BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Obama'ya 'one minute'

G20 Zirvesi için Seul'e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefinde ABD ve ekonomi politikaları var.

Abone ol

Güney Kore’de bugün başlayan G20 liderler zirvesine katılmak için dün yola çıkan Başbakan Erdoğan, zirvede ikinci bir Davos çıkışına hazırlanıyor. Bu kez ise Erdoğan'ın hedefinde ABD ve Barack Obama var.

ABD'nin piyasaya sürekli yeni para sürerer, dolar fiyatlarını aşağıya çekme ve ihracat atağı yapma girişimine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sert tepki geldi. Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Ülkeleri kur baskısından kurtarmak için uygulanacak çare para basmak olmamalı. Bunun gelişmekte olan ülkeler ve en az gelişmiş ülkeler üzerinde etkileri olacaktır... Bu adil bir yaklaşım değildir ve Türkiye bu yaklaşıma ‘evet’ diyemez” dedi.

FED'İN KARARINI GÜNDEME GETİRECEK

Erdoğan, ABD Merkez Bankası Fed’in başlattığı 600 milyar dolarlık tahvil alımı hakkında Türkiye’nin endişelerini G20 zirvesinde dile getireceğini söyledi. Başbakan, bu kararın doların değerini düşürdüğünü ve acısının gelişmekte olan ülkelerden çıkacağını söyledi. Erdoğan, “Eğer gücü olanlar bu tür politikalar uygularsa bu daha da büyük bir tehlikedir” diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nda da yeni düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğunu belirten Erdoğan, para politikasında geçerli olan belirleyici para biriminin ve altının rolünün ne olması gerektiği konusunda tüm dünyada tartışmaların sürdüğünü hatırlattı.

TARİHİ ZİRVENİN İLK GÜNÜ OBJEKTİFLERE BÖYLE YANSIDI...

2012'DE IMF BORCU BİTİYOR

Türkiye’nin sekiz yıl önce Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 23.5 milyar dolar borcu olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Şu anda IMF’ye olan borcumuz 6 milyar dolar. Tahmin ediyorum 2012 sonuna doğru tüm borcumuzu kapatacağız” dedi.

Erdoğan, söyleşide ayrıca 2011 yılı haziran ayında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde hükümetin harcamaların kontrolünü bırakmayacağını ifade ederek, “Seçim dönemi bütçesi düşünmüyoruz. Politikalarımıza devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’de reel sektöre giren yabancı yatırımın, borsaya gelen yabancı sermayeden daha önemli olduğunu belirten Erdoğan, “Serbest piyasa felsefesini benimsemiş bir ülkede elbette yabancı sermayenin ülkeye neden girdiğini sorgulayamazsınız” diye konuştu.