BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İsrail'e sert sözler!

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Filistin'e giderken kendisini beklettiğini söyleyerek eleştirdi.

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Kudüs tutumunu eleştirerek, Filistin'e yapılanları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. İsrail'in tarih önünde mutlaka hesap vereceğini söyleyen Erdoğan, Filistin'e giderken sınır kapısında bekletildiğini söyleyerek bu ülkeye güven olmaz diye konuştu.

Kudüs Üniversitesi'nin ''İnsan ve Toplum Bilimleri Fahri Doktora'' unvanı Rixos Otel'de düzenlenen törenle Başbakan Erdoğan'a verildi. 
 
Erdoğan, törende yaptığı konuşmasına ''Kadim dostumuz, Filistin davasının yorulmak bilmeyen Lideri, Sayın Başkan Abbas'ı ve heyetindeki kardeşlerimizi bir kez daha ülkemizde görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum'' diye başladı. 
 
Sultan Süleyman Han'ın inşa ettirdiği Kudüs eski şehrinin duvarlarında bulunan, ayrıca Yafa Kapısı olarak da adlandırılan Halilürrahman Kapısı'nın girizgah kitabesinde, şehrin üç semavi din içinde taşıdığı öneme vurgu yapıldığını söyleyen Erdoğan, Filistin'in yaşadığı acılara vurgu yaparak şöyle konuştu:
 
"Bu kutsal şehirde Filistinli kardeşlerinin ne zaman canı yansa, halkımızın da bilesiniz ki, canı yanmıştır. Bu dün de böyle olmuştur,  bugün de böyledir. Barış ve huzur ortamının yeniden tesis edilmesi Kudüs'ün bir küresel barış ve uyum merkezi haline gelmesi en temel ve samimi arzumuzdur. Bu görünümün bizlere verdiği mesaj dini ve kültürel mirasımızın ortaklaşa korunması, şehrin tek bir din ve millet zaviyesinden yeni ve suni bir düzenlemeye maruz bırakılmamasıdır. Şu anda İsrail'in yapmak istediği burdur. Buna müsaade etmek asla mümkün değildir. Buna ne İslam dünyası müsaade edebilir, ne de Hristiyan dünyası müsaade edebilir. İsrail izlemekte olduğu politikalarla Kudüs'ün binlerce yıllık Müslüman ve Hristiyan tarihi ile Filistin geçmişini silme çabasındadır.''
 
"TARİH ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER"
 
Doğu Kudüs'ün bugün Yahudi yerleşim yerleri ile tamamen çevrelendiğine vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''İsrail tarafından inşa edilen ayırım duvarı ile Kudüs'ün Batı Şeria ile fiziki, siyasi, kültürel ve sosyal bağlantısı kesilmiştir. İsrail bu şekilde Kudüs'ü diğer Filistin topraklarından ayırmayı amaçlamaktadır. Amaç buranın gerçek sahipleri olan Filistinlileri yıldırmak, ana vatanlarından söküp atarak bu şekilde tarihi yapısını ve dokusunu değiştirmektir.
 
Erdoğan, kendisine fahri doktora tevdi eden El-Kudüs Üniversitesi'nin de bu siyasetten en ağır şekilde etkilenen kurumlardan biri olduğuna dikkati çekerek, ''El-Kudüs Üniversitesi de diğerleri gibi İsrail tarafından gayrı hukuki olarak inşa edilen ve bir kaç cılız ses dışında dünyanın gözünü yumarak izlediği utanç abidesi ayırım duvarının dışında bırakılmıştır. Bu duvarı yapanlar, yapılmasına göz yumanlar ve çivisine, harcına utanmadan katkıda bulunanlar, tarih önünde bir gün hesap vereceklerini unutmamalıdırlar.''