BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan Merkez Bankası'nı topa tuttu

Başbakan Erdoğan, yarım puan faiz indiren Merkez Bankası'na olan tepkisini bugün de devam ettirdi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin yüksek olduğunu, bunu söylemesine rağmen Merkez Bankası'nın farklı anlayışın içinde olduğunu belirterek, "Neymiş? Bağımsızmış. Bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz. Vakti dolar, dolduğu zaman biz gereğini yaparız ayrı mesele ama bu işi çözmek zorundayız" dedi.

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında Merkez Bankasını ve bankaları sert bir dille eleştirdi.

BANKALAR KARDA YARIŞIYOR

Erdoğan, faizin düşmeye başladığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Merkez Bankası bağımsızdır ayrı bir konu ama Merkez Bankası uygulamaları hakkında kanaat açıklamak bir başbakanın en tabii hakkıdır. Enflasyon yükseldiği zaman vatandaş gidip de bunun hesabını Merkez Bankası'na sormaz. Türkiye'de faizden dolayı yatırımlar çöktüğü zaman veya geri gittiğimizde vatandaş bunun hesabını Merkez Bankası'na sormaz. Hesabını gelir bize sorar. Biz atmosferi balans etmekle görevliyiz. Onun için de bizim düşüncelerimiz çok açık, nettir. Bu faiz oranı yüksektir. Faizin düşmesi lazım ki Türkiye'de reel yatırım artsın. 

Biz sıcak parayla bir ülkenin kalkındığına inanan iktidar değiliz. Kimse bizi bununla aldatmasın. Biz, reel yatırım için gelene mukayese edilemeyecek derecede hoş bakar, onların atacağı adımlara her türlü desteği veririz çünkü bize gelecek fayda orada. Eğer yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız, özellikle yerli sermaye yatırım yapabilir mi? Yapamaz. Finansın maliyeti ucuzsa yatırım yapma şansı vardır, maliyeti yüksekse bu yatırımı yapmak çok zordur. Daha yatırımı bitiremeden çöken girişimcileri biliyoruz. Bunun önünü açmamız böyle olacak.

1,5 KAZANACAĞINA 750 KAZAN ARKADAŞ

Finans sektörü şöyle kar etmiş, böyle kar etmiş. Öyle ballandıra ballandıra anlatılıyor ki bir çok vatandaşımız bankaların kapısına üşüşüyor, sonra onlar da birbirleriyle karda yarışıyorlar. Birisi diyor ki 'benim karım 1.5 katrilyon', öbürü diyor ki 'Benim ki 1.2 katrilyon', biri diyor 'şu kadar katrilyon' falan. Tamam da kardeşim biz finans sektörünün varlığından rahatsız değiliz. 1.5 kazanacağına 750 kazan arkadaş. Ama bu ülkedeki yatırımcıya daha düşük faizlerle ver."

ÇÜNKÜ ONLAR KENDİ ÜLKELERİNİ DÜŞÜNÜYOR

Fazla kazanmanın hırsının ülkeyi yüceltme hırsının çok ötesinde olduğunu dile getiren Erdoğan, "ABD'de faiz oranı 1, Japonya'de eksi, İsrail'de 1 civarında. Onlar bunu bu şekilde yapıyor da siz niye burada bunu düşünmüyorsunuz? Elli dereden elli türlü su getiriyor. Onlar bu oranda faizle kazanmıyor mu? Kazanıyor. Ama onlarda kazanma hırsı bu kadar fazla değil çünkü onlar kendi ülkelerini de düşünüyor" diye konuştu. 

Bu ifadelerinin finansçıları rahatsız edebileceğini belirten Erdoğan, "Çok kazanmaya alışmışlar Bir de kendi öz sermayeleriyle değil ha, onu da söyleyeyim. Mudinin imkanıyla. Açarken bir sermaye koyacak, o kadar da olsun" dedi.

AMA ARTIK YETTİ SÖYLEMEK ZORUNDAYIM

Merkez Bankası'nın enflasyon oranlarını bugüne kadar tutturamadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi: 

"Yıl içinde bir kere, iki kere, üç kere hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde... Ama artık yetti, bunu söylemek zorundayım. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar. Bırakın o işleri. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık, o zaman enflasyon yüzde 30'du. Faiz inmeye başladı, indi, indi, onunla beraber enflasyon da indi, tek haneli rakamları yakaladık. Bundan daha güzel örnek olur mu? Enflasyonla faiz doğru orantılıdır, ters orantılı değil. Birini yükseltirken birini indirirsen bütün dengeleri alt üst edersin. Çünkü ikisi birden ya düşer ya yükselir. Nitekim 5 puan artırdılar, bu arada enflasyon da sıçradı.

BİLMEM HANGİ KURULUŞ NE DEMİŞ DEĞİL

Artık bunu görmemiz lazım. Ona göre de herkesin başını iki elinin arasına alıp değerlendirmesi lazım. Bu ülke bizim. 'Bilmem hangi kuruluş ne demiş' değil, biz ne dedik bunu düşünmeleri lazım.  Bizim süratle kalkınmamız ve bu ülkenin yatırımlarına devam etmesi lazım. 

İşsizliği de reel yatırımla çözeceğiz. Sıcak para gelir, faiz nasıl olsa yüksek, parayı koyar, buradan alır, geri götürür. Reel yatırım için gelsin, başımız gözümüz üstüne, eyvallah. Her türlü desteği veriyoruz. Hele hele dördüncü, beşinci, altıncı bölgede arsasından, arazisinden tutun vergi muafiyetlerinde, enerjide, her şeyde destek veriyoruz. Yeter ki yatırım yapsınlar.

HALKA HESABI BİZ VERİYORUZ

Biz siyasetçiyiz. Halka hesabı biz veriyoruz. Onun için Merkez Bankası yönetimi veya yöneticileri sadece kendileri içinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesabı verdiği merci millet değil, biz de değiliz. Neymiş? Bağımsızmış. Bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz. Vakti dolar, dolduğu zaman biz gereğini yaparız ayrı mesele ama bu işi çözmek zorundayız. Daha önce kendilerine de bunları söyledim, söylüyorum, buna rağmen farklı anlayışın içindeler.

BU MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN

Faizde genel bir havayla bir düşüş var, onlar da bunu görüyorlar. Ama bu onların yarım puanlık repoyu düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. 'Bu ayıptır' dedim, böyle yarım puan, yarım puanla bu milletle dalga geçmeyin. Alınacak kararların ciddi olması lazım."