BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'ı kızdıran kadından mesaj var

Türkiye'nin görünümünü durağana çeviren raporda imzası bulunan S&P Türkiye Baş Analisti Zhang, hükümete mesaj yolladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Erdoğan'ın "bana yutturamazsınız" dediği raporun mimarı olan Çinli Zhang, Türkiye'nin çevresindeki mali risklerlere ve cari açığa dikkat çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's' Türkiye Baş Analisti Eilen Zhang, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın sorularına cevap verdi.

"Bugünlerde çok popülersiniz Türkiye'de. Popüler olmak nasıl bir duygu?" sorusuna Zhang, "Ben bir analistim ve işimi yapıyorum. Yapılması gereken kriterleri değerlendiriyorum. Bunları takip ediyorum. Türkiye ile çalışmayı çok seviyorum." diye cevap verdi.

Otyam'ın "ABD ve Avrupa'da hep eleştiriliyorsunuz. Sorunları önceden göremediği yorumlar yapıldı eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna Zhang şu cevabı verdi:

Hükümet mesajımızı almıştır
Zhang, CNBC-e'de Burcu Göksüzoğlu'nun sorularını yanıtlayan Zhang, notla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Türkiye'nin siyasi gündemi ve yapısal reformlar devam ederse, cari açığı düşürme çabaları sürerse elbette not yeniden gözden geçirilebilir. Notun yükselmesi ile ilgili bir zaman veremiyorum. Hükümet bizim işaret ettiğimiz genel ekonomik sorunlar ve yapısal durumlarla ilgili mesajımızı almışlardır. Biz hep en tutarlı metotları uyguluyoruz. Aynı özeni göstermeye devam edeceğiz."

"Ben IMF'nin yürüttüğü bir çalışmadan örnek vermek istiyorum. 2010 yılında kamu borçlarının performansının nasıl olduğunu gösteren bir araştırma yapıldı. S&P'nin bu konuyu değerlendirmede çok tutarlı sonuçlar sunduğunu gösterdiler. Yatırımcılar bizim krediyle ilgili görüşlerimizi öğrenmek istiyorlar."

Kredi derecelendirme kuruluşlarının öngörüsüzlükle suçlandığını hatırlatan Otyam'a Zhang, "Biz analistleriz. Bankaların kredi kısımlarında çalışıyoruz. Bizim öngörülerimiz ve verileri karşılaştırıp sonuca varıyoruz. Elimizdeki en iyi verilere dayanarak yapıyoruz" diye karşılık verdi. 

Avrupa'daki krizin ne zaman biteceğine kendilerinin karar veremediğini belirten Zhang, krizle başa çıkmada kararların yeterli olmadığını sözlerine ekledi. 

TÜRKİYE AVRUPA'DAN ETKİLENİYOR

Otyam'ın "Türkiye'nin ekonomisini durağana çevirdikten sonra IMF Başkanı Lagarde'ın Türkiye'nin görünümüyle ilgili "Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomisi" olduğuna dair bir açıklama geldi. Niçin onlar bu açıklamayı yaptı? Ya da siz sp böyle bir karara gitti?" sorusuna Zhang şunları söyledi:

"Türkiye'nin reytingini değiştirmedik görünümünü değiştirdik. Bu görünüm reytingin önümüzdeki 12 ay boyunca nasıl olacağını gösteriyor. Türkiye dış etkenlerden etkileniyor. Avrupa'dan etkileniyor."

AVRUPA'DA İŞ GÜCÜ PİYASASINA KATILIM YÜKSEK

"Avrupa ülkelerinin pek çoğunun notu Türkiye'den çok daha iyi" hatırlatmasına Zhang, AB'nin refah seviyesini işaret etti:

"Kriterimiz bir kaç noktaya dayanıyor. Kişi başı milli gelir önemli noktalardan biri. Türkiye diğer ülkelerden iki katı daha az. İş gücü piyasasına katılım ve üretim daha fazla. Kişi başı milli gelir 15 binden fazla olmalı.

TÜRKİYE'NİN İHRACATI AVRUPA'DAKİ TALEBE GÖRE DEĞİŞİYOR

Çin'in kişi başı milli gelirinin az olmasına dikkat çeken Otyam'a Zhang, Avrupa'da devam eden krizle cevap verdi:

"Çin'e bakacak olursak çok iyi bir dış etken durumunda. Türkiye ile karşılaştırdığımızda oradaki dış ortamın desteklendiğini görüyoruz. Ancak Türkiye mali risklerle çevrilmiş durumda. Türkiye'nin ihracatı Avrupa'daki talebe göre değişiyor. Aynı zamanda küresel likitide ortamı da önemli bu noktada. Mali akış Türkiye'ye nasıl gerçekleşebilir. Önümüzdeki 12 ayda gelecek yatırırımlar ile igili değişikilikler olabilir. "