BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın resti sonrası Merkel'den ilk yorum!

Erdoğan'ın dün vize muafiyeti konusunda rest çekmesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ilginç bir açıklama geldi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında varılan geri kabul anlaşması konusunda endişeli olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün vize muafiyeti konusunda rest çekmesinin ardından Berlin'de bakanlar kurulu toplantısı sonrasında konuşan Merkel, Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı anlaşması konusunda endişesi olmadığını belirterek, Türkiye'ye vize muafiyeti yolunda anlaşmazlık bulunan konular için zamana ihtiyaç olduğunu belirti.

Anlaşmanın geleceği konusunda "Endişeli değilim, sadece biraz daha zamana ihtiyacımız var" ifadelerini kullanan Merkel, kendilerinin yapılan anlaşmalara bağlı kalacaklarını vurguladı.

ERDOĞAN'IN REST SONRASI İLK AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ve Türkiye arasındaki mültecilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmaya dair, “Endişelenmiyorum. Bazı konular daha fazla zaman gerektirebilir fakat prensipte biz anlaşmaya sadık kalacağız” dedi. Merkel’in açıklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Salı günü AB’ye yönelttiği eleştirilerin ardından geldi.

Erdoğan, 1 Haziran itibarıyla geri kabul ve 30 Haziran itibarıyla vize serbestisine ilişkin gerekli adımların atılmaması halinde anlaşmanın gerçekleşmeyeceğini belirterek, “Bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye” demişti.

Erdoğan ile Pazartesi günkü görüşmesinde, Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği’nin Schengen kapsamındaki üye ülkelerinde vizesiz seyahat imkanı tanıyacak anlaşmanın 30 Haziran’a yetişmeyebileceğini ileten Merkel, Çarşamba günü bu açıklamayı yaptı.

AB’nin Türkiye’den terörle mücadele yasasında değişiklik talep etmesi, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümetin tepkisini çekti.

"SINIRLARIN KONTROLÜNE HAZIRIZ"

Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, Türkiye ile geri kabul anlaşmasının yürümemesi halinde ülkesinin sınırlarını kontrol etmeye hazır olduğunu söyledi. Doskozil, “Kendimizi hazırlıyoruz. Sınırlarımızı kontrol etmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.

Avusturya geçen yıl Balkanlar üzerinden gelen göçmenlerin geçiş noktalarından biriydi. Yüz binlerce göçmen, Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine giderken bu rotayı kullandı.

Mart ayında Balkan ülkelerinin sınır kontrolünü sıkılaştırmasıyla bu rotada ilerleyiş durdu. Geçen yıl 90 bin kişiye sığınma hakkı tanıyan ülkede, aşırı sağcı parti Pazar günü iktidarı kıl payıyla kaçırdı.

ERDOĞAN SERT MESAJLAR VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü AB’ye şu sözlerle seslendi:

"İkili görüşmeler de bazı liderlerle bunu konuştuk. Bunlardan biri Sayın Şansölye idi. Türkiye’ye verilecek 3 avro benim görüşmelerimde verilen sözdü. Sayın Davutoğlu ile görüşmede 3 milyar avro sözü daha verildi. Bu söz şimdiye kadar tutulmadı.

Tabi arkadaşlar Temmuz ayına kadar 1 milyar avro verileceğini söyledi. Bu para Türkiye’ye verilmeyecek. Türkiye lütuf beklemiyor. Biz dürüstlük bekliyoruz. Türkiye ne kriteri yerine getirecek. Sizin kriteriniz bu çadırlarda Avrupa’ya gitmek isteyenleri engelleyen Türkiye’ye karşı kriter koyuyorsanız kusura bakmayın. Bu bir yere kadar çekilir.

Ama Türkiye nihai kararını verdikten sonra ‘Siz düşünün’ denir. Latin Amerika ülkelerinden, Türkiye’den istenen şartlar isteniyor mu ? Türkiye’den müzakereci ülke olmasına rağmen, gümrük birliğine üye olmasına rağmen neden istiyorsunuz. Onun için, şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı.

Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye."

Türkiye ile AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmanın onaylanmasını içeren yasa tasarısı, 3 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Mayıs'ta söz konusu yasayı onayladığı, "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin anlaşma ile oluşturulan Ortak Geri Kabul Komitesi'nin 2/2016 sayılı kararının onaylanması uygun bulunmuştur" ifadesiyle Resmi Gazete'de yayımlandı.