BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanı yine Baykal kurtaracak!

Erdoğan'a vekilliğin kapısını açan Baykal olmuştu. Baykal yine Erdoğan'ı kurtaran isim olacak. Bakın nasıl?

Abone ol Başbakan Erdoğan'ın, "yasaklı" konuma düşmesi durumunda 'Siirt modeli' devreye sokulacak. Buna göre bir ilin tüm milletvekilleri istifa edecek. Yapılacak seçimle Erdoğan, bağımsız milletvekili olacak. Üstelik bu madde kanuna Baykal sayesinde eklendi.

ERDOĞAN'A SİİRT MODELİ

Bugün Gazetesi'nden Düzgün Karadaş'ın haberine göre; AK Parti, kapatma davası hakkında en kötü olasılığa karşı yol haritasını belirledi. Buna göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'yasaklı' konuma düşmesi durumunda 'Siirt modeli' devreye sokulacak.

Planın işlemesi için sadece AK Partili milletvekilleriyle TBMM'de temsil edilen Bayburt (2), Gümüşhane (2), Kilis (2), Karabük (3), Nevşehir (3), Bolu (3), Bingöl (3) veya Düzce (3) gibi bir ildeki milletvekillerinin tümünün istifa etmesi gerekiyor.

BİR İLİN TBMM'DE TEMSİLCİSİ KALMAYACAK

TBMM Genel Kurulu'nda çoğunluk oylarıyla kabul edilmesin ardından istifa dilekçeleri, AK Parti veya o zaman AK Parti yerine kurulacak partinin vekillerinin çoğunluk oylarıyla kabul edilecek. Böylece bir ilin TBMM'de temsilcisi kalmayacak.

90 GÜNDE ARA SEÇİM

Böylece, o il için Anayasa'nın 78. Maddesi'nin son fıkrası devreye girecek. O fıkra, "Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır. Bu fıkra gereği yapılacak seçimlerde Anayasa'nın 127. maddesinin 3. fıkrası hükmü uygulanmaz" hükmünü emrediyor.

Yani, ara seçim beklenmeden, Türkiye 90 gün içinde Bayburt, Gümüşhane, Karabük, Bolu veya Düzce illerinden birisinde yapılacak 'ara seçimle' karşı karşıya kalacak.

TEK BAŞINA KATILACAK

Yapılacak seçimde AK Parti veya yerine kurulacak parti aday çıkarmayacak. Böylece Erdoğan'ın, bağımsız milletvekili olarak Meclis’e taşınması 'garantiye' alınacak. Erdoğan'ın TBMM'ye girmesi ve yemin etmesinin ardından, hükümet istifa edecek. Cumhurbaşkanı Bağımsız Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'a yeni hükümeti kurma görevi verecek. Böylece Erdoğan, en fazla 3 ay kabineden uzakta kalmış olacak. Bağımsız milletvekili olarak TBMM çatısı altında hükümet kuracak.

CHP'NİN KATKISI BÜYÜK

Anayasa'nın 78. Maddesi'nin son fıkrası ilk kez Siirt seçimlerinin yenilenmesi sırasında yine Erdoğan için uygulanmıştı. AK Parti ve CHP'lilerin oylarıyla 27 Aralık 2002 tarihinde 437 oyla kabul edilen değişiklikle, Anayasa'nın 78. maddesinin son fıkrasına, "Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır" hükmü eklenmişti. Bu değişikliğin ardından, 3 Kasım seçimlerinde adaylığı kabul edilmeyen Erdoğan, yenilenen Siirt seçimleriyle milletvekili seçilmiş ve 58. Hükümet'in istifası üzerine 59. Hükümet'i kurarak Başbakan olmuştu.

BAYKAL ŞAŞIRACAK!

Erdoğan'a milletvekilliği kapısını açan anayasa değişikliğine o zaman TBMM'de 176 milletvekilliyle temsil edilen CHP de destek vermişti. O değişiklik belki de Erdoğan'ın siyasi hayatında ikinci kez önemli bir virajı dönmesine yardımcı olacak. Yani CHP lideri Baykal, istemeden de olsa ikinci kez Erdoğan'ın siyasi hayatını kurtarmış olacak.