BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Erdoğanın AB ENDİŞESİ

Başbakan Erdoğan, bundan sonra AB ile önlerinde uzun bir yol olduğunu belirtti

Abone ol

Başbakan Erdoğan, bundan sonra AB ile önlerinde uzun bir yol olduğunu belirterek, müzakerelerin zor geçeceğine yönelik sinyaller aldıklarını söyledi.

İtisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla İstanbul Swissotel'de düzenlenen yemekte konuşan Recep Tayyip Erdoğan, İKV'nin, Türkiye'nin AB sürecine 1965 yılından bu yana katkı verdiğini, katılım sürecinde de her alanda yoğun temposunu sürdürdüğünü söyledi.

Bunu, ortak yaptıkları çalışmalarda da hep birlikte yaşadıklarını, beraber yorulduklarını, çok sıkıntılı günleri olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Ama bu sıkıntıların yanında, neşeli olan ve 'neticeyi yakaladık' dediğimiz günlerde de sevinci beraber paylaştık'' dedi. Erdoğan, Türkiye'nin 3 Ekim 2005'te önemli bir eşiği geçerek AB ile katılım sürecine girdiğini hatırlatarak, buraya kolay gelmediklerini söyledi.

''Bundan sonra AB ile önümüzde uzun bir yol var. Bu yolculukta da gece gündüz çalışacağız'' diyen Erdoğan, gelecek süreçte de herkesle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı. Bu dayanışmayla istenen ve beklenen sonuca ulaşacaklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: ''Zorlu bir dönemden geçmiş olduk. Şu anda da artık fasıllar ve tarama süreciyle birlikte başladı. İnşallah bunun arkasından müzakereler başlayacak.

AB ile müzakerelerin nasıl sıkıntılı geçeceğinin sinyallerini alıyoruz. Biliyoruz ki o da sıkıntılı geçecek. Şu ana kadar 22 fasılda tanıtıcı tarama yapıldı. 18 fasılda da ayrıntılı taramayı bitirdik. 3 Ekim 2006 tarihi itibariyle de bütün fasıllarda, yani 35 fasılda hem tanıtıcı, hem de ayrıntılı tarama tamamlanmış olacak. Bu süreç içinde gerçekten arkadaşlarımız dersini iyi çalışıyor. Bu gidiş gelişler zaman zaman az sayıda, zaman zaman çok sayıda oluyor. Ama ekiplerimiz çatır çatır orada çalışmalarını sunuyor.''

-FİİLİ MÜZAKERE AŞAMASI-

Erdoğan, bilim ve araştırma ile eğitim ve kültür fasıllarında fiili müzakere aşamasına geçildiğini, AB Dönem Başkanlığı'ndan alınan resmi talep karşılığında Türkiye'nin bu alanlara ilişkin müzakere pozisyon belgelerinin hazırlanarak AB tarafına iletildiğini söyledi.

''Katılım süreci sadece tarama toplantılarından ibaret kalmamış, Türkiye bir yandan ev ödevlerini de yerine getirmiştir'' diyen Erdoğan, 3 Ekim'den bu yana 17 fasıla ilişkin 16 düzenleme, 79 da ikincil mevzuat düzenlemesi yapıldığını bildirdi. Diğer fasıllarda da benzer çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, siyasal kriterler alanında ileri adımlar içeren 9. uyum paketinin ilan edildiğini ve yasama sürecinde öncelikli olarak gündeme alındığını anlattı.

Ayrıntılı taraması bitmiş 17 fasıla ilişkin ilk müktesebat uyum programını da hazırladıklarını dile getiren Erdoğan, ''Sadece ayrıntılı taraması biten 17 fasılla ilgili olarak 2006 sonuna kadar 30 kanun ile 103 ikincil düzenlemenin yapılmasını hedefliyoruz. Aynı fasıllarla ilgili 2007'de ise 24 kanun çıkarılması ve 151 ikincil düzenleme yapılması öngörüldü'' diye konuştu.

Erdoğan, diğer fasıllar için de ayrıntılı taramanın hemen ardından aynı çalışmaların yapılacağını ve müktesebat uyum programının güncelleştirileceğini ifade ederek, ''2006 yılında tarama çalışmaları tamamlandıktan sonra katılım sürecine ilişkin genel yol haritamız net bir şekilde ortaya çıkmış olacak.

Avrupa Komisyonu'nun hazırlayacağı tarama sonucu raporlarına göre de bu program gerekli ölçüde geliştirilecek'' dedi. Erdoğan, Türkiye'nin AB müktesebatına teknik düzeyde uyumunun tahmin edilenden daha hızlı gerçekleştiğini de vurgulayarak, son yıllarda yapılan reformların Türkiye'yi AB'ye tahminlerin ötesinde yakın bir noktaya getirdiğini kaydetti.