BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,88
ALTIN 2.405,01
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan o iftiraya yanıt verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Meclisi'nde konuştu. Bir kez daha 'müsterih olun' dedi. Dakikalarca alkışlandı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Bakü'de temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmesinin ardından Azerbaycan Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Konuşmasında kardeşlik vurgusu yapan Erdoğan defaatle "Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan sınırı açılamaz" dedi. Azeri vekiller Erdoğan'ı konuşmasının sonunda dakikalarca ayakta alkışladılar.


Erdoğan şunları söyledi:

ATATÜRK'ÜN SÖYLEDİĞİ GİBİ

"71 milyon kardeşinizin selamını getirdim. Asırlar boyu aynı masalları dinledik, aynı manilerle büyüdük. Aynı oyunları oynayıp eğlendik. Atatürk’ün 1920’de Bolşeviklerin eline düştüğünde söylediği gibi 'Azerbaycan’ın gamı bizim gamımızdır, hoşbağı bizim hoşbağımızdır'

Merhum Bahtiyar Vahipzade ne güzel söylemiş: Dilimiz bir, dinimiz bir, yolumuz bir, bahtımız bir!

AZERBAYCAN'LA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZİ  HERKES BİLİYOR

Can Azerbaycanlı kardeşlerim, bizim siyasi ilişkilerimizin menşei ortak hissiyatımızdır. Türkiye Azerbaycan'ı tanıyan ilk devlettir.

Dünyada başka iki ülke ilişkileriyle kıyaslanmayacak kadar derin olduğunu yalnız biz değil, cümle alem biliyor. Azerbaycan'la ilişkilerimizi tartışma konusu yapmasına kimsenin izin vermeyiz. Uluslararası konuşmalarda Azerbaycan'la ilgili ne konuştuğumu o ülkelerin liderleri çok iyi bilir.

KİMSE ARAMIZA FİTNE SOKAMAZ

Bizim aramızda fitneye fesada asla yer olmamalıdır. Eğer birisi fitne sözler ediyorsa "Türkiye'den bize fitne gelmez" demeliyiz. Çünkü biz birbirimizi o derece iyi tanıyoruz.

Bakü-Tiflis-Ceylan petrol boru hattını hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Erzurum-Şahdeniz doğalgaz hattını gerçekleştik. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu çok önemsiyoruz. Tarihi ipekyolunu canlandırmayı hedefliyoruz.

BU İFTİRAYI REDDEDİYORUM

Ne yazık ki son dönemlerde spekülatif ve yalan haberler üzerinden bu kardeşlik iklimimizin gölgelenmeye çalışıldı. Ermenice bir internet sitesinde yayımlanan haber tüm dikkatları üzerimize çekti. Haberde “Türkiye’nin Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmek için Karabağ’dan vazgeçtiğini” söylüyordu. Hem de ön şartsız.

Can kardeşlerimiz. Türkiye’nin Karabağ’dan ön şartsız vazgeçmesi iftiradır. Bu iftirayı bir kez daha huzurlarınızda reddediyorum. Bu yalanlar üzerine bazı açıklamalarda bulundum. İngiltere’de G20’de bir sivil toplum örgütünde, uluslararası medya huzurunda da bir açıklama yaptım.
 
Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi gereken müzakerelerde de böyle oldu. Açıkça söylüyorum. Burada bir sebep sonuç ilişkisi vardır. Türkiye kapıları ne zaman kapattı? Yukarı Karabağ işgal edilince... Bu ortadan kalkmadan kapı açılamaz. Ya da Azerbaycan ile mutabık kalmadığımız müddetçe açılamaz.

BİZ NEYSEK OYUZ
Biz göreve geldiğimizde ne düşünüyorsak, bugün de aynı şeyleri düşünüyoruz. Çünkü biz bir milletiz, iki devletiz. Bu temeldir, bu anlayışımızda bir değişiklik olamaz.

Kafkasya mukayese edilemeyecek öneme sahip. Bölgede büyük sorunlar var. Bunlar bölgeyi işgal eden önemli sorunardır. Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışma çözüm üretilmediği zaman bu sorunların nasıl sıcak çatışmalara döndüğünü göstermiştir. Kafkasya İşbirliği Platformunun önem taşıdığını düşünüyoruz. Hedefimiz normal ilişkilerin tesis edilmesi. Ama güvensizlik hissi bölge ülkeleri arasında iyi ilişkilerin tesisinde sorun olmuştur. Bu sorunlardan en büyüğü Yukarı Karabağ sorunudur. Biz Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçıl bir şekilde çözmeye çalışıyoruz.

MEDYA İLE BU İŞLER OLMAZ
 
BM de Azerbaycan topraklarının yüzde 70'inin işgal altında olduğunu söylüyor. Binlerce Azeri vatandaş kendi ülkelerinde göçmen durumuna düştü. Ermenistan müzakeremizde bölgenin refahına destek vermeyi amaçladık. Sayın Cumhurbaşkanımız Ermenistan'a maça gittikten 4 gün sonra Azerbaycan'a geldi. Fakat burada bir iletişim sıkıntısı olmuş olacak ki bu noktaya gelindi.
 
Bundan sonra ilk elden iletişimde olacağız. Medya ile bu iletişimi kuramayız. Medyanın nerede ne yaptığını görüyorsunuz. Bunlar direk konuşulacak önemil konulardır. Yasal bir metin olmadığı halde ona itibar etmek de doğru değildir.
 
OBAMA İLE İLK AZERBAYCAN'I KONUŞTUK

Başkan Obama ile sayın Cumhurbaşkanı ile benim İstanbul'da yaptığım görüşmelerde ilk gündem maddesi Türkiye - ABD ilişkileri değil, Azerbaycan Yukarı Karabağ - Ermenistan sorunu olmuştur. Böylece Yukarı Karabağ da ABD gündemine girmiş oldu. Azerbaycan milli davasına halel getirecek bir adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız.
 
HERKES MÜSHERİH OLSUN

Herkes müsterih olsun, Karabağ sorunu çözülmeden sınırın açılması mümkün değil. Karabağ sorunu çözülmeden de Kafkasya'ya barışın gelmesi mümkün değil. Bu sadece 3 ülkenin değil, tüm Avrasya bölgesinin iyiliğine olacak.
 
RUSYA, ABD VE FRANSA'YA ÇAĞRI

Barış ve istikranın tesisi sadece sözle, istemekle olmaz. Canla başla çalışmak gerekir. Bu çağrım barışı katkısı olabilecek özellikle Rusya, ABD ve Fransa'yadır.
 
BİZ KARDEŞİZ

Barış vurgusu üzerinde durmak istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler gerçek kardeşlik ilişkisidir. Azerbaycan'ın canı bizim canımız, mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Kardeşlik diye bir tabir uluslararası ilişkilerde yoktur. Sadece bizim aramızda vardır. Biz hep ülkemizin varlığı Azerilere güven versin isteriz. Dosta düşmana karşı birlik olduğumuzu güçlü bir şekilde vermek isterim. Muhalefetiyle iktirarıyla...