BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan 'Yetti artık' deyince dolar fırladı

Başbakan Erdoğan grup toplantısında Merkez bankasını fırçaladı. Dolar fiyatı bu konuşmadan sonra yükselmeye başladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında Merkez Bankası'na kızdı. DHA'nın geçtiği habere göre Erdoğan 'yetti artık' deyince doların ateşi çıktı.

DHA haberinde güne 2.0875 liradan başlayan dolar, Erdoğan'ın konuşmasının ardından 2.1040 liraya kadar yükseldi.

Sınırlı faiz indirimi sonrasında gerileyen dolar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, parti grup toplantısında Merkez Bankası'nı hedef alan konuşmasının ardından yeniden yükselişe geçti. Güne 2.0875 liradan başlayan dolar, Erdoğan'ın konuşmasının ardından 2.1040 liraya kadar çıktı.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz siyasetçiyiz, halka hesabı biz veriyoruz. Merkez Bankası yöneticileri, sadece kendi kendileri içerisinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesap verdiği mercii millet değil. Neymiş, bağımsızmış...Ama bilecekler ki biz bu millete er veya geç hesabını vereceğiz. Ha baktı dolar, dolduğu zaman da tabii biz gereğini yaparız. Ayrı mesele. Bu işi çözmek zorundayız" dedi.

MERKEZ BANKASI DOLAR RAKAMLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) İdare Merkezi tarafından saat 15.30'da belirlenen gösterge niteliğindeki döviz kurları şöyle:

screen-shot-2014-05-27-at-4.39.05-pm.png


İşte gruptaki ekonomi konuşmasının tam metni;

FAİZ SEBEPTİR ENFLASYON SONUÇ

Faizin sebep, enflasyonun netice olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar, bırakın bu işleri. Bakın ben bir temel unsur söylüyorum. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık. O zaman yüzde 30'du enflasyon, faiz inmeye başladı, onunla beraber enflasyon da indi ve biz tek haneli rakamları yakaladık. Bundan daha güzel örnek olur mu?" dedi.

ENFLASYONLA FAİZ DOĞRU ORANTILIDIR

Erdoğan, "Enflasyonla faiz doğru orantılıdır ters orantılı değil" dedi ve şöyle devam etti: "Birini yükseltir birini düşürürsen bütün dengeleri alt üst edersin. Çünkü ikisi birden ya düşer ya yükselir. Nitekim işte 5 puan artırdılar ne oldu enflasyon da sıçradı."

NEYMİŞ BAĞIMSIZMIŞ

"Biz siyasetçiyiz. Halka hesabı biz veriyoruz" şeklinde konuşan Erdoğan, "Onun için Merkez Bankası'nın yönetimi veya yöneticileri sadece kendi kendileri içerisinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesabı verdiği merci millet değil. Biz de değiliz. Neymiş bağımsızmış. Ama bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz. Ha baktı dolar, dolduğu zaman da biz bunun gereğini yapacağız" dedi.

MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN

Merkez Bankası'na seslenen Erdoğan, "Daha önce bunları kendilerine söyledim, söylüyorum. Buna rağmen farklı bir anlayışın içerisindeler. Şu anda faizde tabii genel bir havayla bir düşüş var. Onlar da bunu görüyorlar ama bu onların yarım puanlık repoyu düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. Bu ayıptır dedim. Böyle yarım puan yarım puanla bu milletle dalga geçmeyin. Alınacak kararların ciddi olması lazım" dedi.

REEL YATIRIM İÇİN HER DESTEĞİ VERİRİZ

Reel yatırıma verilen teşviklere değinen Başbakan, "Biz reel yatırım için gelene mukayese edilemeyecek derecede hoş bakar ve onların atacağı adımlara da her türlü desteği veririz. Çünkü bize gelecek fayda orada" şeklinde konuştu.

YÜKSEK FAİZLE YATIRIM YAPILAMAZ

Bankacılık sektörüne de seslenen Erdoğan, "Eğer siz yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız, benim ülkemdeki özellikle iç sermaye yatırım yapabilir mi? Yapamaz. Yatırımı neyle yapacak? Eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır. Eğer bu yatırımın maliyeti yüksekse o yatırımı yapmak çok zordur. Ve daha yatırımı bitiremeden girişimcileri biliyoruz" dedi.

FİNANS SEKTÖRÜ ŞÖYLE KÂR ETMİŞ BÖYLE KÂR ETMİŞ

Erdoğan, "Finans sektörü şöyle kâr etmiş böyle kâr etmiş. E tabii. Böyle bir ihtiyaç var ki. Öyle ballandıra ballandıra anlatılıyor ki bir çok vatandaşımız bankaların kapısına üşüşüyor. Onlar da ondan sonra birbirleriyle kârda yarışıyorlar" eleştirisinde bulundu. Başbakan, "Biz finans sektörünün kârlılığından rahatsız değiliz. 1,5 kazanacağına 750 kazan arkadaş. Ama diğerini de gel bu ülkedeki yatırımcıya daha düşük faizlerle ver. Ama daha fazla kazanmanın hırsı, ülkeyi yüceltmenin hırsının çok ötesinde" dedi.

ABD'DE FAİZ ORANI YÜZDE 1

Erdoğan "Kendilerine hep şunu söylüyorum. Amerika'da faiz oranı ne, bir. Japonya'da, eksi. İsrail'de o civarlarda. Onlar bu şekilde bunu yapıyor da siz burada niye buralara düşürmüyorsunuz? Elli dereden elli su getiriyor. Onlar bu oranda faizlerle kazanmıyor mu? Kazanıyor. Ama onlarda kazanma hırsı bu kadar fazla değil çünkü onlar kendi ülkelerini de düşünüyor" şeklinde konuştu.

ÇOK KAZANMAYA ALIŞMIŞLAR

Bankacılık sektörüyle ilgili olarak, "Benim bu ifadelerim onları rahatsız ediyor" diyen Erdoğan, "Biliyorum. Niye? Çok kazanmaya alışmışlar. Ve bir de kendi öz sermayeleriyle değil ha mudinin imkanlarıyla" dedi.

BİZ NE DEDİK BUNU DÜŞÜNMELERİ LAZIM

Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleriyle ilgili konuşan Erdoğan, "Hangi kuruluş ne demiş değil. Biz ne dedik bunu düşünmeleri lazım. Ve bizim süratle kalkınmamız ve bu ülkenin yatırımlarına devam etmesi lazım. Çünkü istihdam orada. Biz işsizliği de çözeceksek neyle çözeceğiz? Reel yatırımla çözeceğiz. Sıcak parayla işsizlik çözülür mü? Sıcak para gelir, bu ülkede faiz nasılsa yüksek. Buradan alır gene götürür" dedi.