BIST 10.046
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.400,82
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan’ı istifaya çağırdı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından istifa edip etmeyeceğiyle ilgili...

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından istifa edip etmeyeceğiyle ilgili, “Cumhurbaşkanı adayı olan bir kimsenin istifa etmesi gerekiyor. Hukuki olarak da ahlaki olarak da istifa etmelidir” dedi.
MHP’li Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “AK Parti, dün nihayet cumhurbaşkanını açıklama cesaretini gösterebildi. Tabii Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı arzusu taşıdığı ve aday olacağını herkes biliyordu ama başta AK Parti’li vekiller ve vatandaşlar olmak üzere ‘ya bundan cumhurbaşkanı olmaz, inşallah bu sevdadan vazgeçer’ diye umutları vardı. Beklentileri karşıladı ama gerçekten vatandaşların umutlarını ortadan kaldırdı. Bu bakımdan Başbakanın cumhurbaşkanlığa adaylığı toplumda herhangi bir yansıması olmadı. Hiçbir öneme de haiz değil. Aslında Başbakanın bugüne kadar yaptıklarıyla cumhurbaşkanı makamıyla özdeşleşemeyeceği konusunda toplumun kanaatinden ileri geliyor” şeklinde konuştu.
Çözüm Süreci Tasarısının Meclis’e gönderilme zamanının manidar olduğunu söyleyen Vural, “AK Parti, bu konudaki talepleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra getirecekti ama Sayın İhsanoğlu’nun aday olması oyunlarını bozdu. Ve bunun üzerinde de Öcalan ile yapılan gizli mutabakat mecburen aleni hale dönüştürüldü ve bu yasal düzenleme parlamentoya getirildi” dedi.
Vural, AK Parti ve HDP’nin adaylarını eş zamanlı açıklamasının da bu açıdan manidar olduğunu öne sürdü.

“RECEP TAYYİP ERDOĞAN, EKMELEDDİN İSMİNDEN RAHATSIZ OLMUŞTUR”
Başbakan Erdoğan’ın dün gerçekleştirdiği konuşmasında rahatsız olduğunu öne süren Vural, “Her şeyden önce toplumun bütün kesimleri arasında uzlaşma diyalogu öngören, kutuplaşmayı reddeden bir milli mutabakat adayının ortaya çıkmasından rahatsız olmuştu. Ekmeleddin Bey’den, onun ‘dinin olgunlaştırdığı kişi’ anlamına gelen adından rahatsızdı. Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin isminden rahatsız olmuştur. Ekmeleddin Bey, Recep Tayyip Erdoğan’ın korkulu rüyası haline gelmiştir. O korkmaya devam etsin. Bu millet ‘bana darbe yapacaklardı’ diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ‘kumpas’ kuran birini Başkomutan yapmayacaktır. Bu millet, şaibesiz, şüphesiz, Bozok Yaylası’nın yiğit evladı adını manşetlerin, yandaşların değil dinin olgunlaştırdığı Ekmeleddin Bey’i seçecektir ve inşallah uzlaşma, diyalog, mutabakat galip gelecektir” ifadelerini kullandı.

“YİĞİTSEN, MERTSEN BAŞBAKANLIK’TAN İSTİFA ET”
Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istifa etmeyeceği yorumlarıyla ilgili bir soru üzerine Vural, “Başbakan ‘gemileri yaktım’ diyor. Gemileri yaktıysan, yiğitsen, mertsen o zaman Başbakanlıktan istifa et. Altında uçaklar, makamlar, güç, bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı yarışına giriyorsun. Paran olsa ne yazar, makamın olsa ne yazar. Bu milletin vicdanı var her şeyden önce. Ama görülüyor ki Başbakan mal, mülk, koltuk hırsı ile hareket ediyor. Cumhurbaşkanı adayı olan bir kimsenin istifa etmesi gerekiyor. Hukuki olarak da ahlaki olarak da istifa etmelidir” dedi.
“Bu konuyla ilgili YSK’ya başvuru yapacak mısınız?” sorusu üzerine Vural, “YSK’nın alacağı kararlar çerçevesinde biz de irademizle gündeme geleceğiz. YSK’nın adaylarla ilgili olarak bir kararı söz konusu değildir. Bu karara müteakiben, bununla ilgili bir müracaat gerekiyorsa Genel Merkezimizin yaptığı hazırlıklar elbette olacaktır” yanıtını verdi.
“Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığa adaylığı açıklanmasının ardından Yeni Başbakanlık’a gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soru üzerine Vural, “Herhalde cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini düşünüyor. ‘Seçilemezsem bu binaya ne zaman döneceğim’ diye düşünüyor herhalde” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini ileri süren Vural, “Böyle darbeci zihniyetlere pabuç bırakmaz milletimiz. Sen kim oluyorsun da cumhurbaşkanlığı seçiminden başka sonuçlar çıkarıyorsun? Sen kendini ne zannediyorsun? Evren Paşa müsveddesi. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olacak” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ TASARISI
Hükümet’in Meclis’e sevk ettiği ve terörle mücadele kapsamında hazırladığı 6 maddelik “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı” ile ilgili bir soruya ise Vural, “3-5 Mehmedin ölümüyle Meclis toplanır mı?’ diye söyleyenler bugün terör örgütünün tehdidiyle komisyonu toplayabilmekte ve bu komisyonun önüne hükümet tarafından yasa tasarısı sevk edilebilmektedir. Bugün görüşülen yasa tasarısı PKK terör örgütünün siyasal amaçlarını meşrulaştırmaya yöneliktir. ‘Çerçeve yasa’ bizim hukuk sistemimizde yoktur. Hukuk sistemimizde bir ‘çerçeve yasa’ meydana getirmekteki amaç terörün sonlandırılması değil, terörün siyasi amaçlarına ulaşmasına temin etmektir” diye konuştu.
(İHA)