BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.400,38
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan’ın adaylığına ateş püskürdü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için, “Bir kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisin...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için, “Bir kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden cumhurbaşkanı olamaz, böyle bir aday çıkmaması lazım” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasına, Diyarbakır’dan başlayarak, “Terörün önlenmesi konusundaki düşüncelerimizi bütün kanaat önderiyle paylaştım. Düşüncelerimi ifade ettim ama destekleyen bütün kanun tekliflerimizi de önergelerimizi de onlarla paylaştım. Sorun parlamentoda toplumsal uzlaşmayla çözülür dedim. Örneğin 5 Ocak 2013’te şu konuşmayı yapmıştım. Bu ülkede kan dökülmesini istemiyoruz. Akılla mantıkla sağduyuyla tarihsel birikimimizle bu sorunu çözebiliriz. Dört ana koşul ifade etmiştim. Bir samimi ve dürüst olacaksınız. İki gizli ajandanız olmayacak. Millete izah edemeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Dört ana muhalefet veya millete bilgi vereceksiniz. Gayet açık fikirlerimizi ifade ettik. Parlamentoya bir tasarı geldi. Terörün önlenmesine yönelik kanun tasarısı. Kanun tasarısının bir fıkrasını uygun bulmadığımızı ifade edeyim. Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki idari ve cezai sorumluluğu doğmaz” diye konuştu.
Bu ülke ne çektiyse yasadışı işlemlerden çektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Faili meçhul cinayetlerin bir demokrasinin en büyük ayıplarından biri olduğunu söyledik. Aydınlanması için sekiz ayrı araştırma önergesi verdik. Tamamı AKP oylarıyla reddedildi. Böyle geçtiği takdirde Roboski olayını unutun. O artık aydınlanmayacak. Sınır ötesi operasyon yapma yetkisi kimde? TBMM’de. Bu yetkiyi kime verdi hükümete verdi. Hükümet ne yaptı? Talimatı verdi 34 kişiyi bombaladı öldürdü. Şimdi ne diyor? Hükümetin verdiği görevi yerine getirenlerin idari cezai hukuki sorumluluğu olmayacak. Biz bunu kabul edebilir miyiz? Hayır” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI OLAMAZ, BÖYLE BİR ADAY ÇIKMAMASI LAZIM”
Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Buyurun çözün, herhangi bir sorunumuz yok. Ama yeni faili meçhulleri saklayabilecek yasaların arasına sıkıştırıyorsanız biz buna karşıyız. Böyle yasalaşırsa bunu da AYM’ye taşıyacağız. Bugün üçüncü cumhurbaşkanı adayı da belli oldu. Dualar edildi. Ben daha önce bu grupta kimlerin cumhurbaşkanı olamayacağını açıklamıştım. Bir kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden cumhurbaşkanı olamaz, böyle bir aday çıkmaması lazım. Yasama organı ‘Parlamento benim için ayak bağıdır’ diyorsa birisi onun aday olmaması lazım. Vatandaşına tokat atan, derdini anlatmak isteyen çiftçiye ‘Al ananı da git’ diyen birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Rezil oluruz dünyada. Sizden bizden ayrımı yapan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Gençlere seslenirken ‘kininizi unutmayın’ diye öğütlerde bulunan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Hukukun üstünlüğüne inanmayan, adalet duygusu gelişmemiş birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Adalet çok soylu bir kavramdır. Adaleti ayak bağı görüyorsanız zaten siz cumhurbaşkanı adayı olamazsınız. Bunlar olduğu takdirde sorun yaşanır. Kadın erkek eşitliğine inanmayandan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Kadın köyde çalışıyor mu? Çalışıyor. Karadeniz’de o yiğit kadınlar çalışıyorlar. Kadın da evi için çalışıyor, erkeklerden daha fazla çalışıyor. Şehre geldiğimiz zaman kadın erkek eşit değil. Niçin? Bu anlayışta olan birisi cumhurbaşkanı adayı olamaz. Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz.”
(İHA)