BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.434,97
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Uluslararası topluma sitem! Çare bulamadık

Erdoğan uluslararası topluma sitem etti. Erdoğan; ''Radikal akımlarla ve terörle mücadelede bizden beklenen ortak tavrı sergileyemedik. Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadık." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu'nda konuştu.

Erdoğan,"Uluslararası toplum olarak tespit edilen hedeflere ulaşmaktan hala çok uzağız. Radikal akımlarla ve terörle mücadelede bizden beklenen ortak tavrı sergileyemedik. Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadık." dedi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: Bu ittifakın girişimini 11 yıl önce atmıştık. Bugün 140'ı aşkın ülke bu ittifaka destke veriyor. Medeniyetler İttifakı olarak BM'nin en önemli girişimi haline geldik.

BİR ÇARE BULAMADIK

Şu gerçeği kabul etmek durumundayız; uluslararası toplum olarak halen hedeflerimize ulaşmaktan çok uzaktayız. Radikal akımlarla ve bu akımların desteklediği terörle mücadelede bizden beklenen mücadeleyi yeterince sergileyemedik. Yaşadığımız acıyı ortak bir duruşa, söyleme ve eyleme dönüştüremedik. Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadık.

BU TEHLİKEL GİDİŞATA SON VERMEK ZORUNDAYIZ

Kültürel,etnik ve dini farklılıların birer zenginlik olarak görüldüğü hoşgörünün ve uyumun her alanda öne çıktığı anlayışı yaygınlaştıramadık.Bu tehlikeli gidişatı son vermek zorundayız. Bugün 60 milyonun insanın ülkelerindeki çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı bir dünyada yaşıyoruz.

NEFRET TOHUMU EKİLİYOR

İslam adına eylem yaptığını idda eden örgütler en büyük zararı müslümanlara veriyor. Açık ve net söylüyorum, bu ögütletin yarattıkları algı yüzünden Batı ülkelerinde İslamofobi hızla yayılıyor, nefret tohumu ekiliyor.

BU TEHDİT HEPİMİZE YÖNELİK

İnsanlık olarak karşı karşıya kaldığımız bu tehdit hepimize yöneliktir. Ölenin ve öldürenin Allah'u Ekber diyen bir anlayış olabilir mi? Bunun bizim dinimizle ilgisi yoktur. Bu tehditi ancak ortak mücadeleyle aşabiliriz.Üç başlık bizim için çok önemlidir. Bunun birincisi mezhepçiliktir, iki ırkıçılık ve üçüncüsü terör. Eğer bunlara karşı ortak mücadele veremezsek terörle mücadele edemeyiz.

SURİYE'DE DEVLET TERÖRÜ ESİYOR

Teröre karşı ortak ittifakı geliştiremezsek bu barışı temin edemeyiz. Suriye'de ölenlerin sayısı 500 bini aşmış durumda Suriye'de devlet terörü esmektedir. Suriye'de bir terörist işbaşındadır. Kırmızı halılarla bunları karşılyanlar sorumlu değilmi. Onlara silah yardımdında, parasal yardımda bulunanlar sorumlu değilmi. İşte biz bu anlayışla işin içinde bulundu. Biz o yavruların ölerek sahile vurmalarını istemiyoruz. Aylan bebeğin kumsala vurduğu ana kadar neredeydiniz?

3 MİLYON MÜLTECİ ÜLKEMİZDE

Şuanda 3 milyon mülteci ülkemizde. Bize sağolsun dostlrar geliyor teşkkür ediyor. Bizde bir söz var 'bal, bal demekle tatlanmaz'. Biz Batılılar gibi kapılarımızı kaptamıyoruz. Bombalaradan kaçıp gelenlere kapılarımızı açmaya devam edeceğiz, onları ölüme terk etmeyeceğiz.

Medeniyetler İtiifakı'na herzamankinden daha güçlü şekilde sahip çıkmalıyız. Yeni nesillere daha güzel bir gelecek bırakmak için sesimiz şimdiden yükseltmeli ve harekete geçmeliyiz. Bu forumda iki gün boyunca verilecek mesajlar çok önemli.Herkes Bakü'den çıkacak sonucu bekliyor.