BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

18 trilyonluk konuk!

Köşk tepeden tırnağa yenilendi; 18,8 bin YTL harcandı. Ama tam kraliçelere layık bir hale geldi. İlk konuğu bakın kim olacak?

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde başlatılan yenileme ve restorasyon çalışmalarının ilk etabı 13 Mayıs tarihine kadar tamamlanacak ve ilk konuk olarak da Kraliçeyi ağırlayacak…

KRALİÇE GELİYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çalışma ofisinin bulunduğu ‘Hizmet Binası’nın tamiratının en azından bu tarihe yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Çünkü Köşk, Mayıs ayının ikinci haftası çok özel bir konuğu ağırlayacak. İngiltere Kraliçesi II’nci Elizabeth, 37 yıllık aradan sonra 13 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Ankara’ya gelecek.

KRALİÇE BAKIMI

Kraliçe, aylardır tamiratta olan Çankaya Köşkü Hizmet Binası’nda ağırlanan ilk isim olacak. Bir anlamda Kraliçe ile birlikte yenilenen ve modern hale getirilen Çankaya Köşkü Hizmet Binası da görücüye çıkmış olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla bakıma alınan Çankaya Köşkü Hizmet Binası’ndaki tamiratı İngiltere kraliçesinin ziyaretine yetiştirilmesi için gece gündüz demeden hummalı bir çalışma yürütülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün makamı ve çalışma ofislerinin bulunduğu ‘Hizmet Binası’ tepeden tırnağa yenileniyor.

CAMLAR KURŞUN GEÇİRMEZ

Kurşun geçirmez camlardan, çok özel klima sistemine, mobilyadan, halısına, elektrik sisteminden, avizelerine, telefon santralinden, ışıklandırma sistemine hemen her şey son teknolojik cihaz ve malzemelerle donatılıyor. Çalışma sadece Gül’ün makamıyla sınırlı değil. Kabul salonundan, bekleme odasına, koridorlardan, mutfaklara, resepsiyon salonlarından, yemek salonuna kadar hemen her yer elden geçiriliyor.

PEMBE KÖŞK MAKAM OLDU

Hizmet binasının tamiratta olmasından dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kabul ve toplantılarını uzun süredir Pembe Köşk’te gerçekleştiriyor. Gül, ABD Başkan Yardımcısı Cheney ve Kuveyt Emiri El Sabah dahil yabancı konukları ile MGK gibi çok özel toplantılarını bile tamirat yüzünden Pembe Köşk’e kaydırmak zorunda kaldı. Gül’ün 13 Mayıs’a kadar Pembe Köşk’te çalışmasına devam edecek.

PEMBE KÖŞK BAKIMA ALINACAK

Hizmet binasındaki yenileme ve restorasyon çalışmasının ardından bu kez, Gül’ün görev süresinin bitimine kadar ailesiyle birlikte oturacakları Pembe Köşk tamirata alınacak. Pembe Köşk’ün de içerisindeki eşyalarla birlikte yenileneceği için tamiratın aylarca sürmesi bekleniyor. Anlaşılan böyle giderse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha uzun süre Çankaya Köşkü’ne taşınamayacak. Gül, halen Çankaya Köşkü’nün hemen karşısında bulunan Dışişleri Bakanlığı konutunda kalıyor.

TAMİRATA 18.8 MİLYON KAYNAK

Çankaya Köşkü’nde devam eden ve devam edecek olan tamirat için Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’nden 18.8 Milyon YTL kaynak ayrıldığı öğrenildi. Bu paranın 12 Milyon YTL’lik bölümünün mobilya, eşya ve modern cihazların alımı için, geri kalan kısmının ise tadilatlar için kullanılacağı öğrenildi.

37 YIL SONRA...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelecek olan İngiltere kraliçesine, eşi Edinburg Dükü Prens Philip eşlik edecek. 13-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ziyartte kraliçe, Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra başbakan Erdoğan’la görüşecek. İngiltere Kraliçesi, Bursa ve İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını da gezecek. Kraliçe Elizabeth, Türkiye’ye daha önce 1961’de dönemin Devlet Başkanı Cemal Gürsel’in ve 1971’de dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın davetlisi olarak iki defa gelmişti. Kraliçe, Mayıs ayındaki ziyaretiyle üçüncü kez Türkiye’ye gelmiş olacak.