BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan yeni sistemin garantisini verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Müteaahhit Hizmetleri Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan'ın gündeminde 16 Nisan'da yapılacak olan referandum vardı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan'da referanduma sunulacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik eleştirilere yanıt verdi. Yeni sistemin en büyük garantisinin 'millet' olduğun söyleyen Erdoğan, vatandaşa da çağrıda bulundu:

"18 maddelik anayasa değişikliğini elinize alıp okuyun. Bu sistemin en büyük garantisi millettir, en büyük garantisi sizsiniz."

SEYREDİN GÜMBÜRTÜYÜ!

Erdoğan, hayırcı kanadın, AK Parti iktidarlarında 10 yıldır sistemin işlediği, değiştirmeye gerek olmadığı yönündeki iddialarına da ilginç bir yanıt verdi.

Erdoğan, "Birileri diyor ki 10 yıldır işler yürüyor, hiçbir sorun yok. Nereden biliyorsun? Onu bir de bize sor. Farklı iddiaları, farklı hedefleri olan kişiler bu makamlara geldiğinde mevcut durumla seyredin gümbürtüyü" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamalarının detayları şöyle:

"15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye, dimdik ayakta durarak göğüslediği tüm saldırılardan, krizlerden, kaoslardan, darbelerden güçlenerek çıkmayı başarmış bir ülkedir.

Bizim kitabımızda geriye gitmek yoktur, ileriye, daima ileriye, bunu da kararlı bir şekilde yol almak suretiyle sürdürmek zorundayız. Milletimize sözümüz var, inşallah Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız.

Milletimizin desteğiyle önümüze çıkan engelleri aştık bugünlere ulaştık. Diken tel örgülerin, yüksek sınır duvarların ardında huzur aranamayacağına şahit olduk. Bölgemizde sorunun çözümü topyekün tecrit değildir. Dünya Suriye ve Irak krizinde kötü bir sınav verdi.

Birileri Türkiye’nin yolunun bu şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini söylüyorsa geçmişten bir haberdir, varlığını köhne sisteme borçludur. İnsanoğlu unutur. Geriye baktığımızda ülkemizin ne badireler ne tür operasyonlarla buraya vardığını unutabiliyoruz.

Türkiye, yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki çekişmelerden, yetki karmaşalarından çok büyük zararlar görmüştür. Darbelerin, muhtıraların yol açtığı siyasi kaoslar, ekonomik krizler ülkemize fevkalade ağır bir maliyet yüklemiştir.

DÜRÜST OLUN!

Şu anda bakıyorum ne diyorlar biliyor musunuz? '16 Nisan'la birlikte artık Türkiye'de yasama organı yok' diyorlar. Dürüst olun. Siyaset eğer dürüst yapılırsa, millet sizi bir yerlere getirir. Eğer siyaseti dürüst yapmazsanız sittinsene yine aynı yerde oturmaya devam edersiniz.

ANAYASA KİTAPÇIĞI KRİZİNİ HATIRLATTI

Şu gerçeği görmemiz lazım. Sadece cumhurbaşkanı-başbakan kavgaları dahi sistemi sorgulamak için yeterlidir.

Yürütme başkanda toplanıyor. Yargı konumunu koruyor. Yasama, yürütme ve yargı var. Bunların kalkması söz konusu değildir. Sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakanın kavgaları bile bu sistemi sorgulamak içen yeterlidir. Sayın Sezer, Sayın Ecevit. Bunlar dünya görüşü olarak birbirine yakınlardı. Ecevit’in yüzüne anayasa kitapçığı fırlatıldı. Bunu bir tarafa bırakabilir miyiz. Demirel’in Özal’ın nasıl birbirine girdiklerini biliyoruz. Bunları yaşadık mı, yaşadık. Teknik Üniversite’den arkadaş olmalarına rağmen Özal ağır hakaretlere maruz kalmıştır. Artık biz bunları görmek istemiyoruz.

KERAMET SİSTEMDE DEĞİL...

Öbür sistemde olmaz mı?

Olsa bile asgariye düşer. Aradaki birçok şey artık ortadan kalkıyor. 10 yıldır işler sürüyor diyorlar, onu nerede biliyorsun onu bir de bize sor. On yıldır sorun çıkmadan yürümesinin kerameti sistemde değil. Aynı siyasi ekolden gelen, aynı ideallere sahip, birbirlerini yakından tanıyan insanlar bu makamlarda olduğu için sorun çıkmadı. Ben söylüyorum, önceki Sayın Cumhurbaşkanı ile bu noktada sıkıntılar yaşadık, gürültü patırtı olmadıysa o da bizim sabrımızdan kaynaklanmıştır. Çünkü, 'Devletin tepesinde kavga gürültü olmaz' diye inandık, sabrettik ve sabırla hamdolsun işi bu noktaya kadar getirdik.

KANDİL 'HAYIR'DA BULUŞALIM DİYOR

Bir evet safı, bir hayır safı var. Kandil gelin hayır da buluşalım diyor. Ülkemizi bölmek parçalamak isteyen, ülkemizi kan gölüne çevirmek isteyenler. Bunların çağrısı hayır yönünde. Kişi sevdikleriyle beraberdir. Siz ne diyorsunuz beyaz, muhalefet ne diyor siyah. 

ADAMA DÜNYAYI DAR EDERLER! Geçmişte vatana ihanetle yargılanabilen cumhurbaşkanı yaptığı her işte meclis ve yargı denetime tabiidir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler.

Gerek AK Parti gerek MHP tabanı gerek Cumhuriyet Halk Partisi tabanı, oraya gönül vermiş olanlar ve hatta HDP'ye gönül vermiş olan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; gelin bu büyük tarihi reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisan'da birliği, beraberliği, bütünlüğüyle güçlü bir Türkiye'nin, lider bir Türkiye'nin, müreffeh bir Türkiye'nin sistem noktasında temel taşlarını yerli yerine koyalım. Bunun rejim değişikliyle yakından uzaktan alakası yok.18 maddelik anayasa değişikliğini elinize alıp okuyun. Muhalefet insanımızın kafasını karıştırmaya uğraşıyor.

18 YAŞA SEÇİLME HAKKI

57 ülkede seçme ve seçilme yaşı 18’dir. Ben 25 yaşında bakanlar tanıdım. Seçilmek zor değil, zor olan seçmektir. Yeni yönetim sisteminin temel mantığı güven ve istikrardır. Güven, istikrar olmadan kalkınma olmaz.

GENSORU SİSTEMİ NEDEN KALDIRILDI?

Gensorularla parlamentonun işlevi ortadan kaldırılmıştır. İşleri yok gensoru veriyorlar. Bu gensoru mekanizması, güvenoyu mekanizması kalkıyor. Millet huzuruna geldiğinde gensoyunu da verir, güvenoylaması da yapar. Yürütmeden sorumlu cumhurbaşanı yasama organı 600 kişiyle görevini yapacak, yargı da görevini yapacak. 

SİSTEMİN GARANTİSİ MİLLET

Bu sistemin en büyük garantisi millet. Çünkü milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir.

Geçmişte vatana ihanetle yargılanabilen cumhurbaşkanı yaptığı her işte meclis ve yargı denetime tabiidir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler.