BIST 9.996
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.440,77
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan İslamofobia çağrısı

Başbakan Erdoğan iftar yemeğinde dünyaya çağrı yaptı. İslamofoiaya dikkat çekti. "Bir insanlık suçu ilan edilmeli" dedi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Adına İslamofobia edenen vehmin, adı üstünde patolojik bir ruh hali olduğunu" ifade ederek, "Belli merkezlerden üretilen bu paranoya, özellikle bizler antisemitizmi insanlık suçu ilan ederken, İslamofobiayı bir insanlık suçu ilan etmesini farklı medeniyetlerin mensuplarından bekliyoruz" dedi.

Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca Wow İstanbul Otel'de düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu, Irak'a Komşu Ülkeler Toplantıları, Medeniyetler İttifakı, Ortadoğu'da barış için yürütülen yoğun diplomasi ve AB'ye tam üyelik için yürütülen yoğun çabaların olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, "Bugün İstanbul'da bereketli iftar sofrasının manasına uygun olacağını düşünerek, şöyle diyorum; toplumlar tarihin ağır yükünü birbirine yıkarak adalete, merhamete, sevgiye, ortak iyiye ve güzele ulaşamaz. Katı ideolojik önyargıları besleyerek toplumlar huzura eremez. Medeniyetin aydınlık yolunu tıkayan değil, aksine alabildiğine açan, müjdelemeyi esas alan, nefretten nefret eden, mukaddes inançları insanlar kendince yorumlayarak, başkalarını ötekileştirerek, onların haklarına sağır kalarak hiçbir toplum medeniyet yolunda, insanlık yolunda mesafe alamaz" şeklinde konuştu.

Medeniyetin kendilerine göre ne bir güç gösterisi ne de güçlü olanın haklı olan karşısındaki üstünlük iddiası olduğunu anlatan Erdoğan, "Hakikaten temel kriter güç ve kudret, silah ve para olamaz. Medeniyet, hayat hakkını eşyanın tabiatına uygun olarak yaşamaktır. Ne tabiatla çatışmadır ne de insanın insanla çatışmasıdır. Bugün insanlığın derinleşen bunalımını aşmak için cesur adımlar atmaya mecburuz. Zira unutulmamalı ki, barış ve adaleti savunmak, savaşmaktan çok daha güçlü bir yürek ister" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, iki Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İspanya'nın, tarihi ve coğrafyanın trajedisini, çelişkilerini en çok hisseden iki büyük ülke olarak dostluğu, tam da bu yürekliliğin eseri olarak ortaya koyduklarını söyledi.

İspanya Başbakanı Zapatero'ya "Değerli dostum" diye hitap eden Erdoğan, Zapatero'nun girişimiyle BM Genel Sekreteri'nin himayesinde başlattıkları "Medeniyetler İttifakı" projesinin geniş bir katılımla bir BM süreci olarak uluslararası çapta büyük takdir gördüğünü kaydetti.

"İslamofobia patalojik bir durum"

Bu gökkubbe altında insanoğlunun tarihi birikiminin ürünü olan her kültürün saygın ve değerli olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Medeniyetler ittifakının temel misyonu, birbirini doğru anlama çabasıdır. İşbirliğinin temeli birbirini anlama, önyargısız diyalog kurma, karşısındakini öteki olarak dışlamamaktır. Adına İslamofobia denen vehim, adı üstünde patolojik bir ruh halidir. Belli merkezlerden üretilen bu paranoya, özellikle bizler antisemitizmi insanlık suçu ilan ederken, İslamofobiayı bir insanlık suçu ilan etmesini farklı medeniyetlerin mensuplarından bekliyoruz.

Bizler eksiksiz bir demokrasiyle tecrübelerimizi birbirimize aktararak, hukukun hakimiyetini sağlayarak, hem bölgesel krizlerin aşılacağını hem de uluslararası ilişkilerin, insanı merkeze alan politikalar eksenine oturmasını sağlıyoruz."

Başbakan Erdoğan, ocak ayında Madrid'te gerçekleştirilen ittifakın birinci forumunda bu arzularını dile getirdiklerini ifade ederek, 2-3 Nisan 2009'da İstanbul'da gerçekleşecek ikinci forumda da bu idealin güçlendirileceğini söyledi.

Zapatero'nun, barış manasına gelen İslam kültürünün güzel örneklerinden biri olan iftar yemeğine katılmasını değerli bulduğunu belirten Erdoğan, bu iftar sofrasının medeniyetler ittifakının kültürler arası diyaloğunun sembolik de olsa anlamlı bir örneği olduğunu düşündüğünü ifade etti.