BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan MHP'li seçmene çengel attı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında MHP tabanına çağrıda bulundu...

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin referanduma hayır kampanyası yaptığı sırada TBMM'deki grup toplantısında milletvekillerine seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan MHP'li seçmenin evet oyu vereceğini iddia etti.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının başında Bosna'ya yaptığı ziyaret vardı

BOSNA'DA KORKU FİLMİ SEYREDİLDİ

Başbakan Erdoğan, Bosna-Hersek'e yaptığı ziyaretle ilgili şu bilgileri verdi: Bosna'da yaşanan savaş kadar acı olan o günlerde Bosna Herkes halkının yanlızlığı ve terkedilmişliğidir. Bu etnik temizlik girişimi bir korku seyreder gibi izlenildi. Türkiye o yıllarda çok fedekar davrandı. Milletimizin savaş sırasındaki insani dayanışması bugün tüm Bosna'da hayırla yadediliyor ve ülkemize yönelik çok samimi muhabbeti oralarda müşahade etmek mümkün oluyor.

Srebrenista'da yaşanan olayların tarihe utanç lekesi olarak geçtiğini ifade eden Erdoğan konuşmasının bu bölümünde hayli duygusaldı:

SREBRENİSTA TARİHİN UTANCI

Srebrenista Balkan tarihinin yara aldığı yerdir. Srebrenista utanç lekesidir. Merhum Aliya İzzetbegoviç, Srebrenisa annelerine "Çok güç sarfettim ancak zalimlere gücüm yetmedi. O gece Allah'a dua ettim. Sizi görünce utanıyor ve kahroluyorum ve sizden özür dilmiyorum. Hakkınızı bana helal etmenizi istiyorum" demişti. Eminim ki Bosna halkı bu kahramana hakkını helal etmiştir. Biz kendisine hakkımızı helal ettik kendisini rahmetle anıyoruz.

Sırbistan gezisinde vizelerin karşılıklı kaldırıldığını söyleyen Erdoğan konuşmasında devamla şunları söyledi:

SIRBİSTAN'A VİZESİZ GİDECEĞİZ

Türkiye olarak tüm Balkanlarda barış ve kardeşliğin hakim olması umudunu taşıyoruz. Türkiye bölgede yeni katliamların, savaşların yaşanmamasını istiyor. Ortak tarih ve kültürü paylaştığımız Sırbistan'a artık vizesiz gidebileceğiz. Merhum Aliya İzzetbegoviç bana 'Bosna'yı bırakmayın, Bosna'yı ihmal etmeyin. Osmanlı'nın torunları olarak burada sizin üzerinizde önemli görevler var' demişti. Birlikte ağlaşmıştık ve ardından vefat haberini aldık. Allah'ın izniyle ömrümüz olduğu sürece Balkanlar'rın barışı için ter dökmeye devam edeceğim devam edeceğiz.

Konuşmasının bu bölümünde ekonomiye değinen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin büyümede büyük bir başarı elde ettiğini söyledi ve gerekçelerini şöyle sıraladı:

TÜRKİYE BÜYÜMEDE BİRİNCİ

Hala AK Parti iktidarı ne yaptı, ne yapıyor diyenlere şu rakamları açıklamak suretiyle teyid etmek istiyorum. Tekrarlamakta fayda var ettekrarül ahsen velevkane 180... 180 kez de olsa tekrarlamakta fayda var. Türkiye yüzde 11.7 büyüyürek dünya geleninde en hızlı büyüyen 4. ülke konumuna gelmiştir. Avrupa'da ise en hızlı büyüyen birinci ülke konumuna gelmiştir. Buraya durup dururken gelmedik. Aynı zamanda Türkiye OECD'de en hızlı büyüyen ülke olmuştur. G20'de ise Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Daha hangi belgeyi vereyim?

ÖZEL SEKTÖRÜN DESTEĞİ

Yılın ilk çeyreğindeki büyüme özel sektör ve iç talep tarafından desteklendi. Ekonomimiz özel sektörün desteğiyle sağlıklı bir büyümeyi gerçekleştirdi. Biraz ekonomi mürekkebi yalamış olan bunu gayet iyi. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Bu ekonomik istikrarın göstergesidir. Bunu sağa sola kıvırmaya hiç gerek yok.

Erdoğan sözü muhalefete getirdi ve şöyle yüklendi:

BUNLARIN HAYATINDA REKOR YOK!

Referandum sürecinin ekonomiye olumsuz etki yapmaması için tedbirlerimizi aldık. Şimdi muhalefet ağzına rekor kelimesini çok dolaştırıyor. Çünkü bunların kitabında rekor yok. Rekor AK Parti'de var. Türkiye'nin sevincinden ve çoşkusundan ciddi şekilde rahatsız olanlar var.

