BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan şaşırtan ayrıntıyı anlattı

Başbakan Erdoğan'ın eline aldığı lazer pointle siyasi parti liderlerine anlattığı olayın ayrıntıları netleşti.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, gemiden omuzda taşınabilen küçük füzeler ya da gemiye yerleştirilmiş uçaksavardan da vurulmuş olabileceğini söyledi.

Erdoğan'ın parti liderlerine "Lazkiye ile Hatay benziyor pilotlar karıştırmış olabilir" dediği belirtiliyor.

Suriye'nin düşürdüğü uçak gündemin ilk sırasında. Başbakanlık konutunda parti liderlerine verilen brifingle olaya ilişkin birçok detay aydınlandı. Pazar günü yapılan sunumun detayları Habertürk'ün manşetinde yer aldı. Başbakanlık konutunda brifing alan CHP, MHP ve BDP'li siyasiler şu bilgileri verdi:

RADARI KULLANMADI: Başbakan Erdoğan, jette bulunan pilotlardan birinin çok tecrübeli bir uçuş öğretmeni olduğunu belirterek, radar yerine, bölgeyi çok iyi bildiği için arazi izlemesi ile gittiğini belirtti. Hatay ile Lazkiye kıyısındaki iki burnu lazer işaretleyicisi ile göstererek, "Her ikisi de birbirine çok benziyor. Altındaki burnu Hatay zannetmiş olabilir. Bir kerteriz yanılması söz konusu olabilir" dedi.

FÜZE GEMİDEN ATILDI: Erdoğan jetin yerden havaya atılmış bir roket veya uçaksavar ile vurulmuş olabileceğine dikkat çekti. Karadan atılmış bir füze olması halinde bunun Türkiye'deki radarlarda görüleceğini de kayda geçirdi ve şu bilgileri aktardı: uuuuu.20120626081048.jpg"İncelemelerde böyle bir ize rastlanmadı. Ancak, füze açıkta bir gemiden atılmış olabilir. Gemiden omuzda taşınabilen küçük füzeler ya da gemiye yerleştirilmiş uçaksavardan da vurulmuş olabilir. Uçağımız 13 mil açıkta vuruldu. Bundan kesinlikle eminiz. Bu kadar uzak mesafeye uçaksavar gidemez. Gemiden vurulmuş olma ihtimali çok yüksek."

NEDEN YANLIŞ ROTADA: Görüşme sırasında heyetler uçağın gidiş ve dönüş rotalarına da dikkat çekerek, "Neden aynı yolu geri geldi. Madem yanlış rotadaydı niçin aynı yanlış rotaya dönüş yaptı?" sorusunu yöneltti. Bu soruya askeri yetkililer, "Askeri prosedür gereği yapılmış olabilir. Askeri prosedürde bunun anlamı var" açıklamasını getirdi.

POSTAL KASK VE YELEK

SİYASİ parti temsilcilerine fotokopi şeklinde 15 fotoğraf gösterildi. Bunların arasında pilotlara ait kask, postal ve yelek ile uçağa ait bazı parçalar bulunuyordu. Toplantıya katılan bir siyasi, "Çok fazla dikkat etmedim ama postalda ve kaskta öyle yanma izi falan yoktu" dedi. Başbakanlık Konutu'ndaki zirveye katılan BDP'liler ise kendilerine böyle bir fotoğraf gösterilmediğini belirtti.

TELSİZ KAYITLARI

Toplantıda, uçağa Suriye tarafından hiçbir uyarı yapılmadığı belirtilerek bazı telsiz konuşmaları da paylaşıldı.

Bu nerenin uçağı? (Arapça)
Komşu komşu. (Türkçe)