BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan ABD'nin Suriye kararıyla ilgili flaş açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Suriye'den çekilme kararını değerlendirdi. Suriye'ye yönelik operasyon için ise Erdoğan, "Trump ile yaptığımız görüşme ve birimlerimizin temasları bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni'nde konuşma yaptı. Erdoğan geçtiğimiz günlerde Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını aktardı.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA OPERASYON SİNYALİ
Suriye'ye yönelik operasyonun ucu açık bir bekleme süreci olmayacağını belirten Erdoğan, önümüzdeki aylarda Suriye sahasında hem PKK/PYD unsurlarını hem de DEAŞ kalıntılarını bir harekat tarzı izleyeceklerinin altını çizdi. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

DESTAN YAZMAKTADIR
"Şimdi birileri çıkar dış politikada şu anda yönetimin hali ortada der şu anda Türkiye’nin iktidarı yönetimi dış politikada destan yazmaktadır destan… Ve bunu dünyanın devleri ile birlikte yazmaktadır.

GAYET İYİ DURUMDAYIZ
Geçtiğimiz aylarda yaşanan kur-faiz-enflasyon merkezli dalgalanmayı birileri milletimizin moralini bozma, umudunu kırma vesilesine dönüştürmeye çalışıyor. Halbuki sadece ekim ayında açılan ve kapanan şirket sayısına baktığımızda, önceki yıllardan çok daha olumlu bir orana ulaştığımızı görüyoruz. Zaman zaman yanlış iddialarla istismar edilen bireysel krediler konusunda da ülke olarak biz gayet iyi durumdayız

TERÖR SALDIRILARINA KARŞI TAVRIMIZ KESİNDİR
Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok ama Suriye'den bize gelecek terör saldırılarına karşı tavrımız kesindir. Bölgenin güvenliği bizim için esastır. Gerek Rusya gerek İran'la birlikte bölgede attığımız adımların hedefi, güvenliği tesis etmektir

ÇEKİLMEYE BAŞLADILAR MI BAŞLADILAR
Suriye'de devam eden hadiseler insani ve güvenlik boyutuyla ülkemizle doğrudan ilişkilidir. Krizin çözülmesi için çok bekledik. Çözülmediği gibi sınırlarımızı ve vatandaşlarımızı tehdit etmeye başladı. 


Adım atmaktan çekinmeyiz. Sayın Trump ile yaptığımız görüşmede DEAŞ'ı siz temizler misiniz dedi. Temizleriz dedik. Lojistik anlamda siz gerekli desteği verin dedik. Çekilmeye başladılar mı başladılar. "

Rusya ile tesis ettiğimiz yakın işbirliği ve operasyonlar Fırat'ın batısını nispi bir istikrara kavuşturmamızı sağladı. Ama doğudaki terör koridoru riski göze almamızı gerektiren bir duruma getirdi. Obama döneminde yaşanan sorunlar Trump dönemine kaldı kötü bir miras olarak. Bu yeni düzenlemeye geçilmesinde zaman kaybettirdi.

TRUMP İLE YAPTIĞIMIZ TEMASLAR BİZİ BİR MÜDDET DAHA BEKLEMEYE YÖNELTTİ
Trump ile Suriye meselesinde aynı düşündüğümüzü son telefon görüşmesinde de gördük. Ancak bunun sahaya yansıması geç ve güç oldu ama oldu. Nihayet bu konuda en açık ve ümit verici sözleri ABD yönetiminden duymayı başardık. Geçmişteki kötü tecrübelerimiz nedeniyle ihtiyatla karşılıyoruz. Fırat'ın doğusuna operasyon kararı almıştır.

YPG VE DEAŞ KALINTILARINI TEMİZLEMEYE YÖNELİK HERAKET TARZI İZLEYECEĞİZ
Sayın Trump'la yaptığımız telefon görüşmesi, gerek diplomasi ve güvenlik birimlerimizin temasları, gerekse Amerikan tarafından yapılan açıklamalar, bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti, tabi bu ucu açık bir bekleme süreci değildir. Önümüzdeki aylarda Suriye sahasında PKK ve PYD unsurlarını ve DEAŞ kalıntılarını ortadan kaldıracak bir harekat tarzı izleyeceğiz. Bunun bilinmesi lazım. Terör örgütlerine karşı en başından beri ilkeli tutum takınan Türkiye'ye başka tutum yakışmaz."