BIST 9.983
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.431,53
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Vatanı satmak yüksek faizle olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada "Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında "Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen valiler buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'nin bir operasyonla yerinin değiştirilmesini eleştirenlere, şu sözlerle yanıt verdi:

''Yeri daha önce çeşitli sebeplerle iki defa değişmiş bir türbeyi üçüncü defa taşımış olmayı, vatanı satmak olarak nitelendirenler, açık söylüyorum vatan kavramını bilmeyenlerdir. Vatanı satmak nasıl olur biliyor musunuz? Vatanı satmak ortadaki açık gerçeğe, somut bilgilere rağmen kahraman askerlerimizi orada tehlikeye atmakla olur. Vatanı satmak, kendi dirayetsizliğiniz, kendi işbilmezliğiniz yüzünden ülkeyi kriz üzerine krize sokmakla olur."

Erdoğan konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

"Vatan satmak, bu topraklarda bin yıllık ortak geçmişi olan insanların birliğini beraberliğini, kardeşliğini sağlayamayarak, ülkenin maddi, manevi kayıplara uğramasına göz yummakla olur. Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur."

Merkez Bankası gerilimi

Erdoğan daha önce de Merkez Bankası'nın faiz politikasını sert bir dille eleştirmiş, doğru bir yaklaşım içinde olmadığını ve faizde indirime gitmesi gerektiğini söylemişti.

Bu eleştirilerin ardından dolar yükselmiş, piyasada Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişe yaratmıştı.

Cumhurbaşkanı bu eleştirilere "Bizim Merkez Bankası'nın bağımsızlığına bir sözümüz yok. Ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere yok" demişti.

Erdoğan, "Bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bunu söyle" ifadelerini de kullanmıştı.

Erdem Başçı "Bugün yine rivayetler ortaya atılmış bunların hiçbirinin aslı olmadığına dair açıklamalar yapıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz kararıyla ilgili Merkez Bankası'nı eleştirmesi sonrası 25 Şubat'ta Ali Babacan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2.5 saat görüşmesi, Babacan'ın istifa edeceği söylentilerine neden olmuştu.

Ancak Başbakanlık ertesi gün yazılı bir açıklama yaparak "Başbakanlık kaynakları olarak tümüyle reddediyor ve yalanlıyoruz. İddiaların nereden kaynaklandığını da anlamıyoruz" demişti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın üst üste iki kritik toplantıya katılmaması da istifa spekülasyonlarına neden olmuş ancak Merkez Bankası sözcüsü "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bugün sağlık kontrolü yaptırdı. Önemli bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Yarın öğleden sonra görevinin başında olacaktır" açıklamasını yapmıştı.

Başçı bugün de gazetecilerin sorularını üzerine "Bugün yine rivayetler ortaya atılmış bunların hiçbirinin aslı olmadığına dair açıklamalar yapıldı. Bunlara hiç gerek yok" dedi.

Dolarda yeni rekor

Ancak piyasalardaki gerilim ve dolardaki artış hala devam ediyor.

Merkez Bankası'nın Salı günü aldığı faiz indirimi kararıyla 2.46 seviyelerine gelen dolar, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indiriminin yetersiz olduğu eleştirileriyle başlayan tartışmalar ve Amerikan Merkez Bankası Fed'in daha erken faiz indirimine gidebileceği beklentileriyle yükselişe geçti.

Perşembe günü 2.50 seviyesini test eden dolar, Cuma günü öğle saatlerinde 2.51 TL'yi aşarak 2.52'ye çıktı ve tüm zamanların en yükseğini gördü.

Dolardaki yükselişin ardından Merkez Bankası, döviz satım ihalesinde değişikliğine gittiğini duyurdu.