BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın gizlediği diğer çılgın ayrıntılar!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arazi spekülasyonlarına izin vermemek için açıklamadığı projenin ayrıntıları Çevre Düzeni Planı'nda gizli

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır kamuoyu tarafından merakla beklenen 'Çılgın Projesi'ni açıkladı. 4.5 yıldır hükümetin üzerinde çalıştığı projenin adı ise 'KANAL İSTANBUL.' 

Erdoğan'ın aktardığı bilgilere göre kanal İstanbul'un batısında Çatalca-Silivri hattında Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birleştirecek.

Daha önce İstanbul Boğazı'na 3. köprü projesini açıklamasının ardından arazi spekülasyonlarına izin vermemek için ayrıntıları açıklamayan Erdoğan, aynı taktiği KANAL İSTANBUL için de uyguladı. Projenin geçeceği yerlerle ilgili ayrıntılar vermeyen Erdoğan, projenin çoğunluğunun 'hazine arazileri' üzerinden geçirileceğini açıkladı.

Ancak Erdoğan'ın spekülasyonlara izin vermemek için gizlediği projenin ayrıntıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) Temmuz 2009'da onaylanarak yürürlüğe giren İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda gizli.

İstanbul'u karış karış yeniden planlayan Çevre Düzeni Planı'nda KANAL İSTANBUL'un geçeceği İstanbul'un batı bölgesi için özel bir planlama çalışması yapıldı. İstanbul'un batıdaki yeni merkezi haline getirilecek olan Çatalca-Silivri hattına hem yeni bir havalimanı inşa edilecek, hem de deniz ulaşımını sağlamak için yeni limanlar inşa edilecek.

İşte planda gizlenen o ayrıntılar...

HAVALİMANI GAZİTEPE'YE

İstanbul'un batıdaki yeni merkezi olacak olan Silivri aynı zamanda İstanbul'un yeni havalimanının da sahibi olacak. Karadeniz üzerinden kanal yoluyla gelen her tür gemi için de bir transit bir geçiş noktası olacak olan havalimanı plan notlarına göre, Silivri'nin kuzeyinde Gazitepe'ye inşa edilecek.  

DEV LİMAN GELİYOR

Bölgedeki en büyük diğer yatırım ise Karadeniz'den Marmara'ya kanal yoluyla gelen gemilerin bekleme ve sevkiyat yapmaları için planlara eklenen dev liman oldu. Mevcutta faaliyet gösteren Tekirdağ-Marmara Ereğlisi Limanları'na entegre edilecek olan yeni liman ise Gümüşyaka-Çanta sınırına inşa edilecek. Bu yolla Karadeniz'den kanal yoluyla gelen gemiler İstanbul'un içindeki limanlara uğramak zorunda olmadan Akdeniz'e açılabilecekler.

İSTANBUL DAHA DA BÜYÜYECEK

Büyükçekmece Gölü'nden Tekirdağ sınırına kadar olan bölge kontrollü olarak genişleyecek. Silivri merkezli yeni şehir, üniversite, teknoloji geliştirme bölgesi, fuar, kültür ve kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenecek. Ayrıca bölgedeki günübirlik deniz ulaşımı sistemi geliştirilerek metro, metrobüs ve diğer ulaşım akslarıyla entegrasyonu sağlanacak.

KARAYOLU DA UNUTULMADI

Plandaki verilere göre, bölgede artacak olan nüfus ve turizm potansiyelinin ulaşım ihtiyaçlarının karayoluyla sağlanması için de bölgede yeni karayollu hatlarını yapımı planlanıyor. Bölgeden geçecek en büyük karayolu yatırımı ise 3. köprünün Trakya ayağını oluşturacak olan bağlantı yolları olacak. Karayoluyla İstanbul merkeze ulaşımı kolaylaştırmak için de TEM Otoyolu üzerinde Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, “cep otogarları” oluşturulacak.