BIST 10.162
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.405,81
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın oy kaybettik itirafı

Başbakan Erdoğan "oy kaybettik" sözüyle mesaj mı vermek istedi? Bu itiraf bir taktik mi?

Abone ol

Başbakan Erdoğan’ın, ABD’ye ziyaretinde gazetecilere yaptığı oy oranındaki düşüşe ilişkin sözleri, siyaset bilimciler arasında farklı değerlendirildi. ANKA’nın görüşlerine başvurduğu, siyaset bilimciler, Erdoğan’ın aslında mesaj verdiğinde uzlaştı.

“BENİM OYLARIM YERİNDE DURUYOR MESAJIDIR"

Konda Araştırma ve Danışmanlık şirketi Başkanı Tarhan Erdem, konuyla ilgili Anka’ya yaptığı değerlendirmede, “Benim elimde son günlerde yapılmış bir araştırma yok. Başbakan’ın söylediğini teyit edemiyorum, tekzip de edemiyorumö dedi. Erdem, “Erdoğan’ın söylediği aslında, yüzde 32’si kararsız olan bir araştırmada yüzde 26 oy aldığı yolundadır. Kararsızları sayarsınız o yine yüzde 34 eder" diyerek Başbakan’ın aslında oylarını koruduğunu söylediğini savundu. Erdem, “Tevazu göstermiş ama bence tam tecahül-i arifane derler buna. Benim oylarım yerinde duruyor mesajıdır. Kendi yaptırdığı araştırmaya ne kadar güveniyor onu bilemiyorum" dedi.

“ERDOĞAN GERÇEKÇİ LİDER PROFİLİ ÇİZMEK İSTEMİŞ"

Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden siyaset bilimci Prof.Dr. Naci Bostancı ise Erdoğan’ın sözlerinin tabana mesaj niteliği taşıdığını söyledi. Bostancı, “Kendi kadrolarına mesaj vermek ve ‘Herkes aklını başına devşirsin’ demek istemiştir" dedi.

Bostancı, Erdoğan’ın sözleriyle aynı zamanda topluma karşı “Gerçekçi liderö profili çizme amacını da taşıdığını söyledi. Bostancı, “Başbakan, ‘Oy kayıplarından haberdarız. Rüya içinde değiliz’ mesajı da vererek zihinlerde gerçekçi lider profilini oluşturmak istemiş olabilir" dedi.

Bostancı ayrıca AKP’nin geçen 4 yıllık iktidarında makro düzeydeki olumlu ekonomik gelişmelerin mikro düzeye yansımaması, çeşitli kesimlerle sık sık karşı karşıya gelinmesi gibi olayların da yaşandığına dikkat çekerek, bunların iktidarın tartışılmasını sağladığını ifade etti.

Bostancı, Türkiye’nin birçok gelişmeye gebe bir ülke olduğunu kaydederken, “İktidarın oy kaybetme riski oylarını tekrar toparlayabilme şansından daha yüksek olduğu bir sürece giriyoruz" dedi.

AKP'DEN ATILAN KOÇAK'IN YORUMU

Yaptırdığı bir anketle AKP’nin oylarının düşüşte olduğu uyarısını ilk yapan partili olan ve daha sonra ihraç edilen Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Oylarımız düşüşteö sözleri için, “Ben oyların düşüşte olduğunu açıkladığım zaman bana söylemediklerini barıkmadılar. Şimdi düşüşü Başbakan söylüyor. Oyların düşme nedeni AKP’nin Cumhurbaşkanı, asker, yargı, üniversiteler ve bizzatihi vatandaşın kendisiyle olan diyalog sorunudur" dedi.

ANKA