaşmaya vardı. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, sağ kesimin tepkisinden çekindiği için anlaşmayı onaylamakta ayak sürüyor.

Yediot Ahronot'a göre, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün yaptığı Gazze ablukasının kaldırılması şartını ortaya atmasının ardında da Netanyahu'nun anlaşmayı imzalamakta acele etmemesi yatıyor.