BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan akıllı ajanda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çocuklara dağıttığı hediyelere şimdi de "akıllı ajanda'yı dahil etti.

Abone ol

İçerisinde yararlı bilgilerin yer aldığı ajandaları çocuklara dağıtmaya başlayan Başbakan Erdoğan, ajanda yoluyla "Demokrasiye sahip çıkın" mesajı verdi. Başbakan Erdoğan, gördüğü her yerde oyuncak ve bebek dağıttığı çocuklara artık "akıllı ajanda" da hediye edecek. Ajandanın önsözünü yazan Erdoğan, akıllı ajandanın çocuklara derslerinin yanı sıra büyük bir genel kültür desteği ve kitap okuma alışkanlığı kazandıracağını kaydetti.

Çocuklara "Oku, düşün, uygula, neticelendir" tavsiyesinde bulunan Erdoğan, her alanda iyi yetişmiş, donanımlı ve ülkelerinin yarınlarını omuzlayacak nesiller yetiştirmek zorunda olduklarının altını çizdi. Çocuklardan demokrasiye ve Cumhuriyet'e sahip çıkmalarını isteyen Erdoğan, "Biz bu ülkeyi, bu bayrağı, bu istiklali, bu Cumhuriyet'i kolay kazanmadık. Çok ağır bedeller ödedik, çok çetin badireler atlattık. Çok meşakkat, çok zahmetler çektik. Bu günlere öyle geldik. Biz, var olma mücadelemizi 'Ya istiklal, ya ölüm' diyerek kazandık. Hem de imkansızlıklar, yokluklar içinde bu imtihanlardan geçerek tek vücut bir millet olduk. Bugün de aynı şuurla demokrasimizi geliştirerek geleceğe yürüyoruz. Onun için de sahip olduklarımızın kıymetini çok iyi biliyoruz, bilmek mecburiyetindeyiz" dedi.


Akıllı ajandada, İstiklal Marşı, Atatürk'ün fotoğraflarıyla birlikte "Gençliğe Hitabesi" ve "Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi" de yer alıyor. Dünyanın kaderini değiştiren tüm keşif ve icatların da ayrıntılı olarak yer aldığı ajandada, genel kültür konuları çocuklar için basit bir dille anlatıldı.


Ajandada cevabı verilen bazı ilginç sorular şöyle:
"Buzul çağı nedir? Neden bir gün 24 saattir? İlk inek ne zaman sağıldı? Petrol ne zamandan beri yakıt olarak kullanılıyor? İlk yel değirmeni ne zaman yapıldı? Kızılderililer nereden geldi? Kaç çeşit gül vardır? Mısır'ın neden püskülü vardır? Domates sebze midir? Dalgıç maskesini ilk kim icat etti? Parfüm çiçeklerden nasıl alınır?

Güneş enerjisini nereden alır? Zeytinyağı nedir? Karpuz nereden geldi? Yanardağ nasıl patlar? Evrenin sonu var mıdır? Asansörü kim icat etti? Niagara Şelalesi nasıl oluştu? Boşluk nedir? Çam ağaçları neden hep yeşil kalır? Trafik ışıklarını kim icat etti? Kar neden beyaz olur? En uzun ağaç hangisidir? Kaç çeşit gül vardır? Atmosferin ağırlığı ne kadardır? Ses sudan geçer mi? Muz nereden geldi? Meyvelerle sebzeler arasındaki fark nedir? Köpek hangi hayvan grubuna aittir? İlk evler ne zaman yapıldı?"