BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan-Merkel basın toplantısına Can Dündar olayı damga vurdu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'in basın toplantısına Türkiye'de hapis cezası alan Gazeteci Can Dündar sorusu damga vurdu. Basın toplantısına katılacağını açıklayan ve krize neden olan Can Dündar'la ilgili Alman gazeteciler iki lidere soru yöneltti. Erdoğan'ın yanıtı tam bombaydı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkel'le görüştükten sonra kameraların karşısına geçtiler. İki ülke lideri yaşanan krizlerin ardından ilk kez bir araya geldiği için bu toplantı çok kritik bir öneme sahipti.

Basın toplantısında Merkel'i zorlayan sorulardan biri de Can Dündar konusu oldu. Alman bir gazeteci basın açıklamasına akredite edilmesine rağmen Can Dündar'ın neden katılmadığını sordu. Merkel Dündar'ın kendi isteği doğrultusunda basın açıklamasına katılmadığını söyledi.

SORU: Türkiye’de Alman vatandaşlarının tutuklu olmasını belirttiniz. Sayın cumhurbaşkanı umut vaat etti mi çözüm bulunacağına dair… Can Dündar’ın akredite olması ama sayın cumhurbaşkanını dikkate alarak kendisi gelmiş buraya, bu konuyu ele aldınız mı? Nazi serzenişlerinizden ötürü özür dilediniz mi? Sayın Dündar iade talebi varmış kendisiyle ilgili, bunu bir kışkırtma olarak mı görüyorsunuz? Dündar hâlbuki ki akredite olmuştu.

Merkel: Şimdi ben adli yardımlaşma ile ilgili söz konusu olan tek tek konuları ele almak istemiyorum. Gazeteci Dündar konusunda ihtilafların olduğu ortada. Kendisinin basın toplantısına katılmayacağına kendisi karar vermiştir. Yine yanlış anlaşılma olmasın diye şunu söylemek istiyorum. Burada herhangi bir şekilde iki sınıflı bir akreditasyon yoktur. Çok sayıda gazeteci burada bulunuyor, bundan ötürü herkes tek tek soru soramıyor. Ama eşitlik açısından bu hak tanınmıştır. Bunu açıklamak istedim. Can Dündar’ın kendisi katılmama kararı vermiştir. Kendisiyle ilgili sayın cumhurbaşkanı ile farklı görüşlerin olduğunu teyit edebilirim.

"MAHKUMİYETİ VARDIR, AJANDIR"
Erdoğan:
 Bu samimi açıklaması için teşekkür ediyorum. Türk yargısı bırakılması gerekli olanları tutuksuz yargılanmak üzere de olsa bırakmıştır. Hiç ona gerek kalmadan bırakılması gerekeni de bırakmıştır, isim vermeyeceğim. Fakat son söylediğiniz kişiye gelince; önce Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsunuzdur. 5 yıl 10 aya mahkum olan bir kişi, kaçarak Almanya’ya gelmiştir. Şu anda bu kişi Türk yargısına göre bir mahkumdur ve 5 yıl 10 ay mahkumiyeti vardır, ajandır. Devletin sırlarını ifşa etmiştir. 

"BEN VERİRİM HİÇ BAKMAM"
- Hiçbir ülkede devletlerin sırları ifşa edilmez, suç teşkil eder. Bir diğer konu biz Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Bizim böyle bir suçluyu iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Bir Alman hakikaten burada yargılanmış mahkum olmuşsa, bizden Almanya isteyebilir. Biz de bunu vermek durumundayız. Böyle bir şey benim başıma gelse, ben veririm, hiç bakmam.

Erdoğan Merkel basın toplantısında bomba açıklamalar: FETÖ sorulunca...

Erdoğan Merkel basın toplantısında salondan atılan kişi

Can Dündar Erdoğan Merkel toplantısına katılacak mı? Can Dündar'dan bomba karar