BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Cemaati şoke eden açıklama

Başbakan Erdoğan'dan Gülen cemaatini şoke eden açıklama geldi. Erdoğan, dershanelerin kapatılacağını bundan geri adım atmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Abone ol
İNTERNET HABER - Cemaat yumuşama sinyali bekliyordu, Başbakan Erdoğan'dan gelen karşılık 'geri adım yok' mesajı oldu.

Erdoğan, dershanelerin kapatılacağını; bu konuda gerekli çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Cemaate yakın gazetelerin attığı manşetleri çirkin bulan ve devletin emeğinin hiçe sayıldığını ifade eden Erdoğan, bir dönem üniversite sınavlarının bile bu dershanelerin hazırladığı soru tipleriyle yapıldığını söyledi.


Başbakan Erdoğan'ın ahaber ve atv'deki ortak yayında yaptığı açıklamada, dershane meselesinin bu son dönemde çözülmesi gerektiğini ve merdivenaltı dershaneler sorunun ortadan kaldırılacağını söyledi. Dershanelerle ilgili polemiğe girmek istemediğini ve tartışmaları çirkin bulduğunu ifade eden Erdoğan, dershaneler konusunda geri adım atmalarının mümkün olmadığını söyledi.

"GERİ ADIM ATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Programda, dershanelerin kapatılma kararının bir kaç kez ertelendiğini ve şu anda süre yaklaştıkça, seçimler öncesi de belirli bir kesimin olayları alevlendirdiğini ima eden Erdoğan, bazı dershane gruplarının da bu karara destek olduğunu anlattı. Devletin eğitim sistemine parelel olarak, dershanelerin yeni bir eğitim modeli belirlemeye çalıştığını anlatan Erdoğan, eşit bir sınav sisteminde çoukların sınavlara hazırlanacağını ifade etti. Erdoğan, geri adım atmayacaklarını söyleyerek şunları söyledi:

"Dershanelerle ilglili polemiğin içine girmek istemedim. Bu polemiği çirkin buldum. Dersanelerin kapatılması bugün gündeme gelmiş bir konu değil. 1980'lerden bu yana gündeme gelmiş bir konu.
 
İktidar olduğumuzda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e artık bu dersaneler konusunu bir çözüme kavuşturalım artık bunu dönüşüm projesi olarak sizden istiyorum' dedim. 
 
Sağlık konusunda attığımız adımlarda da önümüze engeller çıktı. Sonunda bu hedefe ulaştık bunu çözdük. Dershaneler konusunda da süreç uzadı gitti. Milli eğitim bakanlarının hepsinden bunu istedim. 

"İŞİ BİTİRMEMİZ GEREKİYOR" 
 
Ve son dönemde bu işi bitirmemiz gerekiyor. Bu dönüşümü eğitimde de başarmamız gerekiyor. Arkadaşlarımız belirli çalışmaları yaptı. Hazırlanan bu taslak daha bize sunulmadan atılan gazete başlıkları çok çirkindi. 'Bir gece baskını' başlığı yenilir yutulur değildi. 
 
Bu taslak Meclis'e gelmiş mi? Bir taraftan taslak diyeceksin, bir taraftan 'gece baskını' diyeceksin. Gece baskını olacaksa bu yeni başlamadı. 2003'ten bu yana görüşülen bir konu. Bu konuda bir kararlılığımız var. Biz bu konuda gelin samimi olalım diyoruz. Sizden hizmet almaksa hizmet alalım. Bu dershaneleri okula dönüştürelim. Sınıflarda boşluk mu oldu? Size öğrenci verelim. Veremiyorsak, maliyeti neyse o ücreti verelim ve siz burada rahatlıkla bunu devam ettirrin.



"ÖĞRETMENLERİ DEVLETTE İSTİHDAM EDELİM" 
 
Merdiven altı dershanecilik sürecini bitirmemiz lazım. Öğretmenleri de devlet kurumlarında istihdam edelim. Gerekirse size arsa verebiliriz diyoruz. Ucuz kredi verebiliriz. Teşviklerimize rağmen peki niye acaba okula yanalışmıyor da illa 'dershane' deniliyor? Onlar bize bunu anlatamıyor. Biz de bunu anlamakta zorlanıyoruz.
 
Burada bir şey çok önemli. Bu dershanelerin öğrenci profili fen ve sosyal bilimler liselerindeki öğrencilerin yüzde 95'i dershanelere gidiyor. Anadolu liseleri öğrencilerinin yüzde 91'i gidiyor. Bu liselerdeki öğrencilerin ünivesiteye girme oranı neredeyse yüzde 100'dür. Sen bu çocukları alıyorsun, sadece test teknikleri noktasında bazı şeyler öğretiyorsunuz. Bu çocuklar gerekli altyapıyı zaten devletin okullarında alıyor. Sonra başarılı olunca sırtına bir tane tişört giydiriyorsun 'onları bu hale getirdik' diyorsun."

"OKUMA SALONLARI, ETÜT SALONLARI KAPATILMAYACAK"

Biz böyle bir gayretin içindeyeken gece baskını şeklinde çirkin bir yaklaşımın olması hakikaten bizi ciddi manada üzmüştür. Bir de tabi yalan yanlış haberler... Mesela etüt salonları kapatılıyor, okuma salonları kapatılıyor, böyle bir şey yok. Ortaya çıkmış bir tasarı dahi yok. Bugüne kadar bir çok taslak hazırlanmış, öncesini bilenler yine böyle olacak zannediyorlar. Mesela çok ilginç rakamlar kullandılar; uymayanlar için 500 bin lira ceza. Böyle açıklanmış bi ceza yok. Uymayanlara tabii ki bir müeyyide uygulanacaktır, arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönüşüm projesine uyulması lazım. 


15577.jpg