BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.439,87
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan İsraile mesaj

Başbakan Erdoğan Irak'a gitti. Baykal ile randevu meselesi, PKK sorunu ve İsrail krizine ilişkin soruları yanıtladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan İsrail ile yaşanan gerginlikle ilgili "Şunun bilinmesini isteriz, Türkiye güçlü bir ülkedir, kendi kararını kendisi verir. Birilerinin tavsiyesi veya birilerinin talimatı ile Türkiye karar vermez, karar almaz" diye konuştu.

CHP lideri Baykal'ın "görüşme kameraya alınsın" şartına Başbakan Erdoğan, zirve öncesi Baykal'ı telefonla arayarak görüşmenin nasıl yapılacağını ele alacak.

40'TAN FAZLA ANLAŞMA

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi bugün iki ülkenin başbakanları başkanlığında toplanacak. Her iki ülkeden dokuzar bakanın da katılacağı ortak kabine toplantısının ardından 40'tan fazla anlaşma ve mutabakat muhtırasının imzalanması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan Irak'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı..

SON YILLARIN EN ÖNEMLİ TEMASI

Irak'ın dirliği, beraberliği, çok daha kısa zamanda değişim dönüşümünün sağlanmasına Türkiye olarak gerek tarihten gelen gerek değerler açısından olan birlikteliğimiz noktasında da bir dayanışmanın, bir paylaşımın bu noktada sağlanmasıdır. Bu yoğunlukta bir program ve kalabalık heyetle son yılların en önemli temaslarından biri olacağına inanıyorum. Yanımızda tabii çok ciddi sayıda bir iş adamları grubunu götürüyoruz ve iş adamlarımız da yine orada muhataplarıyla ilgili oradaki bakanlarla aynı zamanda bakan arkadaşlarımızın riyasetinde toplantı yapacaklar ve temenni ederim ki sektörel anlamda da onların bazı anlaşmaları gerçekleştirmeleri büyük önem arz etmektedir.

PKK SORUNU

Dağ olaynın çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Birinci derece çalışmsı gereken Irak'tır, Kuzey Irak'tır. Irak Türkiye ve Amerika arasındaki güvenlik mekanizması işliyor. Bu sürecin başlama tarihi 5 Kasım 2007'dir. Bush "PKK terör örgütü düşmanızıdır" diye ilan ettikleri o süreçten itibaren ortak çalışma başlamıştır.

BAYKAL'A TELEFON AÇACAK

'Anamuhalefet partisinin liderine benim yazdığım mektup, bu sorularınızın cevabını zaten kapsamaktadır. Anamuhalefet partisi liderinin talep ettiği kamera konusu, vesaire zaten sizler gereğini yazıp çiziyorsunuz. Ben de çok şeyleri bu arada öğrenmiş oluyorum. Cevabımı verdiğimde zaten bu görüşmeyle ilgili, niteliği de ortada olacak. Belki de kendilerini bir telefonla da arayıp, görüşmemizin nasıl çok daha sağlıklı olabileceği hususunu kendisiyle telefonda bir tezekkür etmeyi de düşünüyorum.

TÜRKİYE KENDİ KARARINI KENDİ VERİR

Fakat ben çok açık ve net bir şey söyleyeyim, her siyasi iktidarın kendi ülkesindeki kamuoyunun yaklaşımlarını halkının taleplerini göz önünde bulundurma mecburiyeti vardır. Bakın mecburiyeti vardır, diyorum. Ben halkımın taleplerini bir kenara koyamam halkımın talebi bu istikamettedir. Daha önce verilen eğitim çalışmalarıyla ilgili konuda bile bu hassasiyeti gösterdiler. Ama biz bu konuda Silahlı Kuvvetlerimizin de yaptığı açıklamalarla bu konudaki tavrımızı söyledik. Fakat tatbikat konusuyla alakalı olarak da bunun şu anda yapılamayacağını bunun İsrail dışındaki katılan ülkelerle yapılması veya ertelenmesi konusunu söyledik. Bu yaklaşım makul karşılandı ve böylece biz eğer yaparsak bunu sadece Türkiye olarak tek başımıza yaparız ama aksi bir halde de bizim için bu bir kıyamet değildir. Şunun bilinmesini isteriz, Türkiye güçlü bir ülkedir, kendi kararını kendisi verir. Birilerinin tavsiyesi veya birilerinin talimatı ile Türkiye karar vermez, karar almaz.

HERONLARIN TESLİMİ ERTELENDİ Mİ?

'Bunun tabii uluslararası hukuk noktasında da bağlayıcılıkları var ama şu ana kadar bana gelmiş resmi bir bilgi yok. Sadece dün aldığım bir bilgi, İsrail radyosu böyle bir şey söyledi noktasında... Ben medya üzerinden bu tür konuları değerlendirmem ama bu konuda resmi bir bilgi bize ulaştığında bizim Dışişleri Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını yapar, hukuk noktasında bu konudaki çalışmaları yaparız. Milli Savunma Bakanlığımız, Silahlı Kuvvetlerimiz biraraya geliriz, çalışmalarımızı yaparız. O zaman da bununla ilgili gerekli açıklama yapılır

ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER VE DÜNKÜ MAÇ

Muhalif gruplara karşı bütün tedbirleri aldık. Milli maç dostluk içinde cereyan etti. Stadın tıklım tıklım dolu oluşun buna rağmen Türk misafirperverliğini gösteren Bursalı kardeşlerime burada teşekkür ediyorum. Böyle bir oyuna gelmediler.

KARAYILAN'IN UYUŞTURUCU KAÇAKÇISI İLAN EDİLMESİ

Bunlar bizim yıllar yılı konuştuğumuz konular. Terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi uyuşturucudur. Bunun Amerika ayağının bu şekilde olduğunun Amerikan yönetimi tarafından ortaya konmuş olması önemliydi. Ama bunun Avrupa ayağı var. Avrupa ayağı çok daha farklı, çok daha güçlü. Temenni ederiz ki Avrupalı dostlarımız da bu yanlışı görerek gerekli tedbirleri... Bunu dondururlar mı, farklı adımlar mı atarlar, bu adımları da bekleriz.