Erken seçimin kesinlikle olmayacağını yineleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

KİMSE ERKEN SEÇİM BEKLEMESİN

Bu sabah televizyonda ilginç bir şey oldu. Bir vatandaş dedi ki, "Ben dört yıldır zeytinyağını hangi rakamda alıyorsam bugün de öyle alıyorum, daha ne isteyeceğim" dedi. Bakın bu çok önemli bir şey. 7 sene öncesi fiyatlarla bugünkü fiyatları bir karşılaştır. Oraya baktığında AK Parti iktadırının Türkiye'ye ne kazandırdığını göreceksiniz. Artı değer var eksi değer yok. Kimse erken seçim beklemesin. Bizim kitabımızda bu yok. Türkiye geri kalmış ülkelerin kültüründe akşam yatıp sabah kalkıp seçim yapan kültürde bir ülke değil...

Halkın referandumda 'evet' oyu kullanacağını öne süren Erdoğan hayli iddialı konuştu:

DARBE ANAYASASI TARİHE GÖMÜLECEK!

Yatırımcı şunu bilecek: 4 sene sonra seçim var. Bundan önce bu ülkede seçim olmaz. Ona göre yatırım yapacak. Her yatırımcı hep bunu hesap edecek. 'Türkiye'de her an seçim olabilir' diyenler oluyor. Böyle akıl verenler de var. Referandum evetle çıktığı takdirde değil, 'hayır'la çıkarsa erken seçim kararı alınır deniyor. İnanıyorum ki, benim halkım bu darbe anayasasını 'evet'le tarihe gömecektir. 81 vilayeti il il, ilçe ilçe dolaşıp halkımıza bunu anlatacağız.

Erdoğan konuşmasının bu bölümünde yine muhalefete çattı:

ZİL TAKIP OYNARLARDI

Türkiye 2010 çeyreğinde küçülseydi bunlar zil takıp oynarlardı. Bunların büyüme ve ilerleme diye bir derdi yok. Bunların tek derdi var AK Parti'yi iktidardan nasıl idiririz! Bunlar gerçekleri hep saptırırlar. AK Parti başarısız olsun da Türkiye'ye ne olursa olsun, anlayışları bu. Biz milletimizi sevindirmeye onları da üzmeye devam edeceğiz. Hangi başarı olursa olsun sevinmiyorlar. Onların demek ki sevinç mantığı bu. Siz üzülmeye devam edin yeter ki milletimiz sevinmeye devam etsinler.

İÇİ BOŞ KAVRAMLARI DOLDURDUK

AK Parti'nin en önemli ilkelerinden birisi istişare ve diyalog mekanizmasıdır. Bu sözleri iktidarımızın döneminde içi boş bir kavram olmaktan çıkardık. 7,5 yıl boyunca bize kapılarını açan siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle, gazeteci, akademisyen ve toplum örgütleriyle hiçbir kompleks içinde olmadan görüştük ve görüşmeye devam ediyoruz. Kin gütmedik, küsmedik, görüşülmesinde millet adına yarar bulduğumuz herkesle görüştük. AK Parti'nin diyalogdan kaçındığını iddia edenler haksızlık ediyorlar.

Erdoğan herkesle diyaloğa hazır olduklarını söyledi ve şöyle konuştu:

HERKESLE GÖRÜŞTÜK GÖRÜŞÜYORUZ

Türk siyasi tarihinde benzerine rastlanmamış hakaretlere uğradır. Hedef gösterildik, hala da devam ediyor. Ama hiçbirine eyvallah demedik, boynumuzu eğmedik. Hiçbir zaman içimize kapanmadık, gözümüzü yumup kulağımızı tıkamadık. Toplumun çeşitli kesimlerinde görüşme yaptık, görüşmeye devam ediyoruz. Çeşitli etnik ve mezhepten gruplarla konuşmalar görüşmeler yapıyoruz. Azınlıklarla bizzat kendim görüşmeler yaptım. Bir devlet ve hükümet tarafından ilk kez muhatap alındılar.

Erdoğan Ahi Evran'dan örnek vererek sözü yine muhalefete getirdi:

GELMEYENE GİDECEKSİN DEDİK

Muhalefet sanatçılarla görüştüğümüz için bizimle dalaga geçti. Bunlar işte artistlerle görüşüyor diye hafife aldı. Bu ülkede sanatçıların söyleyecek sözü yok muydu? Bunlara göre yoktu, ama bizim için vardı ve görüştük. Bu salondan Ahi Evran'ın sözünü hatırlatarak 'Gelmeyene sen gideceksin' dedim. Terör gibi çok önemli bir meselemiz var. Her siyasi parti bu soruna muhatap olur. Terör ulusal bir meseleyken, siyaset üstü bir meseleyken ne yazık ki, hükümetlerin yıpratılması için bir araç olarak görüldü.

TERÖR BU ZAAFİYETİ KULLANDI

Terör örgütünün bu zaafiyetini kullandığını gördük. Türkiye'nin büyümesi engellendi ve ertelendi. Terörün iç politikayı şekillendirilmesine izin veren terör örgütü ile birlikte bu vebali taşırlar. Terör Şemdinli'den, Çukurca'dan vururken eş zamanlı olarak Ankara'dan hükümeti vurmak, fırsatçılıktır ve terörün değirmenine su taşımaktadır. Biz bu kısır döngüyü artık bozmak istiyoruz. Bu ulusal meseleye ulusal çözüm bulmak için gayretlerimizi hızlandırıyoruz.

