BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan şehit ailelerine çağrı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakü dönüşü Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerin ölüm nedenlerinin ''doğal afet'' olarak belirtildiği iddialarını değerlendirdi, şehit ailelerine 'müsterih' olun çağrısı yaptı:

''Burada da zannediyorum bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Dolayısıyla biz bunu görüşür gereğini de yaparız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bütün şehit aileleri de burada müsterih olsun."

Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 12. Zirvesi dolayısıyla gittiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki ziyaretlerine ilişkin bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ''Afyon'da şehit olan ailelerden bir tepki yükseldi, özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gönderilen yazıda askerlerin görev esnasında doğal afet nedeniyle şehit oldukları belirtildi. Hal böyle olunca şehit aileleri birçok haktan yararlanamıyorlar. Bununla ilgili bir düzenleme yapılabilir mi, yani o askerler doğal afet nedeniyle mi şehit sayılır?'' sorusu üzerine, Afyonkarahisar'daki şehitlerle ilgili açıklamanın içeriğini tam bilemediğini, gazeteyi okuduğunu ancak ne kadar sağlıklı olduğunu bilmediğini bu içeriğe de pek katılmadığını söyledi.

ÖZEL'İ DİNLEMEM GEREK

Konuyu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den öğrenmesi, Özel'i dinlemesi gerektiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Fakat bizim çıkarmış olduğumuz yasa aslında bu şehitlerimizi de kapsayan bir yasadır. Yani biz bırakın oradaki görevi esnasında böyle bir olayla karşı karşıya kalmayı, yolda bir trafik kazasında dahi bir askerimiz şehit olsa bunları bu kapsam içine alacağız diye bunların hepsini konuştuk, görüştük. Burada da zannediyorum bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Dolayısıyla biz bunu görüşür gereğini de yaparız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bütün şehit aileleri de burada müsterih olsun.''

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

Erdoğan, ''ABD Büyükelçisinin bazı açıklamaları dikkat çekti. Terörle mücadele noktasında Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını ancak bunun da ötesinde Usame bin Ladin'in yakalanmasında uygulanan taktik ve teknik prosedürleri paylaşmayı da önerdiklerini söyledi. Türkiye bu öneriye nasıl bakar, böyle bir deneyimden faydalanmayı düşünür mü'' sorusuna da şu karşılığı verdi:

''Açıklama metnini arkadaşlarımdan aldım. Büyükelçi Ricciardone'nin yapmış olduğu açıklamadan hareketle özellikle bizim Sayın Bush döneminde bölücü terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımında biliyorsunuz anlık paylaşıma geçiş kararımız var. Ondan önce bir anlık paylaşım söz konusu değildi. Öyle istihbarat paylaşımı olurdu ki bir ay sürer, iki ay sürerdi. Fakat o görüşmemizde o zaman açıklamamızda bu anlık istihbarata geçiyoruz, bundan böyle anında ilgili birimler Türkiye'deki karşıtlarına bu istihbaratı geçecekler talimatını o zaman Amerika verdi. Hatta insansız hava aracı noktasında da birken onu ikiye çıkarma noktasında adım atıldı.

İSTİHBARATI İLERİ TAŞIMA GAYRETİ

O günden bugüne bu anlık istihbaratı daha da ileri taşımanın gayreti içine girildi. Şu anda bu süreç de işliyor. Fakat kendilerinin Bin Ladin ile ilgili uygulaması kendi şartları içinde değerlendirilir. Bizim bölgede terörle mücadelemizin de kendi şartları içinde değerlendirilmesi farklılık arz eder.

Burada hatırlarsanız bizim üçlü mekanizma diye oluşturduğumuz bir mekanizma vardı. Bu mekanizma ile atılan adımlar var. Ama bu adımlarda da bizler henüz beklenen neticeyi alamadık. Fakat Amerikalı yetkililerle bu konuda bu üçlü mekanizma çerçevesi içinde neler yapılacağı konusu görüşülür. Biz tabii şunu biliyoruz, şuna inanıyoruz:

Bu konuda bizim de ilgili birimlerimiz çalışmalarını yapıyorlar. Müşterek çalışma yapabileceğimiz tüm birimlerle, tüm ülkelerle de bu bilgi paylaşımını sürekli devam ettiriyorlar.''

Bir gazetecinin Suriye'deki olaylara ilişkin BM Özel Temsilcisinin bir barış gücü oluşturma planının olduğunu belirterek, ''Bu güçte Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin yer almayacağı iddiası var? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Başbakan Erdoğan, ''Konuyla ilgili 'Türkiye ve diğer Arap ülkeleri' derken bunlara zaten taraf ülke diye bakmak suretiyle dışarda bırakma durumu söz konusu oldu. Ama diğerleri de zaten Suriye tarafından kabul edilmiş değil. Böyle bir gelişme henüz söz konusu değil'' yanıtını verdi.