BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,89
ALTIN 2.405,19
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan kriz garantisi

Başbakan Erdoğan ekonomi kurmaylarıyla birlikte kameraların karşısına geçti ve global krizin etkilerini değerlendirdi.

Abone ol

Başbakan Eroğan global krizin en az zararla atlatılacağının mesajını verdi. "Dersimize iyi çalışıyoruz" diyen Erdoğan, kriz için tarih verenlere tepkili.. Güven ve istikrarın sihirli iki kelime olduğunun altını çizdi.

Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında dünya ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Alınan ve bundan sonra alınacak tedbirleri basın toplantısıyla dile getirdi:

Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın; Türkiye, bu krizi, bu dalgalanmayı da asgari etkiyle aşacak.

Yüzyılda bir görülebilecek süreç reel sektörü de derinden etkilenmiştir. Gelişmiş ülkeler bırakın büyümeyi daralma yaşanıyor. Gıda ve enerji fiyatları önemli bir risk.

Yavaşlayan talep ihracatı etkilemiştir. Gelişen ülkelerde ihracat performansını olumsuz etkiliyor. Global kriz gelişen ülkelere sermaye girişlerini azaltıyor.

Döviz geliri olmayan firmalarımızın dövizle borçlanma konusunda daha dikkatli olması gerekiyor.

Son yıllarda uygulanan mali disiplin ve ihtiyatlı para politikaları mali sektörün önemli ölçüde güçlenmesi, gerçekleştirilen yapısal reformlar, artan uluslararası rezerv düzeyi, kamu borç yapısında ve seviyesinde sağlanan iyileşmeler ve dalgalı kur politikası Türkiye'nin şoklara karşı direncini ciddi manada artırmıştır.

Ekonomimizin dayanıklılığı, Irak savaşı, 2006 yılı mayıs-haziran döneminde görülen küresel mali çalkantılar ve son dönemde Gürcistan'da yaşanan gelişmeler gibi dışsal şoklar karşısında esnekliğini ve dayanıklılığını ispat etmiştir.

Bugün küresel ölçekte çok daha büyük bir dalgalanma sürecinden geçiyoruz. Ancak, şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın, Türkiye bu krizi, bu dalgalanmayı da asgari etkiyle aşacak, belirlemiş olduğu hedeflere doğru 6 yıldır gösterdiği kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir. 

Bu süreçte tabloyu net olarak ortaya koymak gerekiyor. Bulunulan türbülans ortamında bir süredir büyüme performansının son yıllardaki yüksek temponun biraz altında kalacak. 

2008 yılının 8 aylık döneminde 40,9 milyar YTL'lik faiz dışı fazla performans yakalandı. Bütçe 4,6 milyar YTL düzeyinde fazla verdi.

Kamu borcunun gayri safi hasılaya oranı 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 39 düzeyine kadar çekilmiştir.

Hedefimiz borç stoğunu yüzde 30'a indirmek. Borçlanma vadelerinde kayda değer iyileştirme yaşandı.

Öncelikli hedefimiz fiyat istikrarının teminidir. Enflasyon Ağustos sonu itibariyle yüzde 11.77 düzeyine indirilmiştir.

Dünya şokları enflasyonu etkiledi. Para politikasındaki kararlılık ve fiyat istikrarı risk pirimini inmesine katkı sağlayacaktır.

Cari açığın yarıdan çoğu borç oluşturmayan sermaye aktarırımı. 15 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırımı bekliyoruz.

Cari işlemler açığının çözülmesi için kapsamlı ve yapısal tedbirleri uyguluyoruz. Sosyal güvenlik reformunu yasalaştırdık.

Rekabet gücünün artırılması için düzenlemeler yaptık. Daimi ihtisas komisyonunu oluşturduk. Rekabet önündeki engellerin kaldırılması çin istihdam paketini yürürlüğe koyduk.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltılması çerçevesinde başta kömür olmak üzere yenilenebilir yerli kaynaklara ağırlık veriyoruz.

Özellikle nükleer santral projesi ve Afşin-Elbistan yöresindeki büyük kömür santrali projelerine başlanmasıyla Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık azalacak.

Rüzgara dayalı santraller ile güneş enerjisinden azami ölçüde yararlanmak konusunda gerekli yasal ve teknik altyapıyı oluşturduk.

Son altı yılda özelleştirmeden elde edilen gelir 50 milyar doların üzerinde.. Özelleştirmeye devam edeceğiz.

Bankacılık ve sigortacılıkta önemli reformlar yaptık. Reel sektör ile bankacılık koordinasyon içinde olmalı. Bankacılık sektörü küresel krize rağmen sarsılmadı.

İstanbul'un finans merkezi olması kriz döneminde fayda sağlayacak. AB yolunda ulusal programla ilgili 131 yasa değişikliği yapacağız.

En küçük krizden etkilenen Türkiye, şimdi devasa krizlerle başetmektedir. Mortgage konusunda TOKi bizim sigortamızdır.Ekonomide morallerin yüksek tutulması son derece önemli.

İki sihirli kelime güven ve istikrardır. Güven ve istikrarı asla gölgelememek sarsmamak gerekir.

Üzülerek gördük ki milletçe elde ettiğimiz tarihi başarıları ısrarla karalamak için senaryolar çizdiler, çizmeye de devam ediyorlar.

Son 6 yıl içinde milletçe kazandıklarımızı gölgelemek için yapmadıklarını bırakmadılar. Kriz kelimesini ağızlarını düşürmediler.Kriz için kesin tarih verenler de doldu.

Biz bunların beklentilerini boşa çıkardık. Milletle aynı yöne bakamıyorlar. Dersimiz çok iyi çalışıyoruz. Onlara rağmen biz beklentileri boşa çıkardık. Türkiye çok daha iyisini hakediyor.

Arzulanan seviyeyi mutlaka yakalayacağız. Biz millete güveniyoruz. istikrar ve güven ortamına asla müdahale ettirmeyeceğiz. Türkiye bugünlerin çok daha üzerine çıkacaktır.

Yatırımlar üzerinde asla eksilme olmadı. Asla durmak yok yola devam ediyoruz. Durağan bir Türkiye değil hareketli bir Türkiye istiyoruz.

IMF ile çalışma ilgili son safhasında. Nihai kararı öyle zannediyorum ki önümüzdeki ay veya Kasım gibi kesin veririz. Görüşmeleri neticelendirip bir mutabakat içerisinde birlikte bir neticeye varacağız. Kararımızı da açıklayacağız.