BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanı ayakta dinledi

Clinton, Erdoğan'ı ayakta dinledi. Konuşmasında da Türkiye'yi böyle övdü;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olması beklenen eski Başkan Bill Clinton'ın eşi ve New York Senatörü Hillary Clinton, Nur cemaatinin liderlerinden Fethullah Gülen'e yakınlığıyla tanınan Türk Kültür Merkezi'nin iftar yemeğinde bir araya geldi.

Eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Türkiye ile ABD arasında güçlü bağlar olduğunu belirten Clinton, "Türk ve Amerikan toplumları arasındaki bu bağların daha da genişletileceğine kişisel olarak inanıyorum" dedi.

Waldorf Astoria Otel'de "Dostluk Yemeği" adıyla düzenlenen gece, iftar saati olan 18.53'ü kapsayacak şekilde 18.00-23.00 saatleri arasında verildi. Ancak Erdoğan'ın programlarının sarkması üzerine, yemek salonuna konukların alınmasına 19.30'dan sonra, konuşmalara da 20.30'da başlandı. Clinton saat 21.00'de salona geldiğinde, Erdoğan ve bakanlar ile eşlerinin hiçbiri protokol masasında yoktu. Masaya oturmadan kürsünün yanında birkaç dakika bekleyen Clinton, daha sonra anons edilerek konuşmasına başladı.

Boş masaya dönerek konuştu

Clinton konuşmasının başında boş protokol masasına dönerek, "Türk hükümetinin değerli yetkililerinin de burada olduğunu biliyorum. Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu bu gruba 'hoş geldiniz' demek isterim. Sizlerin varlığıyla Türkiye - ABD ilişkileri güçlendi ve güçlenmeye de devam edecek" dedi.

Otelin başka bir salonunda ABD'nin önemli yatırım kuruluşlarının yöneticileriyle saat 18.00'de planlanan toplantısına 20.00'de gidebilen Erdoğan, Clinton'ın konuşmasına başladığı bildirilince saat 21.10'de bu toplantıyı bitirerek Balo Salonu'na geçti. Eşi Emine Erdoğan ile bakan ve eşleri de salona geldi. Erdoğan'ın salona girişi üzerine Clinton bu kez dolu olan protokol masasını bir kez daha selamladı ve "Sayın Başbakan, sizi ülkemde ve New York'ta görmek büyük şeref duyuyorum" dedi.

İlk iftara alkış

Clinton'ın, Beyaz Saray'da "first lady" olarak iftar yemeği veren ilk kişi olduğunu söylemesi salondakiler tarafından yoğun biçimde alkışlandı. Ramazan ayının önemine değinen Clinton, insanlar arasındaki farklılıklara saygı gösterilmesi gerektiğini de belirtti.

Clinton, "Bilimle artık bizi biz yapan genlerimizi keşfediyoruz. Farklılıklardan çok benzerliklerimiz var. Farklı olan sadece boyumuz, saç rengimiz. Irk ya da dinimiz farklı olsa da Allah hepimizi aynı yarattı. İnsanlığın daha iyi olabilmesi için, bizim işimiz farklılıklara saygı gösterip ortak yönleri bulmak olmalıdır" diye konuştu.

Erdoğan'ı ayakta dinledi

Clinton'ın, kendisinden sonra konuşan Erdoğan'ı kürsünün yanında ayakta beklemesi dikkat çekti. Bunun üzerine "yalnız kalmaması" için Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan, Clinton'ın yanına gelerek sohbet etti. Erdoğan'ın porselen bir tabak hediye ettiği Clinton, protokol masasına oturmadan salondan ayrıldı.

Clinton'ın, Türk - Amerikan ilişkilerine ve halkların dostluğuna değer verdiğini belirten Erdoğan, "Farklılıklarımızı kin ve nefret kaynağına dönüştüren bu zehirli sarmaşığa, insanlığı belirsiz bir noktaya doğru sürükleyen bu terör belasına karşı ortak akıl oluşturmalı ve teşvik etmeliyiz" dedi.