BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.497,32
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan'ın bir hayali var

Başbakan Erdoğan, Başkanlık sistemini yine gündeme getirdi ve referans olarak Burhan Kuzu'yu gösterdi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan daha önce sık sık gündeme getirdiği Başkanlık sistemini, referandum öncesinde yeniden masaya yatırdı. Dün CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamalarla eski tartışma yeniden alevlendi.

Erdoğan'ın referans gösterdiği Kuzu da “Başkanlık modeli, yasama organını güçlendirir. Aslında Başkanlık sistemi değil, Kongre Hükümeti denilmeli” diyerek sistemi savundu.


Erdoğan Köşk'ün yetkilerine dikkat çekti ve mevcut sistemden memnun olmadığını da şu sözlerle dile getirdi.

FRANSA'DA BAŞKA ABD'DE BAŞKA

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldikten sonra cumhurbaşkanlığının mevcut yetkilerinin fazla olduğu noktasında açıklamaları oldu. AK Parti’nin düşüncesi de bu yöndedir. Başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sisteminden çok farklı. Dünyada başta ABD olmak üzere başkanlık sisteminin işlediği ülkeler var. Fransa’da yarı başkanlık sistemi, Almanya’da başkanlığın olduğu farklı bir sistem, Güney Amerika ülkelerinde de farklı uygulamalar yürütülüyor. "

Erdoğan başka ülkelerde uygulanan sistemin birebir alınmayacağını Türkiye şartlarına uyarlanacağı sinyalini verdi:

EN İDEALİ OLAN NEYSE

"En ideal olan neyse bunun üzerinde tartışma yapılabilir, bir önyargımız yok. Bu konuda şu anda Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan (Kuzu) Bey’in geniş çalışması var, akademisyenlik döneminde tezi var. O da bu konuda çok çok iddialı, parlamentoya girmeden önce devamlı anlatırdı. Bunun üzeride geniş çalışma yapabiliriz.

HİLAFETLE NE ALAKASI VAR?

Burada bütün mesele, ülkemiz hangisiyle daha büyük verim, kazanım elde edecek. Sistem ne kadar rahat çalışabilirse... Burada parlamenter sistemi yok etmiyorsunuz ki muhalefet ’bunlar hilafet getirecekler’ diyor. Başkanlık sisteminin hilafetle ne alakası var?

KONGRE ETKİLİ

Parlamenter demokrasi yine işliyor. ABD Kongresi’nin ne kadar güçlü olduğunu biliyorsunuz, bir silah alımı yapmak için bile ABD Başkanı, Kongre müsaadesi olmadan bir silah alımı yapamaz."