Erdoğan'ın konuşmasının bu bölümünde eleştiri oklarını MHP'ye yöneltti:

MHP AKLINI KENDİNE SAKLASIN

Erdoğan'ın MHP'yle ilgili eleştirilerini okumak için ikinci sayfaya geçiniz

[PAGE]



MHP ile istişare niyetimiz maalesef en başından reddedilmiştir. Biz 2007 seçimlerinden itibaren her konuda MHP ile diyalogda elimizi uzattık, işbirliği önerdik. Gelir bir çay içersiniz gidersiniz, gibi laübali ve gayriciddi yaklaşımlar gördük. Anayasa süreciyle ilgili işbirliği önerdik. En acil konularda MHP işbirliğine yanaşmadı. Ama iş adam asmaca oyunana gelince son derece iştahlı bir şekilde gel beraber oynayalım diye bize çağrıda bulundunuz. Terörle mücadelede MHP yok! Erzurum meydanında halat atmakla bir yere varamazsınız. Yasal değişiklikler olmadığı zaman halat elindeydi. O zaman niye gereğini yapmadınız? Şimdi kalkıp sıkılmadan kalkıp 'Eğer iktidar anayasa değişikliği yaparsa destek veririz' dediler. Ne akla ziyan bir yaklaşımdır. O aklı kendine sakla olur da bir gün lazım olur.

MHP'NİN ZİHNİYETİ YOK!

Türkiye sorunlarında MHP zihniyeti diye bir şey yok. Ben MHP tabanına saygı duyuyorum. Yönetimin anlayışıyla ben MHP tabanı anlayışının bu referandum sürecinde örtüştüğüne, çakıştığına inanmıyorum. Bu referandum sürecinde de MHP tabanı demokratikleşmede yerini alacak ve 'evet' diyecektir. Türkiye'nin itibarını düzeltmede, gençleri yaşatmada MHP yok. Ama öldürmek olunca orada kayıtsız şartsız işbirliğine hazırdılar.

BUNLARIN BARIŞ DEMEYE HAKKI YOK!

BDP'nin yaptığı açıklamalarda kime hizmet ettiğini görüyoruz. Terör örgütünün bir temsilcisi olarak neleri yaptığını biz görüyoruz. Terörden nemalanan bu iki partiyle görüşmeyi biz terörü bir destek olarak gördük ve her ikisiyle de görüşmüyoruz. Bu millet liderlerin terörü terörden bizar halkımızın, şehitlerini şehit cenazelerini istismar ettiğini görüyor. Onlara göre bir cenaze namazı. Caminin önüne intikam pankartı asanların bu ülkede barış demeye hakları yoktur. Bizim camilerimizin önünde intikam naraları atamaz.

PARTİLERİ TEK TEK DİNLEYECEĞİM

Böyle bir süreçte kapılarını bize açtıkları için DSP, CHP, BBP, SP'ye şimdiden şükranlarımı sunuyorum. Yarın sırasıyla BBP, DSP ile görüşüyoruz. Perşembe günü CHP'yle de görüşeceğiz. Muhalefetin bu noktadaki tavsiyelerini dinlemek isterim. Tavsiye olursa biz bu tavsiyeleri alıp icraata yöneltiriz. Bugün başlayıp bugün bitsin arzusu içerisinde olmadığımızı da söylemek isterim. Onlar da bizimle görüşmeyi arzu ettiğimiz zaman liderler olarak bir araya geliriz.

ÇANKAYA'YA TOPU ATMAYIN!

Çankaya'ya topu atmak bana göre görüşmelerden kaçmaktan başka bir şey değildir. Bu işi yürüten iktidardır. Liderler olarak konuşur neticeye bağlarız. Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Çok yoğun bir yasama dönemini geride bırakıyoruz. Öncelikle size yaptığınız çalışma ve katkılarından ötürü ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

BU BAŞARI SİZİN ESERİNİZ

Türkiye ekonomisi büyüyorsa, vizeler kalkıyorsa bu sizin eserinizdir. Ortadoğu'dan Balkanlar'a Afrika'dan uzakdoğuya kadar Türkiye'nin başarılarının yankılanması sizin eserinizdir. Siz yüreğinizi ortaya koydunuz. Biz de bunların meyvelerini toplamaya başladık.

81 VİLAYETİ DOLAŞACAĞIZ

81 vilayeti dolaşarak halkımıza referandumu anlatacağız. Neden evet diye 40 soruluk kitapçık hazırladık. Bunu sizler vasıtasıyla halkımıza anlatacağız. Türkiye'nin çehresini ve kaderini değiştirecek bir referanduma gidiyoruz. Bizim yaptıklarımıza onların hayalleri bile yetmez...

MİLLETİMİZ EVET DİYECEK

İnanıyorum ki milletimiz referandumda evet oyu kullanacak. Ancak sakın ha! Rehavete katılmayın.