BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın Obamadan isteği!

Erdoğan Türkiye'ye döndü. Ayağının tozuyla önce Savcı Öz'e destek çıktı ardından da Obama'ya mesaj gönderdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'den döndü. Ayağının tozuyla geldiği Ankara'da Brüksel ziyaretini değerlendiren Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında Savcı Öz'e yapılan baskıların da kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Kemal Önal ile Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz karşıladı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle; 

"YARGISIZ İNFAZ VAR"

Sayın Kırca'ya rahmet diliyorum. Başından beri aynı şeyi söylüyorum, yargı sürecine müdahale edilmemesi gerekir. Fakat ülkemizde maalesef yargısız infaz yapmaya alışmış bazı şahıslar, hatta köşe yazarları var. Bunu hiçbir siyasetçi de yapmaması gerekir.

Suç sabit olmadıkça kimseyi suçlu ilan edemessinniz. Adalet bunun için vardır hukuk bunun için işlemelidir. Şu anda yargı süreci vardır herkesin buna saygı duyması gerektiğini düşünüyorum.

SAVCI ÖZ'E DESTEK

Başından beri bir şey söylüyoruz. Yargıya kimsenin müdahele etmemesi gerekir. Yargı süreci bitmeden kimseyi suçluu ilan etmeye kimsenin hakkı yoktur.

Ülkemizde maalesef yargısız infaz yapan kuruluşlar ve kişiler medya yazarları da var. Bu yargısız infazı siyatçinin de yapmaması gerekir. Suç sabit olmadıkça kimseyi suçlu ilan edemeyiz.

Bu yargı sürecine herkesin saygı duyması gerekir. Savcı üzerindeki baskıları da kınıyorum. Hukukçuların da bu saygıyı göstermemesini kınıyorum.

BRÜKSEL DEĞERLENDİRMESİ

Belçika'daki vatandaşlarımızla buluştuk. Önümüzdeki günlerde başka ülkelerde de buluşmalarımız olacak. AB üyelik hedefi Türkiye'nin stratejik hedefidir. Bunu muhataplarımıza ilettik. Hedefimizin tam üyelik olduğunu bir kez daha teyid ettik. Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirdik. Türkiye ile ilgili saçma sapan yapılan lobileri gördük. Türkiye adada garöntör ülkedir ve KKTC halkının yanındadır. İki devletli bir ortak Kıbrıs bizim başından beri söylediğimiz şeydir.

Meclis'te devam eden çalışmalar konusunda AB'ye bilgi verdik. Solana ile Gazze'yi, Boroso ile ise ağırlıklı olarak AB sürecini görüştük.

AB'nin şu günlerdeki öncelikli gündemi enerji... Nabuco konusunda Kıbrıs'ın öne çıkarılması konusundaki eleştirimizi dele getirdik. Biz üretici ülke değiliz. Daha çok transit ve tüketici olma konumumuzu ifade ettik. Tedarik konusunda biz de çalışacağız.

Terörle mücadele konusu bir diğer görüştüğümüz konular arasındaydı. Ortadoğu'da attığımız adımlara özellikle vurgu yapıldı. Medeniyetler ittifakı girişimlerimizin desteklenmesini istedik.

Brükselde vatandaşlarımızla ve sivil toplum örgütü çalışanları ile de önemli görüşmelerimiz oldu.

OBAMA'DAN BEKLENTİLER

Beklentiler çok yüksek, beklentiler çok yüksek. Sayın Obama'nın önünde küresil bir kriz var Ortadoğu'da durum belli. Sayın Obama'dan ne bekliyorsunuz derseniz, "kimsesizlerin kimsesi sessiz yığınların sesi olmasını" dilerim.

Listeleri bu hafta sonun akadar bitirmeye çalışacağız zaten çok fazla birşey kalmadı. Diyarbakır'da da açıklayabiliriz Ankara'da açıklayabiliriz. Bu konuda engel yok.