BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.400,07
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Putin'in Suriye zirvesi bitti!

Erdoğan'la Putin, St. Petersburg'daki görüşmelerinin ardından açıklama yaptı. İki lider basın toplantısının ardından Suriye'yi konuştu

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı'ndaki 1 saat 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye konusunu görüşmek için basın toplantısının ardından yeniden bir araya gelen iki lider yaklaşık iki saatlik bir görüşme daha gerçekleştirdi. Görüşme sona ererken açıklama yapılması bekleniyor.

SURİYE İÇİN ÖZEL TOPLANTI

Erdoğan Suriye ile ilgili soru üzerine, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz görüşmede bu konuyu henüz ele almadık. Basın toplantısından sonra beraberce bir araya gelip konuyu değerlendireceğiz" dedi.

Putin ise aynı soruya verdiği yanıtta, hem iki ülkenin Suriye'nin geleceği konusundaki fikir ayrılıklarına değindi hem de buna rağmen "görüşlerinin uzlaşmasının mümkün olduğunu" vurguladı.

"Anlaşamamakta anlaşmak"

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan analistler bunun programda ilan edilmeyen bir görüşme olduğuna dikkat çekiyor ve "akıllıca" diye niteliyor.

Bunun yanında Suriye konusunun, ikili ilişkilerdeki tüm diğer konulara denk gelen bir ağırlığının olduğunun teyidi olarak görüyorlar.

Basın toplantısının hemen ardından BBC Türkçe'ye açıklamaları değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Ahmet Kasım Han, Suriye'nin ilk ikili görüşmede ele alınmaması için "akıllıca" diyor ve görüşlerini şöyle açıklıyor: "Suriye ve diğer konuları birbirinden ayırarak ele almak."

Han, Türkiye-Rus ilişkilerini bu minvalde önemli bir birikimi olduğunu vurguluyor: "Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerini bölümlendirmek konusunda derin bir birikimi var. Bu görüşmeye de bu birikimin damga vurduğunu söyleyebiliriz. Bunun irrasyonel olmadığını belirtmek lazım. İlişkilerde geçmiş seviyelerin yakalanmasını sağlayan da bu bölümlendirmenin başarıyla uygulanması idi."

Han ayrıca, Türkiye'nin dış politikada diğer muhataplarının önemli bir kısmına sağlamadığı bir ayrıcalığı da Rusya'ya verdiğini söylüyor. Bunu "gri alan" ayrılacağı olarak ifade ediyor.